White Russian

White Russian

“The Dude abides…” — Jeffrey Lebowski

Russian Standard Gold
Russian Standard Gold

15 jaar geleden, April 1998, kwam The Big Lebowski uit in de Belgische bioscopen. Ik herinner me dat veel mensen er toen niets aan vonden, maar dat de mensen die de film goed vonden meteen grote fan werden. Ondertussen is de film een klassieker geworden en staat deze film van Joel en Ethan Coen al jarenlang in de IMDB Top 250 allertijden. De Coen broertjes hadden eerder ook oa. Fargo en Barton Fink gemaakt, maar ook Miller’s Crossing, minder bekend maar mijn persoonlijke favoriet. Nadien maakten ze ook nog Brother, Where art thou en Burn After Reading, maar bij het grote publiek bleef The Big Lebowski de bekendste film, op de hielen gezeten door No Country for Old Men.

Het hoofdpersonage, Lebowski himself,  laat zich in de film aanspreken als The Dude, hij werd een icoon uit de jaren ’90. Zelfs mijn baas heeft er een T-shirt van. Vijftien jaar The Dude, dat kunnen we niet zomaar laten passeren en hoe kunnen we het beter vieren dan met zijn favoriete cocktail: de White Russian, of The Caucasian zoals hij het zelf noemt. Hij drinkt er maar liefst 9 tijdens de film, in een film van minder dan 2 uur is dat gemiddeld om de 13 minuten.

Claire Smith, head of spirit creation and mixology bij Belvedere Vodka bedacht vorig jaar een variant op de White Russian. Het werd een cocktail op basis van melk geïnfuseerd met Corn Flakes, en kreeg toepasselijk de naam The Dude. Het recept: 4,5 cl. Belvedere Vodka, 6 cl. geïnfuseerde melk, 1 cocktaillepel Fair koffie likeur, in een tumblerglas met ijs en afwerken met koffiebonen. Het infuseren van de melk is heel eenvoudig: Giet de melk in een kom Corn Flakes, zet de kom enkele uren in de ijskast en verwijder daarna de Corn Flakes met een zeefje of een strainer.

Bij een gebrek aan Corn Flakes en aan de tijd om te wachten op het infuseren hou ik het vandaag bij de klassieke White Russian: een mix van russische vodka, Kahlùa en room. Als je de cocktail wat minder zwaar wil maken kan je de room vervangen door melk en door een 50/50 mix van room en melk, maar ik ga voor de room. De cocktail oogt ook mooier met een laagje half opgeklopte room, de room zakt niet naar de bodem maar blijft er mooi bovenop liggen als je hem er voorzichtig ingiet langs je cocktaillepel op de platte kant. Een handige tip om de afwas te beperken: culinaire room wordt meestal verkocht in kleine flesjes, je kan de flesjes gebruiken om de room op te kloppen. Giet een heel klein beetje room uit het flesje om plaats te maken voor lucht in het flesje, sluit het flesje weer en schudt er een minuutje mee. De room is nu half opgeklopt zonder dat je een extra kommetje en een klopper vuilgemaakt hebt. Schudt niet te lang want dan krijg je slagroom!  De cocktail wordt geserveerd in een tumbler glas met ijs. Zorg ervoor dat de blokjes ijs niet boven de Kahlùa/vodka laag uitsteken voor een mooier resultaat met de room.

Even after 15 years The Dude abides..

Recept:

  • giet 4 cl. Russian Standard vodka in een tumbler glas met 2 ijsblokjes
  • voeg 3 cl. Kahlùa koffielikeur toe
  • kort roeren tegen de rand van het glas
  • top de cocktail af met een voorzichtig aangebrachte laag half opgeklopte room

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *