Ghost of the city
“It’s the end of the world as we know it..”
Vandaag, 21 december 2012, is het einde van het 13e baktun in de oude Lange Telling kalender van de Maya’s. Het einde der tijden volgens velen. Overstromingen, vulkaanuitbarstingen, een gigantische tsunami, een regen van bliksem uit de zon, de Apocalyps, wie weet wat ons te wachten staat vandaag. De term Apocalyps wordt tegenwoordig vaak gebruikt als synoniem aan het einde van de wereld; maar de letterlijke betekenis van dit in oorsprong Griekse woord is ‘de opheffing van de sluier’, eigenlijk dus gewoon revelatie of openbaring. Apocalyps is het Griekse woord voor het 6e boek in het Nieuwe Testament, in het Nederlands Openbaringen. De gebeurtenissen in dat boek worden vaak geïnterpreteerd als het einde van de wereld. Het heeft dus in feite helemaal niets met de Maya’s te maken. De term Apocalyps zoals wij hem nu gebruiken is een afkorting van apokalupsis eschaton (een interpretatie van het boek Openbaringen) wat zoveel wil zeggen als ‘de revelatie van het einde van de tijd’. Deze revelatie wordt in het Nieuwe Testament ingezet door de Four Horsemen Of The Apocalypse. Dat is tevens de naam van een shot drankje: een mix van 1 cl. Jack Daniel’s, 1 cl. Jim Beam, 1cl. Johnnie Walker (Red Label) en 1 cl. Jameson’s Whiskey. Ik denk dat de opsomming van de ingrediënten wel duidelijk maakt waarom het shotje deze naam kreeg.
Het is ongetwijfeld een goede manier om dronken te worden maar echt lekker klinkt het toch niet. Daarom hou ik het vandaag bij een meer beschaafde whisky mix, die me ook wel gepast lijkt op de Dag des Oordeels: de Ghost of the city. Het hoofdbestanddeel van de cocktail is een ongerijpte (en bijgevolg doorzichtige ‘witte’) whiskey, bijvoorbeeld Low Gap Unaged Whiskey of Glen Tunder Corn Whiskey. Ik ben ook heel benieuwd om het met de nieuwe Jack Daniel’s Unaged Rye te proberen, maar die is helaas hier nog niet te verkrijgen. Bij de ongerijpte whiskey wordt Cocchi Americano (een Italiaanse aperitief wijn) of eventueel Lillet Blanc (een Franse apertief wijn) en een weinig The Bitter Truth Lemon Bitters toegevoegd.
Recept*:
- giet 3 cl. Cocchi Americano of Lillet Blanc in een mixglas
- voeg er 6 cl. ongerijpte ‘witte’ whiskey aan toe
- breng op smaak met een halve cocktaillepel Lemon Bitters (bv. van The Bitter Truth)
- vul het mixglas met ijs
- roer een 15-tal seconden
- strain de inhoud in een champagne coupe of een Delmonico glas
- garneer met een Maraschino cocktail kers
*een recept van Brandon Burkart van Haddingtons in Austin, Texas
For the English translation of this article go to El Floridita.