Gin Fair

Gin Fair

Afgelopen weekend bezocht ik de eerste editie van de Gin Fair in Antwerpen. Miraflor, de Antwerpse drankenspeciaalzaak, nam de organisatie voor zijn rekening en nodigde 14 standhouders uit. Veertien keer proeven onder begeleiding van een afgevaardigde van het merk. Voor wie na al dat proeven nog dorst had was ook een shop voorzien én een lounge bar met Perfect Serves, alle gins van de beurs met de (volgens de merken zelf) juiste tonic en garnituur en in het juiste glas. Hieronder een beknopt overzicht.

Bombay Sapphire East
De eerste stand die ik bezocht was die van Bombay Sapphire East, het oosterse broertje van de klassieke Bombay Sapphire. Als afgevaardigde van het merk stond Brand Ambassador Marc Colfs  aan de stand. Meteen een van de sympathiekste mensen van heel de beurs die met veel plezier het verschil met de klassieke Bombay Sapphire uit de doeken deed, namelijk de toevoeging van oosterse producten zoals citroengras en cubeb bessen. De meeste botanicals uit de klassieke Bombay zijn behouden, waardoor je de smaak zeker nog herkent maar de toegevoegde ingrediënten geven de East een heel andere toets.  De ideale East Gin Tonic volgens Marc Colfs: Bombay Sapphire East, met Fever Tree Mediterranean, in een bol wijnglas met veel ijs en oosterse garnituur (een stengel citroengras, een schijfje gember,..).

GF-BSE

Sacred Gin
Stand nummer twee: Sacred Gin. Een interessante naam vond ik, dus heb ik even nagevraagd waar de naam van kwam. Ian Hart, eigenaar van de kleine firma achter dit merk, wist me te vertellen dat naam afkomstig was van een van de ingrediënten die ze gebruiken: wierrook! Meneer en mevrouw Hart vertellen met veel trots en blinkende oogjes hoe hun gin gemaakt wordt en vooral waar hij gemaakt wordt. De gin wordt niet in een grote distilleerderij gemaakt, maar gewoon simpelweg in de woonkamer van de Harts! Zelfs de kruiden voor hun gin kweken ze thuis.

GF-sacred

Monkey 47
Monkey 47 hoef ik vast niet meer voor stellen, het is een van de bekendste premium gins en een ware kruidenbom met maar liefst 47 botanicals. De Monkey 47 heb ik thuis in de kast staan, dus ik heb mijn smaakpapillen gespaard en deze gin niet geproefd. Normaliter kwam medestichter Alex Stein als standhouder, die was er jammer genoeg niet geraakt en werd vervangen door de Belgische importeur van het merk. Op de stand kon je echter ook proeven van de Sloe gin van Monkey 47, en gezien ik die nog nooit geproefd had liet ik die kans niet voorbij gaan. Bij Sloe gin wordt er gin gemengd met het sap van sleedoorn bessen, met als resultaat een bitterzoete likeur met een lager alcoholpercentage. Sloe gin is vooral in de UK bekend en populair bij jagers als drankje om zichzelf op te warmen op koude dagen. Ik ben niet echt fan van Sloe gin, ik vind het een beetje teveel apres-ski, maar ik moet toegeven dat de Sloe gin van Monkey 47 de beste Sloe gin is die ik ooit geproefd heb.

GF-M47S

FG 20-3
De volgende was een Belgische gin: FG20-3. Oftewel Flemish Gin 23, waarbij (zoals bij vele gins) het getal het aantal botanicals verraadt. Standhouder Patrick Van Schandevijl, zaakvoerder van Stokerij De Moor en een echte Aalstenaar, kent volgens de organisatie meer van distilleren dan van carnaval. Na een kort praatje kan ik bevestigen dat hij van beide zaken veel afweet. Zijn gin zag het licht in 2012, in een nek-aan-nek race met Filliers om de eerste Belgische premium gin op de markt te brengen. Op de stand stond een leuke constructie met een 8-tal geurpompjes, enkele keren pompen en de geur van een van de gebruikte botanicals kwam vrij. “Een Aalsterse gin zitten daar dan ajuinen in?” hoorde ik gisteren iemand vragen aan De Moor. Ik kan me inbeelden dat het niet de eerste keer is dat hij die vraag kreeg, maar het antwoord was wel degelijk “neen”.

GF-FG23

VL92
VL92 is een Nederlandse gin die in 2011 op de markt kwam. Bij deze gin heeft het getal absoluut niets te maken met het aantal botanicals; ik was benieuwd waar de naam dan wel vandaan kwam en dat wisten ze me te vertellen. VL92 was de naam van een historisch Nederlands zeilschip, dat bekend stond om het vervoeren van kruiden die gebruikt werden oa. om jenever van te maken. Deze gin staat hoog aangeschreven bij een aantal van de betere bartenders van de Benelux en wordt daarom vaak omschreven als de beste gin op de markt. Ik hoorde gisteren iemand de vraag stellen: “Waarom is VL92 de beste gin op de markt” – het antwoord van de vertegenwoordiger: “VL92 is niet de beste gin op de markt – maar wel de meest authentieke”. De man heeft zeker een punt want welke gin de beste gin op de markt is, dat is toch volledig smaak gebonden. De authenticiteit van de gin zit ‘m in het productie proces, de gin wordt gemaakt zoals vroeger, toen er nog geen sprake was van gins met 48 botanicals. Mijn mening over deze gin: zeker niet mijn favoriet om puur te drinken, maar ik heb ‘m ooit eens in een Perfect Martini gedronken en dat was zowat de beste Martini die ik ooit gedronken heb. Aan de stand kon je ook kennis maken met de G+T Emergency kit: een overlevingspakket met 1 gin en tonic als inhoud (VL-92 + Fentimans).

G+T Emergency Kit
G+T Emergency Kit

Geranium – Old English
De volgende stand werd gedeeld door 2 merken van onder dezelfde paraplu: Geranium Gin en Old English. Aan deze stond trof ik Alicia,  Brand Ambassador voor moedermerk Hammer & Son maar op de beurs vooral bekend vanwege haar sappig Spaanse accent. Dat alleen was al de moeite maar er kon natuurlijk ook gin geproefd worden: Geranium Gin is het schoolvoorbeeld van een florale gin, dat doet de naam al vermoeden. Ik ken de smaak van deze gin en die is heel uitgesproken, aan deze stand heb ik daarom voor de Old English gin gekozen. Ook deze gin had ik eerder geproefd maar dit is een heel ander type gin, het is geen London Dry Gin (zoals meeste merken op de beurs) maar een Old Tom gin en die kom je toch minder vaak tegen. Het resultaat is een vrij zoete gin en ik moet zeggen: ik ben fan! De gin wordt gebotteld in oude champagne flessen, en ook daar ben ik wel fan van. Aanraders qua tonic pairing: Geranium met Fentimans en Old English met Fever Tree.

GF-Oldenglish

nog 7 gins te gaan – die volgen later deze week in deel 2!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *