Harvey Wallbanger

Harvey Wallbanger

Highway One
Highway One

Begin deze zomer verbleef ik 3 weken aan de Amerikaanse westkust. Het was zalig vertoeven daar aan de golden coast van California. Highway 1, de kustlijnroute die San Francisco met Los Angeles verbindt, moet zowat de knapste route ter wereld zijn. Met een Amerikaanse slee dwars door de bergen, door het groen, kilometer na kilometer op zonnige en bochtige baantjes enkele meters van zee en strand. Langs de route een assortiment aan fantastische steden: Sitting on a dock of the bay in San Francisco, walvissen bezichtigen aan de 17-mile drive scenic route van Monterey, surfen met de lokale dudes & betty’s in Santa Cruz, langs de strandvilla’s in het mondaine Malibu, jezelf in een aflevering van Baywatch wanen op de boardwalk in Santa Monica, omringd door zwarte spierbundels aan Muscle Beach, zalig niets doen met de hippies van Venice Beach en celebs spotten in Hollywood. In diezelfde fantastische setting werd 60 jaar eerder, in de zomer van 1952, voor de eerste keer de Harvey Wallbanger geschonken. Sinds ik er geweest ben kan ik me geen betere setting indenken om te genieten van een Wallbanger.

Harvey Wallbanger
Harvey Wallbanger

De cocktail werd uitgevonden door drievoudige wereldkampioen mixology Donato ‘Duke’ Antone. Duke was de eigenaar van de Blackwatch een hippe bar op Sunset Boulevard, hartje Hollywood. De cocktail werd vernoemd naar een bekende surfer die de bar geregeld bezocht, en werd internationaal bekend toen Galliano salesman George Bednar zich er op had gestort. Sindsdien is de Harvey Wallbanger uitgegroeid tot een echte klassieker in de cocktail wereld. Het is overigens niet de enige klassieker die Duke uit zijn mouwen schudde, hij heeft ook de Rusty Nail, de White Russian, de Godfather en de Freddie Fudpucker op zijn conto staan.

De Wallbanger is een heel eenvoudige ‘building cocktail‘. Neem een longdrink glas. Voeg wodka, vers geperst fruitsap toe en ijs toe. Top af met een wolkje Galliano (een kruidenlikeur op basis van vanille) via de achterzijde van een cocktaillepel en garneer met een rietje en een appelsienschijfje. Mijn favoriete wodka voor de Harvey Wallbanger is Grey Goose, een zachte franse wodka.

Recept:

  • giet 4,5 cl. premium wodka en 9 cl. vers geperst fruitsap in een longdrink glas
  • vul het glas met ijsblokjes tot 1 cm van de rand.
  • top af met een weinig Galliano (2 à 3 seconden voorzichtig inschenken)
  • garneer met een rietje of roerstaafje en een schijfje appelsien
Golden Coast
Golden Coast – California

For the English translation of this article go to El Floridita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *