Appleton Estate Punch Bar

Appleton Estate Punch Bar

De Jamaicaanse rums van Appleton Estate zijn graag gezien bij de bartenders, maar voor het grote publiek is Appleton nog niet zo’n heel bekende naam. Tijd om daar verandering in te brengen moeten ze gedacht hebben. Daarom lanceerden ze vorig jaar de Appleton Estate Tiki Bar, een funky pop-up bar aan de Antwerpse waterpoort.  Serge Buss & Crazy Pirate Marc Mathieux nodigden een rist guest bartenders uit en schotelden heerlijke Tiki-cocktails voor, in een kitscherige exotische setting. Kitsch is zowat verplicht in de Tiki-cultuur, dat namen we er dus graag bij.

2014 Appleton Estate Tiki Bar with Marc Mathieux
2014 Appleton Estate Tiki Bar : Marc Mathieux

Een jaar later is Appleton terug met een nieuwe pop-up, ditmaal geen Tiki bar maar een Punch Bar! Niet alleen het concept maar ook de locatie wijzigde. Ditmaal is de Gentse hoogpoort aan de beurt. En dat doet bij de cocktailliefhebber een belletje rinkelen! Appleton palmt immers tijdelijk de cocktailbar Old Fashioned in. Van donderdag 9 april tot en met zaterdag 23 mei maken de heren van Old Fashioned hun beste Rum Punch en nodigen ze elf bartenders uit België en Nederland voor een guest bartending. De lijst van elf is niet nog bekend, maar er werden er alvast enkele gelekt: Dries Botty (Josephine’s), Jan Van Ongevalle (The Pharmacy) en Jeroen Van Hecke (L’apereau).

2015 Appleton Estate Punch Bar : Steve Okhuysen
2015 Appleton Estate Punch Bar : Steve Okhuysen

Punch is zowat de vloeibare variant een tapasschotel, het wordt geserveerd in een grote kom (een ‘Punch Bowl’), met een grote lepel en enkele kopjes. De punch bowl gaat mee op de tafel en de inhoud wordt gedeeld. Een klassieke punch bevat 5 elementen: sterkedrank(en), suiker, citrus, water en kruiding. Het woord ‘punch’ zou overigens afkomstig zijn het Hindi woord ‘panch’, wat ‘vijf’ betekent. Voor een meer fancy punch kan je kiezen voor champagne in plaats van water.

Wie het thuis eens wil proberen, kan onderstaande rum heavy recept testen:

– 9 suikerklontjes
– 18 cl. bruiswater
– 12 cl. Jamaicaanse bruine rum
– 9 cl. zwarte rum
– 4,5 cl. overproof rum
– 3 cl. kaneelsiroop
– 9 cl. vers pompelmoessap
– 9 cl. vers limoensap
– 4,5 cl. vers ananassap
– 3 dashes angostura bitters
– verse nootmuskaat (6x raspen)

Muddle de suikerklontjes met de helft van het bruiswater in een kan. Voeg de rum, siroop, sappen en bitters toe . Vul de kan driekwart met ijsblokjes en stir tot de mix voldoende gekoeld en gemengd is. Strain de mix in een punch bowl met een grote ijsblok. Voeg de rest van het bruiswater toe en voeg nootmuskaat toe met een rasp. De nootmuskaat wordt op het einde toegevoegd zodat deze ook al garnituur doubleert.

Voor wie het liever aan de profs over laat is er 1 adres de komende 6 weken, namelijk Appleton Estate Punch Bar, Hoogpoort 19, 9000 Gent.

Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *