Agavoni

Agavoni

Wie de trends een beetje volgt in het cocktailwereldje weet dat gin momenteel een van de meest populaire ingrediënten is, maar ook dat een mogelijke opvolger al klaar staat: mezcal en tequila! Natuurlijk zijn er heel bekende tequila cocktails. Denk maar aan de Tequila Sunrise, die je kent van aan het zwembad van een Turks all-in hotel. Maar ook de (Frozen) Margarita en de stevige Long Island Iced Tea. Maar het lijstje van Tequila cocktails die iedereen kent houdt hier eigenlijk al op. Tequila en mezcal zal nooit dezelfde proporties aannemen als de gin-hype. Maar ik verwacht dat er in de komende jaren meer kennis over en interesse in agave-destillaten zal ontstaan. Tequila- en mezcalcocktails zullen dan ook meer en meer op de kaart verschijnen. Het zal dan vaak gaan over rifs van bestaande cocktails, waarbij een bepaalde spirit zoals gin of vodka door tequila vervangen zal worden. Mezcal Negroni’s, Tequila Old Fashioneds en Mexican Mules, je mag ze binnenkort op de kaart verwachten.

Carina Soto Velazquez
Carina Soto Velazquez

Anno 2013 zijn tequila en mezcal voor vele Belgische bartenders nog een grote onbekende in. Maar ze zijn absoluut de moeite om te ontdekken. Wie zich er wil in verdiepen krijgt een mooie kans op de nakende Venuez-beurs. De beurs vindt dit jaar plaats op 18 en 19 februari in Antwerpen. Een van de gastsprekers op deze vakbeurs is Carina Soto Velazquez van La Candelaria. De Parijse lady bartender zal op Venuez spreken over mixen met mezcal en tequila. Voor wie het niet wist Tequila is eigenlijk een soort van mezcal, maar dan specifiek gemaakt van minimum 51% blauwe agave en geproduceerd in de bepaalde Mexicaanse staten, voornamelijk de staat Jalisco. Vergelijk het een beetje schuimwijn waarbij Champagne de schuimwijn van de Champagnestreek is. Hoogwaardige tequila wordt gemaakt met 100% agave, zonder aanvulling met siropen of suikers.

Er bestaan vier types tequila: blanco (soms plata of silver genoemd, ongerijpt of rijping minder van 3 maanden of minder), reposado (of rested, 3 maanden tot 1 jaar gerijpt), añejo (of aged, langer dan 1 jaar gerijpt) en sinds enkele jaren ook extra añejo (extra aged, minimum 3 jaar gerijpt). Tequila blanco is doorzichtig maar vanaf reposado heeft de tequila een licht karamelachtig kleurtje en añejo is amberkleurig. Die kleur krijgt de tequila van het rijpen in houten vaten, hoe langer het rijpingsproces hoe zachter de tequila ook zal worden. Het rijpen neemt de edge er wat af. Te lang rijpen zorgt er echter voor dat de typerende agave-smaak verdwijnt. Het is dus een balansoefening.

Let op:  soms wordt het gerijpte kleurtje nagemaakt door een beetje karamel toe te voegen aan de tequila, dit noemt men dan meestal tequila oro (of gold). Tequila joven (young of mixto) duidt meestal op een blend van reposado en blanco.

Is gerijpte tequila dan altijd beter dan ongerijpte tequila? Nee, je moet namelijk ook kijken naar het aandeel agave in de tequila. De goedkopere tequilas zijn meestal een mix van 51% agave sap en onderandere rietstengelsap. Premium tequilas bevatten altijd 100% agave-sap.  Er zijn enkele uitzonderingen van 80 of 90% agave die worden aangevuld met maissiroop. Maar in meeste gevallen mag je er vanuit gaan dat het destillaat slechts 51% agave wanneer er geen info over de samenstalling op het label staat.

Tot enkele jaren was ik niet zo’n fan van tequila, als het ging over een glaasje neat of on the rocks.  Maar dat was tot ik een 100% agave had geproefd, namelijk Patron Añejo (die overigens in een mooi handgeblazen fles komt). Als het op cocktails aankomt mag het voor mij gerust wel die edge hebben van de blanco. Voor cocktails gebruik ik daarom vaak El Jimador blanco (100% agave) of La Cofradia blanco (100% agave).

Een heerlijke aanrader is de Agavoni, een agave-variant op de Negroni. Een cocktail met een stevig alcoholgehalte maar eentje die redelijk vlot drinkt. Verrassend genoeg is tequila een goede vervanger voor gin in deze cocktail en hoeft het aandeel hiervan niet aangepast te worden om de smaken in balans te houden. Mezcal kan ook, dat geeft een rokerige toets.

Recept:

  • giet 3 cl. rode vermout, 3 cl. Campari 3 cl. tequila blanco (100% agave) in een gekoeld tumblerglas
  • voeg een halve cocktaillepel orange bitters toe
  • voeg ijsblokjes toe en roer een 20-tal seconden om te verkoelen en te verwateren
  • garneer met een zeste van appelsien of pompelmoes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *