White Rabbit Saloon

White Rabbit Saloon

White Rabbit Saloon
White Rabbit Saloon Tennessee Whiskey

Toen Jack Daniel in 1892 in de thuishaven van zijn befaamde distilleerderij (Lynchburg, Tennessee) 2 bars opende werd hij de eerste distilleerder die werd opgenomen in het handelsregister van de VS. Zijn twee bars kregen een kleurrijke naam: de Red Dog en de White Rabbit. Het was de White Rabbit Saloon die de meest memorabele zou worden. De bar was voorzien van alle comfort: een kamerlange toog met koperen voetrust, spuwbakken en elektrisch aangedreven ventilatoren die voor verkoeling zorgden. Jack Daniel’s befaamde Silver Cornet Band kwam er geregeld optreden. Ondanks alle comfort werd de bar vooral bekend door de grote voorraad whiskey en de vrijgevigheid van de eigenaar Mr. Jack. De White Rabbit Saloon werd de eerste bar die Jack Daniel’s Tennessee whiskey schonk.

In 1909 kwam abrupt een einde aan het succes van de White Rabbit Saloon, toen Moore County instemde met de drooglegging. En al draagt de laatste etappe van de rondleiding in de distilleerderij nog altijd de naam van de bar, wordt er sinds 1909 geen druppel whiskey meer geschonken, enkel verse limonade.

Lynchburg trekt elk jaar duizenden toeristen die de Jack Daniel’s distillery komen bezoeken, desondanks mag er geen druppel alcohol geserveerd worden. Inmiddels werden de bars op het dorpsplein van Lynchburg vervangen door souveniershops, maar toch draagt de huidige generatie de geschiedenis van het merk en zijn oprichter nog altijd hoog in het vaandel. Ter ere van de 120e verjaardag van de opening van de White Rabbit bracht Jack Daniel’s daarom dit jaar de limited edtion White Rabbit Saloon Tennessee Whiskey op de markt.

Deze whiskey heeft een iets hoger alcoholpercentage dan de gewone Jack Daniel’s Old No. 7 (43%) en is sinds augustus te koop in Tennessee zolang de beperkte voorraad strekt. Wie een fles op de kop wil tikken zonder naar Tennessee te reizen moet er snel bij zijn want de flessen zijn enkel deze maand (in zeer beperkte oplage) wereldwijd te verkrijgen. Ik heb er alvast twee gekocht, eentje om te consumeren en eentje om te bewaren voor een speciale gelegenheid. Je kan de flessen laten registreren op de website, dan krijg je een certificaat van authenticiteit.

In de distilleerderij kan je enkel limonade verkrijgen, maar ik ga voor een ander soort limonade: de White Rabbit Lemonade

White Rabbit Lemonade
White Rabbit Lemonade

Recept:

  • giet 2 cl. Cointreau, 2 cl. vers geperst citroensap en 1 cl. suikerwater* in een shaker
  • voeg 3,5 cl. White Rabbit Saloon Tennessee Whiskey toe
  • vul de shaker voor 2/3e met ijs
  • shake gedurende 12 seconden
  • serveer in een tumbler glas met enkele ijsblokjes
  • garneer met een rietje en een schijfje citroen
*suikerwater kan je makkelijk zelf maken: 2 delen suiker op 1 deel water. Bv. 100 gr suiker op 50 gr water.

For the English of this article go to El Floridita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *