Jack Julep

Jack Julep

Als Jack Daniel nog zou leven, zou hij deze maand 163 kaarsjes uitblazen. Men weet enkel dat hij in september 1850 geboren is, de exacte dag is verloren gegaan in de loop der jaren. Daarom viert moederbedrijf Brown-Forman elk jaar heel de gehele maand september de geboorte van Jasper “Jack” Daniel. In 2010 en 2011 bracht Brown-Forman telkens in september een speciale birthday edition fles uit. Helaas zijn de daarmee gestopt, maar om Mr. Daniel te herdenken heb ik dan maar een ouder exemplaar op de kop getikt. Eentje uit 1984 meer bepaald: Jack Daniel’s Inaugural commemorative decanter.

1984 Jack Daniel's Inaugural Decanter
1984 Jack Daniel’s Inaugural Decanter

Het ontwerp van de fles dateert van 1907, het jaar dat president Theodore Roosevelt de staat Tennessee (waar Jack Daniel’s gemaakt wordt) bezocht. Jack Daniel was een van de aanwezigen toen Roosevelt over de Amerikaanse industrie speechte in het Ryman auditorium in Tennessee. In 1984 (77 jaar later) bracht de Jack Daniel’s company de fles opnieuw op de markt, ter ere van de 80e verjaardag van de verkiezing en inauguratie van President Roosevelt. In de fles: 1,75 liter 90 proof whiskey. Een beetje sterker dus de normale Jack Daniel’s Old No. 7 (80 proof).

Om de verjaardag van Jack Daniel te vieren is een typische southern cocktail natuurlijk gepast: de Julep. Klassiek wordt de Julep met bourbon gemaakt maar in Jacktember maken we er de Jack Julep van.

Recept:

  • neem een mengglas en voeg een 8-tal muntbladjes, 1 cocktaillepel kristalsuiker en 1 cl. Jack Daniel’s toe
  • kras de suiker in de munt met een muddler
  • voeg ijs toe en stir kort aan de binnenkant van de rand
  • strain het mengsel in een julep cup (of eventueel tumbler glas)
  • voeg 1 cl. suikerwater toe (enkel indien je de cocktail graag zoet drinkt)
  • vul het glas met gepileerd ijs en overgiet het ijs met 3 cl. Jack Daniel’s
  • garneer met een munttakje

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *