Tanqueray Turf Club

Tanqueray Turf Club

Tanqueray Old Tom
Tanqueray Old Tom

Iets meer dan een jaar geleden bracht Tanqueray een oude gin in gelimiteerde oplage terug op de markt: Tanqueray Malacca. Die gin was iets tussen een London Dry gin en een Old Tom gin. De Malacca werd goed onthaald en in een mum van tijd werd het een fel gezocht item. Nu kan je Malacca bijna enkel nog tweedehands vinden, aan het dubbele of driedubbele van de originele retailprijs. Tijd voor een nieuwe gelimiteerde editie dachten ze daarom bij Tanqueray. En deze keer gaan ze voor een full-on Old Tom.

Old Tom is algemeen een stuk zoeter dan London Dry gin en dankt zijn naam aan het verbod op gin in de 18e eeuw in het Verenigd Koninkrijk. Gin was verboden en werd stiekem geserveerd. Sommige bars hadden een houten kat (een “Old Tom”) aan hun poort hangen. Voorbijgangers konden een muntstuk in de kat steken en kregen een maat gin geserveerd door een smalle tube tussen de poten van de Old Tom.

Old Tom gin is de protagonist in een van mijn favoriete cocktail: de Turf Club, bijgenaamd de Beginner’s Martini. In vele recepten zal de Turf Club met jenever gemaakt worden in plaats van Old Tom, dit is omdat Old Tom lang niet verkrijgbaar was in de handel. Sinds de gin revival is het terug makkelijk om Old Tom op te kop te tikken. Al wacht je best niet te lang om een fles Tanqueray Old Tom in huis te halen.

Recept:

  • giet 4 cl. rode vermout en 4 cl. Old Tom gin in een mixglas
  • voeg 2 à 3 druppels Angostura Bitters toe
  • vul het mixglas met ijs
  • roer tot de mix voldoende gekoeld is
  • strain de cocktail in een gekoeld Martini glas met een zeste van citroen

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *