De beste plaatsen op aarde om cocktails te drinken

De beste plaatsen op aarde om cocktails te drinken

Het is weer zover, de lijst met beste bars is er weer! Wat de beste bar voor jou is, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar aan de hand van de ranglijst van 50 Best Bars kunnen we nagaan waar je op papier* naartoe moet voor de beste cocktails. Makkelijk toch? Naar Dandelyan, want die bar bekleedt de eerste stek in de ranglijst. Maar we kunnen verder kijken dan dat. In welke steden vinden we gemiddeld de beste bars? Welke landen zijn aan een opmars bezig?

Ik ging aan de slag met de resultaten van het jaarlijkse onderzoek. Op de award show maken ze enkel de top 50 bekend, maar wie surft naar hun website krijgt inkijk in de top 100. Om een correcter beeld te krijgen kende ik een score toe aan elke bar in de lijst. De nummer 1 in de ranglijst, Dandelyan, kreeg van mij 100 punten. Zo telde ik af tot de nummer 100 in de lijst die 1 punt kreeg.

Ik deelde de lijst in regio’s, landen en steden in. Op die manier kreeg ik een mooi geografisch overzicht en kreeg ik een zicht op de trends. Van een hele brede kijk, op niveau van de wereldregio’s, over landen en steden tot een microscopische blik op niveau van de afzonderlijke (en uitzonderlijke) bars.

Regio’s

In de top 100-ranglijst van 2018 telt Europa 36 bars, Noord- en Centraal-Amerika 27 bars en Azië 23 stuks.

Als we puur naar het aantal bars in de top 10 kijken is Europa de place to be. Maar wat als bijvoorbeeld 30 van de 36 Europese bars onderaan in de lijst zouden bengelen en 25 van de 27 Noord- en Centraal Amerikaanse bars helemaal bovenaan in de lijst te vinden zouden zijn? Om een fair vergelijk te doen moeten we ook even naar de scores kijken.

Ook hier prijkt Europa op de eerste plaats. Verder merken we meteen op dat Azië in de totaalscore met 23 bars nagenoeg evenveel punten haalt als Noord- en Centraal Amerika met 4 bars meer!

Regions18c

Regions18s

Als we naar de percentages kijken dan zien we dat Europa zijn leiding verstevigt ten opzichte van de Noord- & Centraal Amerika. Bij het aantal bars in de top 100 neemt Europa met 36 bars logischerwijs 36% van het totaal voor zijn rekening. Als we naar de scores kijken, zien we dat Europa 41% van het puntentotaal binnenhaalt. Bij de scores haalt Azië zijn achterstand op de Noord- & Centraal Amerika in. We kunnen hieruit concluderen dat de Europese en Aziatische bars gemiddeld hoger in de lijst eindigen.

Regions18spie

We merken ook op dat Australazië/Oceanië procentueel aandeel verliest bij de scores ten opzichte van het aantal bars. Daardoor kunnen we ook hier kunnen concluderen dat meeste bars uit deze regio onderaan de lijst terug te vinden zijn. Nemen we de lijst er bij dan zien we dat de hoogst genoteerde bar van deze regio, Black Pearl, op de 30e plaats terug te vinden is. De overige 3 bars op nummer 75 (Bulletin Place), nummer 78 (The Baxter Inn) en nummer 95 (Above board). Voor de regio Midden-Oosten & Afrika merken we een omgekeerde beweging. De cijfers tonen aan dat het gaat om een klein aantal bars in de top 100, maar dat ze redelijk goed scoren. Als we de lijst er bij nemen zien we 2 bars uit deze regio in de top 30.

Om toevalligheden uit te sluiten en eventuele trends te spotten kijken we naar de evolutie van de afgelopen 5 jaar. Daarbij merken we vooral de Azië de laatste 4 jaar sterk gegroeid is, zowel in aantal bars àls in de scores. Europa en Noord- & Centraal Amerika verliezen terrein in het aantal bars, maar bij de scores doet Europa het dit jaar beter dan vorig jaar. Zuid-Amerika blijft een kleine speler, maar kent een stijging in zowel aantal bars in de top 100 als in het aantal verzamelde punten. Oceanië blijft stabiel in het aantal bars, maar zakt weg in het puntentotaal. De barscene van het Midden-Oosten & Afrika blijft zowat status quo in beide pijlers.

Regions1518c

Regions1518s

 

Landen

Voor wie de internationale barscene kent, is de top 3 geen verrassing: UK, USA en Singapore.

Opvallend is dat USA met ruime voorsprong de leiding neemt in het aantal bars in de lijst, maar naar de tweede plaats zakt als we naar de scores kijken. Verder valt op Griekenland niet erg scoort in het aantal bars in de lijst, maar wél hoog scoort in de puntenlijst. Griekenland levert slechts 2 bars aan, maar eentje daarvan vinden we terug in de top 10 (The Clumsies, op #7) en de tweede in de top 25 (Baba au Rhum, op #22).

Top12Countries18c

Top12Countries18s

China en Singapore zitten in de lift, zowel in het aantal bars in de top 100 als in het scoretotaal. USA gaat achteruit op beide vlakken, maar blijft uiteraard wereldtop. Mexico stijgt in de rangschikking, wellicht heeft de stijgende populariteit van mezcal en tequila daar iets mee te maken. Wat ongetwijfeld ook helpt is dat Mexico de afgelopen jaren enkele grote industry events, zoals de global finals van World Class en van Bacardi Legacy, mocht hosten.

Op dit niveau zien we dat alle bars uit Oceanië zich in Australië bevinden. De regio Midden-Oosten & Afrika kunnen we wegens gebrek aan Afrikaanse landen afkorten tot Midden-Oosten. En ook Noord- en Centraal Amerika mag eigenlijk gewoon Noord-Amerika genoemd worden.

Top12Countries1518c

Top12countries1518s

 

Steden

Wat steden betreft is het duidelijk dat New York en Londen nog steeds de twee belangrijkste steden ter wereld zijn. Beide steden leveren 13 bars aan voor de top 100.

Kijken we even terug naar de charts van de landen, dan zagen we dat de USA 7 bars meer aanleverde dan het Verenigd Koninkrijk. Daaruit kunnen we afleiden dat er in het Verenigd Koninkrijk een hoge geografische centralisatie is en in de USA er een grotere spreiding is. Een controle van de lijst bevestigt dit. Voor het Verenigd Koninkrijk levert Londen maar liefst 13 van de 15 bars aan. De 2 overige bars vinden we in Edinburgh. In de USA vinden we bars uit New York (13), San Francisco (2), Miami (2), Chicago (2), Houston (1) en Las Vegas (1) terug in de top 100.

Top10Cities18c

Als we kijken naar de scores dan is het duidelijk: Londen is het absolute mekka van de cocktailbars. Dat is geen verrassing. Wat me wel verraste is dat New York een behoorlijk lagere score haalde dan London. Stadsstaat Singapore zit New York op de hielen.

Top12Cities18s

Bekijken we de resultaten van de afgelopen 4 jaar dan valt opnieuw Singapore op als sterke stijger in de scores. Londen scoort in 2018 meer punten met minders bars in vergelijking met 2017.

Top10Cities1518c

Top12Cities1518s

Helaas gaat de diversificatie achteruit. In 2015 vonden we in de top 100 nog steden zoals Emeryville, Denver, Hamburg, Louisville, Guadalajara en zelfs Gent terug. Door de huidige manier van stemmen(*) wordt de lijst met aantal verschillende steden helaas korter en korter.

 

Bars

Wanneer we inzoomen op de lijst tot het niveau van de bars kunnen we zien wat de sterkste stijgers en sterkste dalers zijn, maar ook wie (op)nieuw in de lijst is en wie uit de lijst viel. Meer daarover lees je hier in een apart artikel.

Tot slot kijken we op het niveau van de bars naar de totaalscores van de afgelopen 4 jaar. De Londense hotelbar American Bar in het prestigieuze Savoy behaalde tussen 2015 en 2018 de meeste punten. Ook op nummer 2 vinden we een Londense hotelbar, namelijk The Connaught. Nummer 3 en 4 zijn voor New York met The Dead Rabbit en Attaboy. Toch wel straf, op de 5e plaats een Griekse bar: The Clumsies.

Top10Bars1518s

Vier jaar lang een top 100 bijhouden zou een maximum van 400 verschillende bars kunnen geven. In realiteit duiken er slechts 175 verschillende bars op in de lijsten. Ten opzichte van 2017 telde de lijst van 2018 een redelijk gemiddelde wijziging van 21 bars die in- of uit de lijst tuimelden.

 

(*) Op papier

In de eerste paragraaf zei ik het al: het gaat hier om de beste bars op papier. Wat een bar goed of slecht maakt is heel persoonlijk. Hoe komt zo’n lijst dan tot stand?

De lijst wordt beheerd door William Reeds Business Media, een onafhankelijk bedrijf gespecialiseerd in business growth. Jaarlijks stellen ze een lijst samen van meer dan 500 voters uit verschillende landen. De verdeling gebeurt op basis van de impact van de regio op de markt. Voor 2018 bestond de lijst uit 510 voters uit 58 landen: 150 uit Europa, 140 uit Noord- en Centraal Amerika, 115 uit Azië, 40 uit Zuid-Amerika, 35 uit het Midden-Oosten & Afrika en 30 uit Australazië/Oceanië. De lijst van 510 voters is een mix van cocktail & spirits schrijvers, bartenders, brand ambassadors en afficionados. Enkel diegenen die vaak reizen komen in aanmerking om te stemmen. Elke voter mag op 7 bars stemmen, waarvan minstens 3 uit een ander land dan hun eigen land. Er mag enkel gestemd worden op een bar als de voter die bezocht in de afgelopen 18 maanden.

Dit systeem heeft pluspunten maar ook enkele nadelen. Steden met een grotere toeristische aantrek zullen vaker in de lijst voorkomen. Steden die grotere industry events mogen hosten zijn ook in het voordeel. Ook het feit dat er op 4 bars van eigen land gestemd mag worden heeft ongetwijfeld een invloed op de stemming. Zo is de barscene in Oceanië sterk geconcentreerd in Australië. Hierdoor is de kans ook groot dat de 30 voters uit deze regio uit Australië komen. Ze mogen op 4 bars van eigen land stemmen en toevallig telt de lijst ook 4 bars uit Australië.

Deze nadelen zouden weggewerkt kunnen worden door een onafhankelijke en anonieme jury aan te stellen, die de hele wereld rondreist en niets anders doet dan bars bezoeken. Helaas is zo’n systeem zowel praktisch als financieel onhaalbaar. Jammer, want het lijkt me wel een leuke job 😉

De lijst moet dus met een korreltje zout genomen worden, maar het blijft een feit dat de lijst een bepaalde autoriteit heeft. Wie als eerste eindigt in de lijst zal vaak gepercipieerd of genoemd worden als beste bar te wereld. Daarom is het zeker zinvol om te kijken naar de evolutie.

PS: benieuwd naar mijn voorspellingen voor 2019? Klik dan even hier.


Bron: worlds50bestbars.com
Tekst, analyse en grafieken: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming.

Special thanks to Camper English for getting me in touch with William Reeds Business Media to check some things about the voting system.

 

One thought on “De beste plaatsen op aarde om cocktails te drinken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *