Negroni Week

Negroni Week

De Negroni is zonder twijfel één van de populairste cocktails van het moment. Het is al enkele jaren de bartenders favorite, maar nu lijkt ook de grote massa te volgen. De Negroni is dan ook de enige cocktail ter wereld die internationaal gevierd wordt met een eigen week. Tijdens de ‘Negroni Week’ worden er wereldwijd Negroni’s gemaakt voor het goede doel. Alle deelnemende bars zetten gedurende 7 dagen de Negroni in de kijker en storten een deel van de inkomsten door naar goede doelen. In 2013 namen zo’n 100 bars deel aan het project, in 2015 schreven meer dan 3500 bars zich in. In 2016 zal dat aantal ongetwijfeld nog veel hoger liggen. De Negroni Week 2016 vindt plaats van 6 juni tot en met 12 juni.

Negroni cocktail

De Negroni zou bedacht zijn in 1919 in Caffè Casoni, te Firenze. Graaf Camillo Negroni, een vaste klant, vroeg barman Fosco Scarselli een sterkere versie van de Americano te maken. De Americano was toen een populaire cocktail met zoete vermout, amaro en bruiswater als ingrediënten. Scarselli besliste intuïtief om het bruiswater te vervangen door gin. De cocktail viel in de smaak en andere klanten begonnen ook ‘what Count Negroni drinks’ te bestellen. Er is echter nog een tweede, minder bekende versie van het verhaal. Deze tweede versie speelt zich af in Afrika, met ene Graaf Pascal Olivier de Negroni in de hoofdrol. We hebben het raden naar welke versie correct is. Wat we wel weten is dat de Negroni wereldwijd gesmaakt wordt.

Het recept van de klassieke Negroni is op papier eenvoudig: meng gelijke zoete delen vermout, gin en amaro (vaak Campari) en garneer met een appelsienpartje of -schijfje. De kunst van de perfecte Negroni zit echter in het vinden van een balans. De Negroni moet meerdere delen van het smakenpallet aanspreken: de kick van de spirit mag niet ontbreken, de bittere toets moet aanwezig zijn maar mag de andere smaken niet volledig wegduwen. De Negroni mag zeker ook niet te zoet zijn en tot slot moeten de verkoeling en verwatering nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Practice makes perfect!

Bij cocktails denkt men vaak aan een cocktail shaker, maar berg je shaker maar op voor de Negroni. Het is een mix van klare dranken en om het delicate mondgevoel hiervan te behouden wordt er niet geshaket maar geroerd. Stirred, not shaken dus. Stirring gebeurt meestal in een meng-glas, maar de Negroni wordt vaak in het glas opgebouwd. De laatste ijsblokjes worden pas toegevoegd na het stirren omdat deze anders uit het glas geroerd zouden worden.

Wie de klassieke Negroni onder de knie heeft kan beginnen experimenteren. Er zijn talloze varianten mogelijk. Onderstussen is de Negroni gegroeid van een cocktail naar een heus concept. De equal parts-formule wordt hierbij doorgetrokken naar andere dranken. Enkele bekende varianten zijn de Agavoni (met tequila), de Kingston Negroni (met Jamaicaanse rum) en de White Negroni (met Suze en quinquina). Ze zijn allemaal lekker!

(Dit artikel werd geschreven in opdracht van Cocktailsopmensenmaat.be – 11/05/2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *