Buckthorn Gin Fizz

Buckthorn Gin Fizz

Buckthorn fizz
Buckthorn Gin Fizz

Eind vorige maand werd ik uitgenodigd om te komen proeven van een nieuwe likeur van de distilleerderij van Biercée. Deze Waalse distilleerderij is vooral bekend van zijn likeuren Eau de Villée en Poire Williams N°1 en bracht vorig jaar ook een eigen gin op de markt. Of ik eens wilde proeven van hun nieuw brouwsel? Natuurlijk! Helaas was ik toen verhinderd, maar intussen heb ik er wel van kunnen proeven. De nieuwe likeur kreeg de naam Argousier mee, en die naam komt van het hoofdingrediënt, de argousier bes of in het Nederlands duindoornbes.

De likeur is een samenwerking tussen Distellerie de Biercée en Jeroen Van Hecke, bartender van een van de beste cocktailbars van het land, L’Apereau. Argousier of duindoorn is een struik waar u misschien nog niet van gehoord hebt maar u moet niet heel ver gaan zoeken want ze groeit onder meer aan onze eigenste kust. Om één fles Argousier te produceren is er maar liefst 2 kilo duindoornbessen nodig. Het eindresultaat is een frisse likeur die zuur en zoet combineert. Gemaakt om puur te drinken, in desserts en koekjes te gebruiken of in cocktails natuurlijk!

Mijn eerste poging heeft me alvast gesmaakt: de Buckthorn Gin Fizz. Sea Buckthorn is de Engelse benaming van de bes en de Gin Fizz is al lang een van mijn favoriete cocktails. Voor een gewone Gin Fizz gebruik ik enkel citroen, 2 theelepels suiker, gin en ijs. Deze Buckthorn Gin Fizz smuk ik nog een beetje op met een schuimkraagje, dat doe je door een eiwit toe te voegen en te shaken met de spiraal van een strainer in de shaker. Ik vervang het citroensap door Argousier likeur en voeg slechts 1 theelepel poedersuiker toe om de balans tussen zoet en zuur te bewaren.

argousier
Argousier

Recept:

  • neem een shaker en doe er 1 eiwit in
  • voeg 3 cl. Argousier, 5 cl. gin en 1 theelepel poedersuiker toe
  • haal de spiraal van je strainer en plaats deze mee in de shaker
  • krachtig schudden gedurende 5 seconden
  • voeg een 8-tal ijsblokjes toe
  • opnieuw krachtig schudden gedurende 10 seconden
  • strain het mengsel in een voorgekoeld glas
  • voeg een halve theelepel geraspte nootmuskaat (of cacao) toe

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *