Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Port Ellen

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Port Ellen

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Port Ellen, de naam van de nieuwste exclusieve whisky van het huis van de bekende striding man is een hele mond vol. Maar we spreken hem met alle plezier uit om ‘m te mogen proeven. Deze whisky is de tweede release in de Ghost & Rare-reeks, na de Ghost & Rare Brora die vorig jaar uitkwam.

Ghost Rare Port Ellen

Fans van Scotch whisky beginnen wellicht al spontaan te saliveren bij de woorden Brora en Port Ellen. Maar voor wie er minder mee vertrouwd is, is een woordje uitleg handig: beide Schotse stokerijen sloten in 1983 de deuren en de resterende flessen zijn sindsdien erg gewild. Je telt er tegenwoordig enkele duizenden euro’s (per 70 cl) voor neer. Zulke gesloten distilleerderijen noemt men ‘ghost distilleries’ en daarmee weet je meteen waar de ghost in Ghost & Rare vandaag komt.

In deze tweede editie speelt de begeerde Islay Single Malt whisky van Port Ellen de rol van de ghost. Maar deze rokerige whisky is niet de enige geest in de fles. De blend bevat ook whisky van twee andere ghost distilleries: Caledonian en Carsebrigde. De blend wordt afgewerkt met 5 uitzonderlijke malts van actieve stokerijen Mortlach, Dailuaine, Cragganmore, Blair Athol en Oban. Slechts 1 op 10.000 vaten haalt de strenge selectie. En daarmee is de rare van ‘Ghost & Rare’ ook verklaard.

Exclusiever dan exclusief. Hartelijker dan hartelijk.

Blue Label is het exclusieve gamma van Johnnie Walker, maar het is duidelijk dat de Ghost & Rare-reeks de befaamde blauwe lijn naar een nog hoger niveau tilt. Ik twijfelde er niet echt aan dat het goed zou zijn, maar een kans om de whisky zelf te testen, daar ging ik er graag op in. In het Amsterdamse Pulitzer hotel werd ik hartelijk ontvangen door Ben Lobos (de winnaar van Diageo World Class NL). Hij maakte een welkomstcocktail op basis van de reguliere Johnnie Walker Blue Label. Hartelijker wordt een ontvangst haast niet, toch? Tot Herman Van der Meij op de proppen komt en vol passie over de nieuwe telg begint te vertellen. Zelfs al heb je geen interesse in whisky: wanneer de wandelende whiskypedia van Diageo aan het woord is, dan luister je met plezier naar wat hij te vertellen heeft.

Ghost Rare Port Ellen Ben Lobos

In de mooie Saxenburg Galleries, wellicht niet toevallig een blauwe ruimte in het hotel, vertelde Herman ons wat meer over wat we later op de avond zouden proeven. Maar eerst een diner, uiteraard met Blue Label pairing en cocktails. Het diner werd opgeluisterd met een gedicht van Mano Bouzamour als aperitief. De Marokkaans-Nederlandse auteur kwam het gedicht live brengen voor ons. Hij vertelde ons ook dat hij zelf steeds een fles Blue Label op de schouw heeft staan en dus erg benieuwd was naar de Ghost & Rare Port Ellen. En toen was het zover: time to taste!

Mano Johnnie Walker Blue Label Port Ellen

We proefden de reguliere Blue Label en de Ghost & Rare Port Ellen zij-aan-zij om de verschillen te kunnen proeven. Hoewel beide whiskies een heel verschillend smaakprofiel hebben is er een gemene deler, namelijk dat beide blends geen echt uitgesproken profiel hebben. Je kan ze niet klasseren als een rokerige whisky, als een delicate whisky of als een fruitige whisky. Het zijn allebei complexe blends waar je bij elke sip iets nieuw kan ontdekken. Dat is natuurlijk niet verrassend als je weet dat het gaat om een blend van top Scotches uit verschillende streken in Schotland. Bovendien bevat de blend zowel grain als malt whisky. Waar de reguliere Blue Label een redelijk rijke en florale smaak heeft met een lichte toets van rokerigheid, viel bij mij de creaminess van de Ghost & Rare Port Ellen op. Port Ellen is een Islay Single Malt, het type whisky dat bekend staat om z’n rokerigheid. Bij de Ghost & Rare Port Ellen is die smokiness slechts subtiel aanwezig. Net zoals bij de reguliere Blue Label: hou de whisky even in je mond voor je ‘m doorslikt en je beleeft een rollercoaster-rit van diverse smaken!

Ghost Rare Port Ellen

 

Het prijskaartje van zo’n 350 euro per fles bevestigt het exclusieve karakter van de fles. Wie met kerst deze fles onder de boom vindt mag zich gelukkig prijzen!


Tekst: Yannick Van Dyck
Foto’s: Diageo / Oona

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *