Washington Apple

Washington Apple

Washington Apple
Washington Apple

Toen ik jaren geleden voor het eerst naar Las Vegas ging wist ik nog niet goed wat het concept Open Bar While Playing inhield. Een Open Bar, zoals bijvoorbeeld op een trouwfeest is meestal beperkt tot bier, wijn, frisdrank en water. Ik wist dat in Las Vegas cocktails ook tot de Open Bar behoorden (waarom zouden de opdienende dames anders cocktail waitresses genoemd worden) maar wist niet dat je zomaar elke cocktail die je maar kan bedenken kon bestellen. Natuurlijk hebben ze niet alle speciale bitters en siroopjes maar het arsenaal sterke drank blijkt bijna eindeloos te zijn. Dat wist ik toen nog niet en ik had dan toch wel een kaart verwacht met enkele cocktails waar je uit mocht kiezen. Toen die kaart niet bleek te bestaan vroeg ik dan maar aan de cocktail waitress wat ze me kon aanraden.  Ze raadde me een Washington Apple aan, een cocktail waar ik nog nooit eerder van gehoord had. Zonder te weten wat er juist in zat ging ik daar dus voor. Enkele minuten later kwam de dame terug met mijn Washington Apple in een mooi dik en rond Old Fashioned glas. Het glas en de kleur van de cocktail deden me meteen vermoeden dat het een whisky cocktail was, en dat vermoeden werd bevestigd bij het proeven. De cocktail viel in de smaak en Las Vegas zelf ook, sindsdien ben ik elk jaar terug geweest en is de Washington Apple een van mijn vaste Vegas cocktails geworden.

De Washington Apple is niet de meest gesofisticeerde cocktail maar mits de juiste proporties is het toch wel een mooie mix van smaken. Als spirit wordt een zachte Canadese whisky gebruikt, vooral Crown Royal, waar een gelijke maat (zure) appel schnaps en veenbessensap bijgevoegd wordt. De whisky is aan de zoete kant, de appel schnaps zoet en zuur tegelijk en het veenbessensap zuur, licht bitter en vooral verfrissend. Het zure zorgt er voor dat het zoete niet teveel de overhand neemt en dat is nodig in deze cocktail. Deze cocktail wordt in de Verenigde Staten geserveerd zowel als Long Drink zonder garnering, als in een Martini glas met een appelpartje (voor de vrouwtjes) of zelfs in een shot glaasje, maar ik hou het bij de short drink in een dik whisky glas, on the rocks met een maraschino kers als garnering.

Recept:

  • vul een tumbler glas met 4 à 5 blokjes ijs
  • giet 3 cl. Crown Royal en 3 cl. DeKuyper Sour Apple Pucker Schnapps over de ijsblokjes
  • voeg 3 cl. veenbessensap toe
  • roer gedurende 5 seconden langs de binnenrand van het glas
  • garneer met een maraschino kers

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *