Tanqueray’s Limited Editions
De tijd dat ik met veel enthousiasme uitkeek naar de release van een nieuwe gin ligt al ver achter me. Er was echter 1 uitzondering: toen ik in juni 2015 hoorde dat Tanqueray met een nieuwe Limited Edition op de proppen ging komen en dat deze vooral op de jeneverbes zou focussen wist ik meteen dat dit iets voor mij zou zijn!
Ik ben fan van het Tanqueray-gamma; zowel de Tanqueray London Dry, de Tanqueray N°10 en de Tanqueray Rangpur gaan er bij mij altijd wel in. Ze haalden overigens allemaal de Gin Top 30 onder 30 euro, die helaas dateert van vòòr de tax-shift. De Limited Editions van Tanqueray liggen bij mij helemaal in de bovenste schuif. Als je weet dat ik verder ook graag gins drink met een sterke nadruk op de jeneverbes dan weet je meteen waarom ik zo uitkeek naar deze nieuwe Limited Edition.
In 2013 kwam de eerste Limited Edition uit de reeks op de markt, namelijk Tanqueray Malacca. Of om correct te zijn: deze gin werd reeds in 1997 gelanceerd en werd toen heel hoog ingeschat. Vele gin-liefhebbers waren dan ook verbaasd toen Tanqueray in 2001 besliste om te stoppen met de productie! Sommige drankenhandels hadden nog enkele flessen in voorraad en profiteerden van de schaarste om de prijs omhoog te drijven. De flessen werden op eBay te koop aangeboden en daar werd soms tot 250 dollar op geboden. Het werd een mythische gin. Toen in 2013 bekend raakte dat de gin tijdelijk opnieuw geproduceerd zou worden met een retail-prijs van circa 38 euro per liter ontstond er een ware stormloop op deze illustere gin. Hierdoor werd de prijs opnieuw opgedreven door de verkopers. Je kan deze gin nu in de webshops vinden aan prijzen tussen 90 en 130 euro per liter. Ik was er gelukkig snel bij en kon enkele flessen op de kop tikken aan 42 euro per liter.
Een jaar later, in 2014, kwam Tanqueray opnieuw met een Limited Edition, ditmaal Tanqueray Old Tom. Waar de Malacca nog het midden hield tussen een citrus-gerichte gin en de zoetere Old Tom-stijl, werd de versie van 2014 een full-blown Old Tom gin. Old Tom wordt vaak de missing link tussen gin en jenever genoemd: het is namelijk iets zoeter dan de gemiddelde London Dry Gin en iets droger dan de gemiddelde graanjenever. Old Tom gin is een geweldig cocktailingrediënt, maar combineert (in vergelijking met minder zoete gins) iets moeilijker met tonic . Het klinkt een beetje onlogisch maar een Old Tom gin heeft in een Gin & Tonic nog een zoete compagnon nodig om de ideale combinatie te bekomen.
Tanqueray Bloomsbury, de Limited Edition van 2015, verlaat dan weer het pad van de zoetere gin en keert terug naar de essentie van de klassieke gin: de jeneverbes! Voor de productie van deze gin vertrok Master Distiller Tom Nichol van een recept uit de jaren 1880. Toen was de distilleerderij gevestigd in Bloomsbury, centraal London. Dat verklaart ineens waar Nichol de mosterd haalde voor de naam van de gin. Deze gin zal de liefhebbers van andere juniper-forward gins (zoals bijvoorbeeld Death’s Door) zeker kunnen bekoren. Zoals meeste gins met de nadruk op de jeneverbes kan je met deze gin een heerlijke Dry Martini maken. Blijf je toch liever bij de G&T? Ga dan niet te ver met het toevoegen van botanicals en hou het bij een kaneelstokje of wat korianderzaad. Voeg vooral geen botanicals toe die de jeneverbes omver blazen. Reeds in augustus kon ik de Bloomsbury proeven en ik was meteen verkocht. Zodra de gin in september op de markt kwam schafte ik een fles aan en nu anderhalve maand later kocht ik er nog eentje bij. De torenhoge verwachtingen werden dus zeker ingevuld!
Met een oplage van 100.000 flessen is deze zogeheten Limited Edition niet bepaald een small batch gin, maar omdat Tanqueray deze gin wereldwijd op de markt brengt is het aantal flessen dat bestemd is voor de Belgische markt beperkt tot 750 stuks. Het gaat voorlopig nog niet zo snel als bij de Malacca, maar als je deze gin aan een correcte prijs op de kop wil tikken kan je dus best niet te lang meer wachten. Hoe sneller de voorraad slinkt, hoe meer de verdelers er voor zullen vragen.