De beste bars van 2018 én 2019

De beste bars van 2018 én 2019

In navolging van mijn analyse van de beste locaties ter wereld om cocktails te drinken, ga ik nog even verder in op de lijst van de 100 beste(*) bars van 2018. Benieuwd naar de sterkste stijgers en diepste zakkers van de lijst? Of lees je graag mijn voorspellingen voor 2019?

De sterkste klimmers van 2018

De hoogste nieuwkomer is The Old Man (Hong Kong). Deze bar komt vanuit het niets meteen op de 10e plaats terecht! De bar is volledig geïnspireerd door Ernest Hemingway (zowel het interieur als de cocktails) en dat valt duidelijk in de smaak.

Ook de Londense bar Coupette komt heel sterk binnen op 18.

De 3 sterkste stijgers zijn Scout, Swift en Three Sheets (alle drie ook in Londen gevestigd). Scout wint 52 plaatsen en stijgt van 80 naar 28. Swift zit Scout op de hielen met 49 plaatsen winst, van 95 naar 46. Three Sheets klimt op van plaats 71 naar 29 en wint zo 42 plaatsen in de rangschikking.

 De diepste dalers van 2018

Enkele opvallende namen vielen uit de lijst: Nightjar (Londen), in 2015 nog top 3, stond vorig jaar nog net in de lijst van 50 beste bars, maar verdwijnt nu zelfs uit de top 100. Ook de New Yorkse bar Death & Co. (de bar achter het gelijknamige en zeer succesvolle boek) en de befaamde Tiki-bar Smuggler’s Cove (San Francisco) verdwenen uit de top 100. In de minder grote markten is Ruby (Kopenhagen) een opvallende verdwijning uit de top 100.

Bij de sterkste dalers vinden we 3 Noord-Amerikaanse bars. PDT (Portland), The Broken Shaker (Miami) en Aviary Chicago gingen respectievelijk 45, 42 en 42 plaatsen achteruit. PDT stond vorig jaar op plaats 51 en blijft dus nog net in de top 100. Imperial Craft (Tel Aviv) nestelt zich tussen de sterkste zakkers en ging 44 plaatsen achteruit, van 50 naar 94.

 

Bold predictions for the future

Negroni-gewijs, met een recept van 1/3e verzamelde data, 1/3e geruchten en 1/3e eigen mening durf ik enkele voorspellingen ijskoud te serveren. Ik heb geen glazen bol, dus mijn voorspellingen zullen in 2019 wellicht met een twist opgediend worden of mogelijks zelfs helemaal verwateren. Maar toch waag ik me graag aan een vooruitblik voor de komende jaren:

 

  • Artesian (Londen) duikt in 2019 opnieuw in de lijst op, als sterkste (op)nieuwkomer. De bar in het poepsjieke Langham-hotel in Londen stond in 2015 nog op de allereerste plaats, zakte het jaar nadien naar plaats 54 en verdween dan uit de lijst. Anno 2018 staat Rémy Savage samen met bar manager Anna Sebastian aan het roer. Er werd flink geïnvesteerd in een nieuwe kaart en recent haalde ze ook de ontzettend creatieve Ran Van Ongevalle aan boord. Rémy en Ran samen, dat kan toch niet anders dan top zijn, toch?

 

  • American Bar (Londen) zakt in 2019 weg in de lijst. We zagen het eerder gebeuren met bars zoals Nightjar (na het vertrek van Marian Beke) en Artesian (na het vertrek van Alex Kratena en Simone Caporale), wanneer de head bartender een bar uit de top van de lijst verlaat, zakt de bar meestal ook sterk in de lijst. Soms terecht, soms onterecht. Erik Lorincz, head bartender van American Bar maakte enkele maanden geleden bekend dat hij de bar zou verlaten om een eigen zaak op te starten.

 

  • Manhattan (Singapore) wordt de nieuwe nummer 1. Azië is on the rise, met Singapore als een van de speerpunten. De bar Manhattan is momenteel dé place to be in the place to be.Tel daarbij mijn vorige voorspelling, dat de huidige nummer 1 (American Bar) wegzakt in de lijst, dan weet je dat Manhattan een van de topfavorieten is om de nieuwe nummer 1 te worden. Of wordt het Atlas (Singapore), de bar met de prachtige gin tower?

 

  • Sterke stijgers: Coupette, momenteel een van de hipste bars in cocktailmetropool Londen. The Dead Rabbit (New York), deze bar kende een maanden geleden een felle en verwoestende brand maar wist snel terug te openen met veel kijklustigen tot gevolg. Himkok (Oslo), de Noorse bar met een eigen stokerij als Unique Selling Proposition. De bar speelt in op trends zoals duurzaamheid en agave cocktails en wint jaar na jaar aan populariteit. Sinds 2 jaar staan ze in de top 20 en ik zie ze volgend jaar nog enkele plaatsen stijgen. High Five (Tokyo), de bekendste bar van Tokyo. Tokyo is niet enkel een hippe reisbestemming anno 2018, het zal vermoedelijk volgend jaar ook enkele grote industry events mogen hosten.

 

  • Emerging markets: Azië scoort, dat zagen we in de analyse van de cijfers en zal blijven scoren. In de top 100 zal de focus op Singapore, Tokyo en het eiland Hong Kong blijven. Maar ook op het Chinese vasteland en op het eiland Taiwan stijgt het niveau van de bars (en de interesse er in) zienderogen. Zelfs in Thailand, Indonesië en Vietnam, landen die je niet meteen aan cocktails linkt, kan je tegenwoordig mooie bars met lekkere drankjes vinden.

 

  • Een Belgische bar in de top 100. De kans dat deze voorspelling uitkomt is helaas klein, maar het zou oververdiend zijn. Ik bezocht de afgelopen 2 jaar zelf 14 bars uit de top 100 van 2018 en kan gerust stellen dat de beste bars van België er niet meer voor moeten onderdoen.

(*) Beste bars: De beste bar voor jou is natuurlijk persoonlijk, maar dit artikel is gebaseerd op de lijst van de 100 beste bars van Worlds50BestBars. Lees hier hoe de lijst tot stand kwam.

Bron cijfers 2018: Worlds50bestbars.com
Tekst en voorspellingen: Yannick Van Dyck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

One thought on “De beste bars van 2018 én 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *