Cooperstown

Cooperstown

tanqueraymalaccaginAls er 1 spirit is waar je niet naast kan kijken tegenwoordig dan is het zeker gin. Het gaat van bars en restaurants waar je 15 verschillende gins kunt krijgen tot drankenhandels waar je meer dan 100 gins kunt krijgen. Dat was 15 jaar geleden wel even anders, er was toen weinig diversiteit in het aanbod van gins. Dan heb ik het niet alleen over de smaak, ook de flessen zagen er zowat allemaal hetzelfde uit, zelfs tot het label toe. Veelal gele labels met een rood randje en geen greintje creativiteit: niet in de smaak, niet in de fles en niet in het label. De gemiddelde Gin-Tonic was een Gordon’s met Schweppes in een longdrink glas, dat is anno 2013 wel even anders.

Ik mag ze echter niet allemaal over dezelfde kam scheren, hier en daar stak er eens eentje bovenuit. De Tanqueray Malacca Gin was daar eentje van, tot hij in 2001 plotsklaps van de markt verdween. Sinds zijn verdwijning had de reputatie van de gin epische proporties aangenomen, de weinige flessen die nog beschikbaar waren gingen voor grof geld over de toog.  Nu de markt van premium gins helemaal boomt achtte Diageo de tijd rijp om de Malacca Gin opnieuw te lanceren, weliswaar in beperkte oplage voorlopig. Voor de Belgische markt werden er (voorlopig) 700 genummerde flessen voorzien, waarvan eentje in mijn kast terecht gekomen is. Tijd voor een cocktail, me dunkt: de Cooperstown!

De Cooperstown is een cocktail uit het bekende Savoy cocktailboek van Harry Craddock. In het boek van Craddock wordt de cocktail gemaakt met een derde Franse witte vermout, een derde Italiaanse (rode) vermout en een derde gin. Shaken, strainen en afwerken een takje mint.

Omdat ik voor deze cocktail de Tanqueray Malacca gin gebruik mag het er voor mij wat droger aan toe gaan. De gin is daar zacht genoeg voor en door de dosering vermout te verlagen kan je gewoon nog beter van de uitmuntende smaak van de gin genieten. Wat mij betreft mag het gerust een Dry Martini worden maar met het vleugje munt uit de originele Cooperstown.  Tanqueray Malacca is een citrusachtige gin en wie al eens een Mojito heeft gedronken (iedereen dus!) weet dat citrus en munt goed samen gaan. Twee druppeltjes bitters en de smaakbom is compleet! Je kan de cocktail beter roeren dan shaken, zodat de cocktail helder blijft.

Recept:

  • knijp twee muntblaadjes uit over een voorgekoeld Martini glas
  • ga met de muntblaadjes over de rand en de binnenwand van het glas
  • vul een mengglas met 8 blokjes ijs en giet 2cl. Noilly Prat over het ijs
  • roer met een cocktaillepel de blokjes enkele seconden gelijkmatig door het glas om het ijs te coaten
  • plaats een strainer op het mengglas en giet de Noilly Prat uit het glas
  • giet 8cl. Tanqueray Malacca en 2 druppels Angostura Bitters over het ijs
  • roer een 8-tal seconden en strain de cocktail in het Martini glas
  • werk af met een takje munt als garnering

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *