Agavoni

Agavoni

Wie de trends een beetje volgt in het cocktailwereldje weet dat gin momenteel een van de meest populaire ingrediënten is, maar ook dat een mogelijke opvolger al klaar staat: mezcal en tequila! Natuurlijk zijn er heel bekende tequila cocktails: de Tequila Sunrise die je kent van aan het zwembad van een Turks all-in hotel, de Margarita al dan niet in bevroren vorm, de stevige Long Island Iced Tea en de Adios Motherfucker, de garantie op een kater. Maar het lijstje van Tequila cocktails die iedereen kent houdt hier eigenlijk al op, en dat zijn niet bepaald de beste cocktails ter wereld. Ik vermoed dat er de komende jaren wel verandering in zal komen. Het zal dan vooral gaan over rifs van bestaande cocktails, waarbij een bepaalde spirit zoals gin of vodka door tequila vervangen zal worden.

Carina Soto Velazquez
Carina Soto Velazquez

Tijd dus om me er verder in te verdiepen en de ideale kans hiervoor is wellicht de Venuez beurs op 18 en 19 februari in Antwerpen. Een van de gastsprekers op deze vakbeurs is Carina Soto Velazquez van La Candelaria, de leading lady bartender van Parijs en bijgevolg zowat de bekendste vrouwelijke mixologist van Europa. Soto Velazquez zal op Venuez spreken over mixen met mezcal en tequila. Voor wie het niet wist Tequila is eigenlijk een soort van mezcal, maar dan specifiek gemaakt van minimum 51% blauwe agave en geproduceerd in de bepaalde Mexicaanse staten, voornamelijk de staat Jalisco. Vergelijk het een beetje schuimwijn waarbij Champagne de schuimwijn van de Champagnestreek is.

Er bestaan vier types tequila: blanco (soms plata of silver genoemd, ongerijpt of rijping minder van 3 maanden of minder), reposado (of rested, 3 maanden tot 1 jaar gerijpt), añejo (of aged, langer dan 1 jaar gerijpt) en sinds enkele jaren ook extra añejo (extra aged, minimum 3 jaar gerijpt). Tequila blanco is doorzichtig maar vanaf reposado heeft de tequila een licht karamelachtig kleurtje en añejo is amberkleurig. Die kleur krijgt de tequila van het rijpen in houten vaten, hoe langer het rijpingsproces hoe zachter de tequila ook zal worden. Het rijpen neemt de edge er wat af en zorgt ervoor dat je de echte smaak beter proeft. Te lang rijpen zorgt er echter voor dat de typerende agave-smaak verdwijnt. Het is dus een balansoefening.

Let op,  vaak wordt het gerijpte kleurtje nagemaakt door een beetje karamel toe te voegen aan de tequila of een blend te maken van reposado en blanco, dit noemt men dan respectievelijk tequila oro (of gold) en tequila joven (young of mixto). Is gerijpte tequila dan altijd beter dan ongerijpte tequila? Nee, je moet namelijk ook kijken naar het aandeel agave in de tequila. De goedkopere tequilas zijn meestal een mix van 51% agave sap en onderandere rietstengelsap. Premium tequilas bevatten altijd 100% agave-sap. Tot enkele jaren was ik niet zo’n fan van tequila als het ging over een glaasje neat of on the rocks, maar dat was tot ik een 100% agave had geproefd, namelijk Patron Añejo (die overigens in een mooi handgeblazen fles komt). Als het op cocktails aankomt mag het voor mij gerust wel die edge hebben van de blanco en zou het ook duur uitvallen om een añejo te gebruiken. Voor cocktails gebruik ik daarom El Jimador blanco of La Cofradia blanco.

De eerste nieuwe tequila cocktail waar ik me in verdiep is de Agavoni, een agave-variant op de Negroni. Een cocktail met een stevig alcohol gehalte maar eentje die redelijk vlotjes drinkt. Verrassend genoeg is tequila een goede vervanger voor gin in deze cocktail en hoeft het aandeel hiervan niet aangepast te worden om de smaken in balans te houden.

Recept:

  • giet 3 cl. tequila blanco (bv. El Jimador), 3 cl. rode vermouth en 3 cl. Campari in een tumblerglas
  • voeg een halve cocktaillepel orange bitters toe
  • voeg ijsblokjes toe en roer een 5-tal seconden
  • garneer met een zeste van appelsien of pompelmoes

For the English translation of this blog go to El Flordita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *