Saratoga

Saratoga

Saratoga
Saratoga

Een tijdje geleden stootte ik op een cocktail met 3 ingrediënten waar ik toevallig kort daarvoor mijn home bar met had uitgebreid. Een cocktail waar ik nog nooit eerder van gehoord had, met 3 dranken die nog ongeopend in mijn kast stonden te blinken in de hoofdrol: een recept dat er om vroeg uitgeprobeerd te worden dus! De cocktail draagt de naam Saratoga, het deed me meteen denken aan een zeer aanstekelijk Italiaans deuntje.

Protagonist nummer 1 in deze cocktail is brandy, in mijn geval Rémy Martin VSOP cognac. Deze Rémy Martin is een Fine Champagne, wat niet meer of niet minder wil zeggen dan dat minstens 50% van het distillaat afkomstig is uit de streek Grande Champagne. In het geval van deze cognac is de rest van de druiven in het district Petite Champagne geplukt. Grande Champagne en Petite Champagne worden beschouwd als de 2 beste cognac gebieden omwille van de kalkrijke bodem. De term VSOP staat dan weer voor Very Superior Old Pale en duidt aan dat de jongste cognac in de blend minstens 4,5 jaar gerijpt heeft. De oudste cognac in de blend kan je niet afleiden uit de naam maar in het geval van de Rémy Martin VSOP zou die tot 12 jaar gerijpt hebben. Dat klinkt allemaal heel chique maar desalniettemin is het met een prijskaartje van circa 30 euro (70cl) best een betaalbare premium cognac. De cognac is aan de zachte kant waardoor het eigenlijk een ideale instapper is.

Hoofdrol nummer 2 is weggelegd voor rye whiskey, dit is whiskey op basis van rogge zoals de naam zelf zegt. De mash van elke rye whiskey moet minstens 51% rogge bevatten. Het is het drogere broertje van bourbon. Bourbon heeft een zoetere smaak omdat de mash bill voor minstens 51% uit maïs moet bestaan, wat een zoeter graan is. Rye whiskey heeft een herkenbare smaak en wordt daarom wel eens de Islay van Amerika genoemd. Rye heeft eigenlijk weinig gemeen met whisky uit Islay, maar omdat (bijna) alle Islay whiskies met turf gemaakt worden zijn ze ook herkenbaar en voor de geoefende whisky drinker makkelijk te onderscheiden van andere Schotse whiskies. De Rye die ik gebruik is voor deze cocktail is Rittenhouse Straight Rye 100, een van de bekendere rye whiskeys die vaak in cocktails gebruikt wordt. De term straight rye duidt er op dat de whiskey minstens 2 jaar op eiken vaten gerijpt heeft en de ‘100’  in de naam staat voor ‘100 proof’, wat het alcohol gehalte aangeeft (50%). De geur van deze whiskey doet vermoeden dat er kaneel in zit, wat meteen verklaart waarom de smaak van deze whiskey aanvankelijk vrij zoet is voor een Rye.

Carpano Antica Formula
Carpano Antica Formula

De derde grote aanwezige in de Saratoga is een zoete vermout. Vermout, en meer specifiek Martini, is vaak een van de eerste dranken die men in huis haalt bij het aanleggen van een home bar en daar zijn 2 terechte redenen voor. Reden 1 is dat het in veel cocktails gebruikt wordt en reden 2 is dat het goedkoop is. Voor de Saratoga wordt er echter een vermout met een kruidigere afsmaak aangeraden, namelijk Carpano Antica Formula. Deze Italiaanse rode vermout is niet goedkoop, er hangt een prijskaartje van ongeveer 5x dat van de bekendste rode vermout Martini Rosso aan vast. Vanwege de prijs heb ik lang getwijfeld of ik deze vermout wel zou kopen, maar omdat ik uit verschillende bronnen had vernomen dat het samen met Doulin Rouge gewoon de beste rode vermout op de markt is ben ik toch gezwicht. Ondertussen kan ik die bronnen gelijk geven, het is een absolute top vermout.

De cocktail wordt afgewerkt met Angostura Bitters als flavoring agent, gegarneerd met een uitgeknepen zeste van appelsien en geserveerd in een Martini glas of coupe.

Recept:

  • giet 3 cl. Carpano Antica Formula en 3 cl. Rémy Martin VSOP in een mixglas
  • voeg 3 cl. Rittenhouse Rye 100 toe
  • breng de cocktail op smaak met een halve cocktaillepel Angostura Bitters
  • vul het mixglas met ijs
  • kort roeren tegen de rand van het glas
  • strain de cocktail in een voorgekoeld Martini cocktailglas
  • garneer met een zeste van appelsien, gesneden en lichtjes uitgeknepen boven het glas

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *