Sazerac

Sazerac

Sazerac
Sazerac

Het is weer Blue Monday, zogenaamd de meeste depressieve dag van het jaar. De ideale remedie is natuurlijk je favoriete cocktail. Voor mij is dat de Sazerac. Deze cocktail is een variatie op de Old Fashioned en werd vernoemd naar het oorspronkelijke hoofdingrediënt : Cognac de Sazerac de Forge et Fils. Tegenwoordig wordt de Sazerac echter vaker gedronken  met rye whiskey in plaats van cognac. De bekende Buffalo Trace Distillery brengt zelfs een rye whiskey uit met de naam Sazerac. Er zijn 2 soorten verkrijgbaar: 6 year old en 18 year old. Beiden zijn helaas niet zo makkelijk te vinden, maar wie zoekt kan nog wel een fles van de 6-jarige variant vinden. De cocktail werd geboren in New Orleans en sinds 2008 de officiële cocktail van diezelfde stad. De Buffalo Trace Distillery waar de Sazerac rye whiskey gemaakt wordt is niet in New Orleans maar is in handen van The Sazerac Company, een firma die weer wel in New Orleans gehuisvest is.

De overige ingrediënten dienen om de cocktail op smaak te brengen en te kruiden, dat doen we met suiker, absint, citroen en Peychaud’s Bitters. Deze bitters zijn vergelijkbaar met de bekendere Angostura Bitters maar zijn wat zachter, zoeter en meer floraal. Dit kruidig brouwsel wordt gemaakt op basis van gentiaan en werden vernoemd naar zijn uitvinder Antoine Amédée Peychaud, een Creoolse apotheker die in 1795 verhuisde naar (jawel) New Orleans.

Om deze cocktail klaar te maken heb je 2 Old Fashioned glazen nodig. Het eerste vul je met gepileerd ijs en laat je even koelen om vervolgens te coaten met een laagje absint. In het tweede glas mix je ingrediënten, die je als laatste stap in het gekoelde glas giet.

Recept:

  • koel een Old Fashioned glas met gepileerd ijs
  • plaats een suikerklontje in een 2e Old Fashioned glas of in een mixglas
  • giet een halve cocktail lepel Peychaud’s Bitters over het suikerklontje
  • laat dit even smelten en muddle de suiker fijn
  • voeg 6 cl. rye whiskey (liefst Sazerac) en ijs toe en roer kort
  • verwijder het ijs uit het eerste glas en wals een kleine hoeveelheid absint in het glas
  • als het glas goed gecoat is, verwijder je de absint uit het glas en strain je de rye mix in dit eerste glas
  • knijp een zeste van citroen uit over het glas, plooi de zeste rond de rand en wrijf de rand in

For the English translation of this blog go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *