Affinity

Affinity

affinityRecent kreeg ik een cocktailboek cadeau van mijn vader, het was een boek uit 1968 dat hij begin de jaren zeventig gekocht had. Het was zijn eerste van vele cocktailboeken, het boek dat hem had aangestoken met het cocktail virus. Korte tijd later had hij niet alleen een indrukwekkende home bar, maar had hij ook verschillende cocktails en mixed drinks geïntroduceerd in het Antwerpse uitgaansleven. Klassieke cocktails die hij in zijn cocktailboeken had leren kennen, en die intussen evergreens geworden zijn, maar ook drankjes die ondertussen in de vergeetput gesukkeld zijn, zoals de Lumumba. Deze mixed drink was vernoemd naar Patrice Lumumba, de eerste premier van de Democratische Republiek Congo. Het was een mix van chocomelk en rum, ik heb het nog nooit geproefd en het klinkt niet erg lekker maar volgens mijn vader was hetin zijn tijd populairder dan de gin-tonic deze tijd.

Het is geen bekend cocktailboek of niet van de hand van een bekende mixologist, maar omdat het voor mijn vader het boek was waar het allemaal mee begon ben ik het met veel zin beginnen lezen van A tot Z. Beginnend met de A dus: de Affinity.

Double Black
Double Black

De Affinity is op papier iets tussen een (Perfect) Manhattan en een Rob Roy, maar heeft toch een totaal andere smaak dan deze twee bekendere cocktails. In meeste cocktailboeken staat Scotch als hoofdingrediënt voor de Affinity, in andere boeken is het dan weer een cocktail met gelijke delen Scotch en vermout. Ik volg het recept van het boek en ga voor de gelijke delen: 1 maat Scotch, 1 maat zoete vermout en 1 maat droge vermout en enkele druppels bitters. Ik heb op dit momentmaar 4 soorten Scotch in huis en ga voor diegene met de meest uitgesproken smaak om de whisky toch goed te laten doorsmaken:Johnnie Walker Double Black. Deze blend is het rokerige broertje van de gewone Black Label. De whisky is redelijk turfachtig en die turfsmaak komt wellicht uit het aandeel Coal Ila dat in de blend zit. Coal Ila, op zijn beurt is een whisky uit de Islay streek, dat bekend staat om zijn turfachtige whisky’s. Voor de vermout en de bitters ga ik het niet te ver zoeken en ga ik voor de klassieke Martini Rosso, Noilly Prat Dry Vermouth en Angostura bitters. Een eenvoudige cocktail maar het resultaat is zeker niet verkeerd.

Recept:

  • giet 3 cl. rode vermout en 3 cl. droge vermout in een mixglas
  • voeg 3 cl. Johnnie Walker Double Black toe
  • voeg tenslotte ook een halve cocktaillepel Angostura bitters toe
  • vul het mixglas met ijs en stir tot de cocktail voldoende gekoeld is
  • strain de cocktail in een voorgekoeld Martini glas
  • werk eventueel af met een zeste van citroen om een klein zuurtje toe te voegen

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *