El Presidente

El Presidente

El Presidente
El Presidente

8 januari 1959 – Fidel Castro arriveert triomfantelijk in Havana, de hoofdstad van Cuba. Het was het einde van een zegetocht die een dikke week eerder begon toen President Batista in de nacht van oud op nieuw Cuba ontvluchtte omdat zijn positie als president onhoudbaar was geworden nadat hij de slag van Santa Clara verloor tegen Ché Guevarra en zijn kompanen. Op 2 januari namen Castro’s troepen Santiago De Cuba over, de tweede grootste stad van Cuba.  Ongeveer tegelijkertijd nam Guevarra intrek in Havana, waar Castro op 3 januari een nieuwe president installeerde, Manuel Urritia Lléo. Castro zelf zou op 8 januari in Havana toekomen, het werden de belangrijkste dagen van de Cubaanse revolutie.

El Presidente is ook de naam van een van de bekendste Cubaanse cocktails, het is echter een grote misvatting dat de cocktail vernoemd werd naar een van de twee beruchtste Presidentes, Batista of Castro. Het recept voor de cocktail stond in 1935 reeds vermeld in het boek La Florida Cocktail Book, toen was Castro amper 9 jaar. Naar welke Cubaanse president de cocktail dan wel vernoemd werd zullen we nooit met zekerheid weten, de meeste gokjes gaan uit naar President Menocal of President Machado die tijdens de Prohibitie in Cuba president was.

In hedendaagse cocktailboeken wordt de El Presidente vaak omgedoopt tot een fruitige suikerbom. Ik ben liefhebber van het originele recept, eenvoudig om te maken maar een prachtig uitgebalanceerde mix van aroma’s. In de Verenigde Staten wordt hij vaak met Bacardi 8 gemaakt omdat Cubaanse rum daar niet (legaal) te verkrijgen is, maar doe mij maar een cubaan: Havana Club Añejo 7 años. De rum wordt gemixt met een vermouth, die niet te droog maar ook zeker niet te zoet is, bijvoorbeeld Dolin Blanc. Als flavoring agent gebruik ik Grand Marnier, een halve cocktaillepel volstaat.

Recept

  • giet 3 cl. witte vermouth en een halve cocktail lepel Grand Marnier in een mixglas
  • voeg 6 cl. Cubaanse bruine rum toe
  • vul het mixglas met ijs
  • roer gedurende 15 seconds en strain de mix in een voorgekoeld Martini glas
  • garneer met een zeste van appelsien, gesneden en uitgeknepen boven het glas

For the English translation of this article go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *