Forest Dry Gin

Forest Dry Gin

Enkele dagen geleden werd ik uitgenodigd door Jurgen Lijcops om in zijn restaurant zijn nieuwe creatie, Forest Dry Gin, te komen proeven. Jurgen is een gedreven ondernemer: hij runt een succesvol restaurant en een prachtige Bed & Breakfast. Hij opende afgelopen zomer ook een pop-up lounge bar en is de drijvende kracht achter Forest Distillers. In al zijn zaken toont hij dat hij de lat hoog legt. Verder is hij, net zoals ik, niet enkel een fervent liefhebber van gin maar ook van vermout. Dat kon dus alleen maar interessant worden, ik ging dus graag in op zijn voorstel.

Lijcops raakte ongeveer 4 jaar geleden in de ban van gin. Met zo’n 150 verschillende gins was de bar van zijn restaurant lange tijd de bar met de meeste gins in België. Na een tijdje merkte hij dat het aanbod in zijn bar uitbreiden niet langer zinvol was. Hij besloot het kaf van het koren te scheiden, hij begon te schrappen in het aantal verschillende merken om te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bijna dag op dag een jaar geleden besloot hij om nog een stap verder te gaan en zelf een eigen gin van de hoogste kwaliteit te creëren.

Kosten noch moeite werden gespaard. In tegenstelling tot veel andere gins wordt er in het productieproces van de Forest Dry gins geen aangekochte ethanol gebruikt maar wordt deze zelf gemaakt en viermaal gedistilleerd. Ook van artificiële smaakmakers is er geen sprake, enkel verse botanicals. De gebruikte kruiden zijn zelf gekweekt op het domein van de distilleerderij. Op het domein staat een bos waaruit de kruiden geplukt worden, nu weet u ineens waar de inspiratie voor de naam gehaald werd. Enkel de specerijen komen uit het buitenland, om de eenvoudige reden deze hier niet groeien. Het fruit wordt zelf gekweekt of op z’n minst aangekocht van Belgische bio-telers. Alle kruiden en fruitsoorten worden afzonderlijk gemacereerd en gedistilleerd alvorens ze bij de gin gaan. Nadat de gin en de botanicals elkaar ontmoeten wordt het geheel ook nog enkele weken te rusten gelegd, zodat de etherische oliën voldoende tijd krijgen om door te dringen.

Er wordt gewerkt met seizoensgebonden botanicals, daarom besloot Lijcops ook om 4 varianten te maken: voor elk seizoen een aparte gin! Op 15 januari worden de eerste 2 gins gelanceerd: Forest Dry Gin Autumn en Forest Dry Gin Winter. De andere varianten volgen later dit jaar.

 

IMG_7350c
Forest Dry Gin: Autumn

 

IMG_7351c
Forest Dry Gin: Winter

Een mooie fles is tegenwoordig heel belangrijk: er zijn ongetwijfeld veel klanten die een bepaalde gin kopen enkel en alleen op basis van de looks van de fles. Voor de Forest Dry Gin is er gekozen voor matzwarte flessen met een glanzende opdruk. Maar er is meer: er is een leuke gimmick voorzien die ik nog bij geen enkele andere gin gezien hebben. Het logo achteraan de fles is gedrukt met geurinkten, als je er over krast dan komt de geur van de botanicals vrij. Deze labels werden overigens gedrukt in een drukkerij vlak bij de distilleerderij.

Ik proefde zowel de Autumn- als de Winter variant, beide eerst puur en daarna in een Gin & Tonic. Hieronder mijn persoonlijke bevindingen:

Autumn edition:

Smaken:
Citrus: gemiddeld             Floraal: sterk
Jeneverbes: gemiddeld    Fruitig: sterk
Hitte: licht                         Kruidig: gemiddeld
Zoet: gemiddeld               Complex: gemiddeld

Ondanks de 42% ABV springt het florale en fruitige er toch nog uit. De gin is niet 100% doorzichtig maar eerder een beetje troebel, omwille van de hoge concentratie aan etherische oliën van het fruit.
smaakprofielautumn

Botanische tonen:
Engelwortel, zoethout, kardemom, korianderzaad, lavendel, iriswortel, sint-janskruid, steranijs, peer, appel, appelsien, mandarine, citroen, limoen, bergamot, cubebe peper.

taste cloud:
tagcloudautumn

 (Hoe groter het woord, hoe nadrukkelijker aanwezig)

Bijpassende tonics:
Fever-Tree (original), Goldberg, Fentimans light


Winter edition:

Smaken:
Citrus: sterk                    Floraal: gemiddeld
Jeneverbes: sterk           Fruitig: gemiddeld
Hitte: gemiddeld             Kruidig: sterk
Zoet: licht/gemiddeld     Complex: sterk

Deze gin is duidelijk heel juniper-forward en kruidig.

smaakprofielwinter

Botanische tonen:
Kaneel, zoethout, kamille, kardemom, korianderzaad, lavendel, steranijs, tonkabonen, appelsien, citroen, limoen, pompelmoes, bergamot, cubebe peper, tijm, citroengras.

taste cloud:
tagcloudwinter
 (Hoe groter het woord, hoe nadrukkelijker aanwezig)
Bijpassende tonics:
Fever-Tree (original), Fever-Tree mediterranean, 1724

 

Autumn & Spring
Autumn & Spring

 

Twee nieuwe, heerlijke en Belgische gins in een mooi jasje. Ik kan het kort samenvatten: zeker weten een aanwinst voor de barkast!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *