10 do & don’ts voor de perfecte Gin & Tonic

10 do & don’ts voor de perfecte Gin & Tonic

Op een zalige zomeravond smaakt er niets beter dan een zelf klaargemaakte en frisse Gin & Tonic. Wij maken ‘m volgens de regels van de kunst en zetten enkele do’s & don’ts op een rijtje!

Gin & Tonic Perfect Serve
Perfect Serve

DO’s:

1) Voor-koelen en smeltwater verwijderen

Een Perfect Serve maken begint steeds met het voor-koelen van het glas! Vul je glas met ijs en roer het ijs langs de binnenrand van het glas om het glas te koelen. Giet het smeltwater weg net voordat je de andere ingrediënten toevoegt.

2) Veel ijs

Wees niet zuinig met ijs! Hoe meer ijs je toevoegt, hoe minder snel het zal smelten. Zo vermijd je een overvloed aan smeltwater. Om het hygiënisch te houden gebruik je best een ijstang als je een Gin & Tonic voor je gasten maakt.

3) Afmeten

Door het afmeten van de ingrediënten zorg je ervoor dat je steeds opnieuw dezelfde Gin & Tonic kan maken zoals je gasten of jij zelf ‘m graag lusten.

4) Tonic langzaam toevoegen

Een goede Gin & Tonic bruist! Je wil de bubbels dan ook zo lang mogelijk in je glas houden. Dit doe je door de tonic traag toe te voegen. Dit kan door de tonic met behulp van een cocktaillepel langzaam langs de gedraaide steel te gieten of door je glas en flesje tonic schuin te houden om de hoek en landingsimpact te verkleinen.

5) Steel

Serveer je een Gin & Tonic aan je gasten in een ballonglas? Neem dan steeds het glas aan de steel vast, zo vermijd je dat jouw lichaamswarmte het glas opwarmt (en het ijs doet smelten).

 

DONT’s:

1) Teveel tonic

De ideale verhouding van een Gin & Tonic is persoonlijk: sommigen drinken hun G&T graag met een verhouding van 2 maten tonic op 1 maat gin, of 3-op-1, anderen gaan voor 1-op-1. Maar als je een volledig flesje tonic toevoegt krijg je vaak een verhouding van 4 maten tonic op 1 maat gin. Hierdoor gaat alle finesse van de gin verloren. Let dus steeds op het aantal centiliter tonic in het flesje! Bij flesjes van 20 centiliter voeg je best slechts een half flesje toe en geef je het flesje mee, zodat je gasten als ze dat zelf willen nog extra tonic kunnen toevoegen.

2) Rietje

Een vaak voorkomende fout bij het serveren van een Gin & Tonic is dat er een rietje aan toegevoegd wordt. Er zijn 3 redenen om dat niet te doen. Als je iets drinkt met een rietje dan wordt het puntje van je tong overgeslagen, waardoor je veel smaakprikkels mist. Ook de geuren van de botanicals worden niet opgepikt als je met een rietje drinkt. Als je de Gin & Tonic zonder rietje serveert worden je gasten verplicht om hun neus dichter bij het glas te brengen. En tenslotte nodigt een rietje ook uit om te roeren, en hieronder lees je waarom dat niet goed is.

3) Teveel roeren

Als je teveel roert in een Gin & Tonic gaat de tonic harder bruisen. Dat klinkt positief, maar het zorgt er voor dat het koolzuur sneller uit je tonic verdwijnt. De tonic zal dus niet lang bruisen. Eenmaal roeren na het toevoegen van de tonic is voldoende om de tonic goed te mengen met de gin.

4) Walsen

De Gin & Tonic wordt vaak geserveerd in een groot ballonglas en dat doet ons denken aan wijn. Met wijn wordt vaak gewalst om de aroma’s tot leven te wekken. Bij een Gin & Tonic heeft het echter tot gevolg dat de bruisende bubbels sneller uit de tonic verdwijnen.

5) Overdrijven met garnituren

Garnituur kan een extra dimensie geven aan een Gin & Tonic, maar het mag geen bouillon worden. Voeg maximum 2 verschillende garnituren toe en zorg ervoor dat deze goed afgestemd zijn op de gin. Het is nooit de bedoeling dat deze toevoegingen de smaken van de gin overstemmen, maar net wel om bepaalde smaken en geuren extra in de verf te zetten.

 

geschreven in opdracht van Njam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *