Ginnovation

Ginnovation

Sinds 2013 is het gin-aanbod exponentieel gestegen. Letterlijk elke week komt er wel een nieuwe gin op de markt. Het aanbod is zo groot dat distilleerders verplicht worden om te differentiëren. Sommigen kiezen om te differentiëren op gebied van verpakking, anderen op gebied van productie of gebruikte botanicals. Soms ontstaat er een nieuw top-product en soms wordt de bal volledig mis geslagen. Hieronder alvast tien voorbeelden van zulke innovatieve gins. Of ze tot de categorie ‘top’ of eerder tot de categorie ‘flop’ behoren, dat laat ik aan u over.

1) Jinzu : the one with sake
Jinzu is een Britse gin met een sterke Japanse toets. De gin wordt namelijk op smaak gebracht met Japanse kersenbloesem en zestes van Yuzu. Maar dat is niet eens het speciale aan deze gin, na het distilleren wordt de gin namelijk gemixt met sake! Hiervoor wordt Junmai sake gebruikt, een uiterst kwalitatieve sake.
2) Anty Gin : the one with… ants!
Ja, u leest het goed: een gin met mieren! Producent The Cambridge Distillery liet meer dan 6000 mieren verzamelen om deze gin te produceren. Het zal u ook niet verbazen dat deze gin in het Deense restaurant Noma geserveerd wordt, daar zijn ze immers niet vies van kleine beestjes, wat hooi of mos. Bij elke fles Anty Gin krijgt u overigens nog een klein flesje puur mierendistillaat. En alsof dat nog niet speciaal genoeg was worden de labels van de flessen manueel gemaakt met een typemachine die als sinds 1924 tot de distilleerderij behoort.
3) Alimentum Tailored Gin : the one with truffles
Alimentum Tailored Gin is een ultra small batch gin. Per batch worden er namelijk maar 6 flessen gemaakt door producent The Cambridge Distillery, die ook de hierboven beschreven mieren-gin maken. De gin wordt onder vacuüm gedistilleerd en op smaak gebracht met truffel en Lady Grey thee. De gin werd geproduceerd in opdracht van sterrenrestaurant Alimentum en is enkel daar te verkrijgen, in de bar van het restaurant of per fles te bestellen voor thuis.
4) Bombay Amber : the one with vermouth barrel aging
Bombay Amber is de nieuwste telg van de bekende Bombay-familie. Deze gin is echter moeilijker te verkrijgen dan zijn populaire broertjes Bombay Sapphire, Bombay East en Bombay Dry. De gin wordt voorlopig enkel in Duty Free shops van een beperkt aantal luchthavens verkocht, en daar zal het wellicht bij blijven. Aan de klassieke Bombay Dry wordt een drietal extra botanicals toegevoegd en vervolgens gaat de gin lange tijd op eiken vaten, die kleur (amber) en smaak toevoegen aan de gin. Aged gins zijn niet nieuw, maar Bombay Amber is wellicht de eerste gin die werkt met vaten die voordien Franse vermout bevatten.
Bombay Amber
Bombay Amber
5) Meyer’s Gin M2 : the one with asparagus
In april 2014 lanceerden de 2 Vlamingen Christophe Demeyer en Tim Veys hun eerste gin: Meyer’s Gin M1. Deze gin was op basis van kiwibes. Bijna exact een jaar later staat de opvolger klaar: de M2, op basis van asperge, het Belgische witte goud. Zeker te proberen in combinatie met een asperge-gerecht op het bord.
6) Dà Mhìle Seaweed Gin : the one with seaweed 
Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze gin geïnfuseerd met zeewier, zo’n 2 tot 3 weken met zeewier uit Wales en Ierland meer bepaald. Door de zeewier-infusie krijgt de gin ook een beetje een groene kleur en een zilte smaak. Dat klinkt misschien niet bepaald smakelijk, maar volgens de producent is deze gin heerlijk bij sea food. PS: de ‘Mh’ in Mhìle wordt uitgesproken zoals de letter ‘v’.
7) Ferdinand’s Saar Gold Cap : the one with expensive wine
Ferdinand’s Saar Dry Gin is een schitterende Duitse gin die start van zelf-gestookte alcohol, waarbij na 3 distillaties Riesling wijn wordt toegevoegd. De standaard Ferdinand’s Saar Dry Gin wordt gemengd met Spätlese 2009, zijn broertje Ferdinand’s Saar Quince Gin met de minder zoetere Kabinett 2011. En nu is er ook een nog exclusievere versie, de Ferdinand’s Saar Gold Cap Gin, die gemengd wordt met Auslese 2010, een exclusieve wijn die in de Robert Parker-wijngids een score van 97 punten kreeg.
Ferdinand's Saar Gin
Ferdinand’s Saar Gin
8) Citadelle Reserve Solera : the one with a blend of different ages
Citadelle Gin is een bekende naam in de gin-wereld, ze brengen ook al langer een gerijpte gin (de ‘Reserve’). Maar sinds medio 2014 brengen ze ook een ‘solera aged’ gin op markt. Solera Aging is een systeem waarbij verschillende jaargangen gemengd worden om een consistent product te verkrijgen. Deze rijpingsmethode wordt vaak gebruikt bij de productie van sherry, maar ook soms in de rum-industrie. Bij Citadelle wordt er gewisseld tussen voormalige Cognac-vaten, Pineau des Charente-vaten en Amerikaanse Bourbon-vaten. De Citadelle Reserve Solera is tot heden de enige gin die produceert volgens de Solera rijpingsmethode, maar het is meer dan een gimmick. Dit is echt een innovatief product!
9) Japanese Gin : the one with the Japanese umami flavors
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt deze gin niet in Japan gemaakt, maar in het Verenigd Koninkrijk. De naam ‘Japanese Gin’ is afkomstig van de gebruikte Japanse ‘umami’ botanicals: onder meer yuzu-schillen, shiso-bladeren, sansho-peper, kersenbloesem en sesamzaad. Sake en Japanse whisky is momenteel erg in trek en deze Japanese Gin probeert daar mee van te profiteren. Het resultaat is alleszins een fijne en elegante gin verpakt in een mooie fles met wassen stop.
10) 1495 Verbatim : the one with the old recipe
Gin op basis van een oud recept is niet nieuw, denk maar aan de Haymans Old Tom (1860) of Bombay Dry (1761). Maar 1495 Verbatim Gin spant de kroon met een recept uit, u kan het al raden, het jaar 1495. De gin werd nieuw leven in geblazen door een team van bekende ‘barcheologen’, onder meer Dave Broom, David Wondrich en Gary ‘Gaz’ Regan. Ze maakten 100 flessen naar het oude recept (“1495 Verbatim”) en evenveel flessen met een hedendaagse variant op het oude receptuur (“1495 Interpretatio”). Alle flessen werden geschonken aan musea of geveild ten voordele van een goed doel. Er zijn plannen om het productietotaal van de Interpretatio op te drijven naar 1495 flessen, en deze wederom te veilen voor een goed doel.
Als bonus nog een exclusieve gin die u in Antwerpen kan komen proeven: D.R.K.N.S.S. 
D.R.K.N.S.S., Darkness voor de vrienden, is de nieuwe exclusieve small batch gin die gecreëerd werd voor The Upper Room Bar van Sergio Herman’s The Jane. Hoofd bartender Paul Morel creëerde de gin samen met whiskyexpert Bert Bruyneel. Beide heren zijn van mening dat deze gin niet met tonic gemengd mag worden, maar puur gedegusteerd moet worden. Malt, hop en cacao zijn enkele van de botanicals in de gin die op een Asta Morris whisky-vat gerijpt werd. Dit vat werd na de productie vernietigd als garantie dat deze gin small batch blijft, elke fles draagt een stukje van dit vat op de buik. De productie bleef beperkt tot 73 flessen en zal niet in de handel verkrijgbaar zijn. De gin kan enkel geproefd worden in The Jane en 20 uitverkorenen zullen een fles ontvangen.
Photo credit: Michael Sperling – Enverdenafgin.com – do not use these pictures without his permission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *