Campari Bitter & Bold Academy

Campari Bitter & Bold Academy

The Private Bar (Antwerpen) was gisteren het toneel van de Campari Bitter & Bold Academy. We werden verwelkomd door een Count Negroni look-a-like die ons begeleidde naar de Speakeasy boven Brasserie Appelmans. Maar zoals het een Speakeasy betaamt geraakten we er niet in zonder paswoord, “No Negroni Without Campari” voor de gelegenheid.

IMG_9381b

Jan Van Ongevalle (“The Pharmacy”, Knokke) nam ons mee naar de wereld van bitter. Hij leerde ons dat Vlamingen best houden van een bittere toets, waar Walen eerder voor zoet kiezen en dat mannen meer van bitter houden, maar dat vrouwen het beter herkennen. Geef vrouwen een reep chocolade,  witloof, koffie, een Gin-Tonic en een glaasje Campari en ze kunnen het beter rangschikken in orde van bitterheid. Dat weten we dan ook weeral. Jan Van Ongevalle heeft deze weetjes niet verzonnen, het zijn resultaten uit een uitgebreide studie over bittere smaken.

IMG_9391b

Uiteraard bleef de Academy niet beperkt tot een theoretische les. “Een geluk bij een ongeval” merkte iemand op. Er werd snel voort gegaan naar de praktijk: proeven dus! Voor een bont gezelschap van bartenders uit België en Nederland, culinaire schrijvers maar ook gewoon liefhebbers maakte Jan enkele heerlijke cocktails. Beginnen deed hij met de klassieke Negroni: gelijke delen gin, rode vermout en Campari, stirred en served on the rocks met een appelsienpartje (of zeste van appelsien). Nadien nam Jan ons mee naar de wereld van de Negroni-twists, in lekentaal variaties op de Negroni, zoals de No-groni met Appleton Estate Rum. Daarna volgde de Bespoke, een variatie op de Boulevardier (een neefje van de Negroni).

IMG_9427b

Na een klein uurtje gaf Jan de fakkel door aan Sofie Ketels (“Sofie’s Living Room”, Koksijde). Sofie won vorig jaar de nationale Negroni-competitie, een wedstrijd waarin alle deelnemers hun beste beentje moesten voorzetten om de Negroni te herontdekken. De regels: Minimum 1/3e Campari, maximum 6 ingrediënten en voldoende creativiteit. Dit soort wedstrijden zijn ontzettend moeilijk: wie op veilig speelt kan niet winnen, maar wie te ver gaat in de creativiteit loopt het risico dat de jury er geen Negroni in herkent. Uiteindelijk was het dus Sofie Ketels, die met haar cocktail “The Mistress”,  de hoofdprijs in de wacht sleepte. Gisteren haalde Sofie haar uitschuifbare barspoon boven om voor alle academici haar winnende cocktail te maken. Het was een absolute topper!

IMG_9456b

IMG_9495b

 Er werd afgesloten met een mini-editie van de Negroni-competitie, waarin enkele deelnemers uit het publiek werden gekozen om een eigen twist op de Negroni te creëren. De jury hield het uiteindelijk op een Ex-Aequo, we weten dus niet of  Yves “Nailed it” Van De Ven ook de wedstrijd nailde.

Proficiat aan de organisatie van Campari, het was een topavond!

Surf naar Negroni.be voor meer info over de Negroni en andere klassieke cocktails.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *