Absint

Absint

asbintDe Gentse cocktailbar Old Fashioned viert deze maand haar eerste verjaardag. Op amper 1 jaar tijd groeide Old Fashioned uit tot een van de beste cocktailbars van België: de sfeer van de bar brengt je helemaal terug naar de voorlaatste eeuwwisseling, maar natuurlijk zijn het de fantastische cocktails die de bar op de cocktailkaart hebben gezet. Old Fashioned staat ook bekend als een absintbar, een drankje dat overigens helemaal past in de Belle Epoque stijl van de bar. Ze organiseren elke maand een absint tasting. Dankzij Old Fashioned bartenders Steve Okhuysen en Tom Neijens leerde ik absint kennen, natuurlijk had ik er al van gehoord maar ik had het nog nooit gedronken, behalve dan als flavoring agent in whisky cocktails. Ik ben niet de grootste fan van anijs en daarom dacht ik dat het niets voor mij zou zijn maar na het proeven van absint, op de old fashioned wijze klaargemaakt, ben ik aanhanger geworden van de groene fee. De verjaardag van Old Fashioned vieren we dan ook met absint!

Absint is een sterke drank op basis van anijs, venkel en absintalsem. Het werd begin de 19e euw voor het eerst commercieel geproduceerd. Het groeide uit tot een populair volksdrankje maar werd later vooral bekend als inspiratiebron voor verschillende kunstenaars en schrijvers waaronder Van Gogh, Manet, Hemingway en Toulouse-Lautrec. Absint zou hallucinaties voortgebracht hebben waaruit de kunstenaars inspiratie haalden. Het drankje kreeg daardoor de bijnaam de Groene Fee. De vermeende hallucinogene werking komt voort uit thujon, een organisch bestandsdeel van absintalsem. Maar ondertussen is bewezen dat er een heel grote dosis nodig zou zijn alvorens het hallucinogene effecten teweegbrengt, een vele grotere dosis dan je binnenkrijgt bij het drinken van absint. De hallucinaties die je krijgt van absint zijn dus vooral een mythe. Veel mensen denken ook onterecht dat Van Gogh zijn oor afsneed tijdens een slechte absint trip. Het meest plausibele verhaal is dat hij een stuk van zijn oor verloor tijdens een ruzie met Paul Gaugain, het is echter niet bekend of hij zichzelf verwondde bij een aanval op Gaugain of verwond werd door zijn collega. Onder andere Edouard Manet en Henri de Toulouse-Lautrec vereeuwigden een taferelen met een absintdrinker op doek.

Absint werd begin de 20e eeuw verboden in vele landen vanwege het hoge alcohol gehalte en vermeende hallucinogene werking en een voorval in Zwitersland waarbij een man na overmatig drankgebruik, waaronder absint, zijn gezin had uitgemoord. Uit het verbod op absint ontstonden andere anijsdranken (zonder absintalsem) die nu nog steeds op de markt zijn, zoals bv. Pernod en Ricard. Sinds 2005 is absint echter terug legaal op de markt in België, nadat het al sinds de jaren 1990 in Frankrijk terug (legaal) geproduceerd werd. Van een glaasje absint genieten doe je best met ijskoud water en een beetje suiker. De suiker wordt gesmolten door het water er over te gieten met behulp van een absintlepel, een lepel met perforaties waar het water en de suiker door kan vloeien. Dit soort lepel krijg je vaak bij aankoop van een fles absint.

Recept:

  • giet 3 cl. absint in een delmonico glas
  • leg een half suikerklontje op een absintlepel en plaats deze op het glas
  • vul het glas langzaam door ijskoud water over het suikerklontje te gieten zodat dit smelt en in het glas loopt
  • neem de tijd om het water heel langzaam te gieten – best met enkele korte pauzes – zodat de suiker mooi kan smelten
  • eventuele suikerrestanten op de lepel mogen mee in het glas
  • even roeren en koud serveren

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *