Orlando Marzo wint World Class 2018

Orlando Marzo wint World Class 2018

Orlando Marzo, hoofdbarman van Lûmé in Melbourne, mag zich een jaar lang de beste bartender ter wereld noemen. Om die titel te verdienen won hij de wereldfinale van de World Class competitie, de grootste cocktailwedstrijd ter wereld en officieus het WK Bartending. Hij treed daarmee toe tot een selecte club van nu 10 bartenders, waar ook legendarische barmannen zoals Erik Lorincz en Charles Joly toe behoren.

Orlando Marzo has been crowned the World Class Global Bartender of the Year 2018 in the eclectic capital of Berlin. Orlando from Melbourne, Australia held his nerve to emerge victorious after a nail-biting ‘Cocktail Clash’ Grand Finale in Berlin’s iconic eWerk building. He will now travel the world as a Diageo representative and join a roll call of the industry’s finest, becoming the 10th member of the WORLD CLASS Hall of Fame.Orlando Marzo has been crowned the World Class Global Bartender of the Year 2018 in the eclectic capital of Berlin. Orlando from Melbourne, Australia held his nerve to emerge victorious after a nail-biting ‘Cocktail Clash’ Grand Finale in Berlin’s iconic eWerk building. He will now travel the world as a Diageo representative and join a roll call of the industry’s finest, becoming the 10th member of the WORLD CLASS Hall of Fame.

 

Het World Class circus stelde dit jaar zijn tenten op in het hippe Berlijn. Na Kaapstad, Miami en Mexico-City was het dus eindelijk nog eens de beurt aan een Europese stad om het WK Bartending te hosten. Jaarlijks schrijven meer dan 10.000 professionele bartenders uit 56 landen zich in voor de wedstrijd. Maar slechts de allerbeste van elk land mag deelnemen. Wie dat is, dat wordt beslist in heel uitgebreide voorrondes.

BenLobos1_NL

 DavidLebeer2_BE

Voor België kwam David Lebeer (The Cobbler, Gent) uit de bus. David rolde in het circuit dankzij zijn passie voor Japan. Tijdens zijn studies Japanologie aan de universiteit van Leuven kwam hij in aanraking met de Japanse cultuur. Japanse bartenders staan bekend omwille van hun gastvrijheid en streven naar perfectie. En dat zijn ook twee stokpaardjes van David. Hij vond dus snel aansluiting met de Japanse cocktailcultuur. David Lebeer mocht onze Belgische driekleur gaan verdedigen op de vierdaagse finale in Berlijn.

 De allereerste proef in Berlijn was de Ketel One ‘Better drinking’ challenge, een proef die draait rond duurzame, verse en lokale producten. Voor deze proef was er een ingangsexamen. Alle 56 deelnemers dienden op voorhand een dossier, inclusief video, in te dienen over hun cocktail voor deze proef. Slechts de vijf besten mochten hun cocktail live voor de jury brengen. Lester Ligon, de kandidaat voor de Filippijnen, won de proef. Hij groeide op in Manila tussen allerlei exotische fruitsoorten en planten en wist dat mooi over te brengen naar de jury.

 Op dag 2 mocht onze Belgische deelnemer David Lebeer voor het eerst aan de slag. In de Johnnie Walker ‘Flavours of a nation’ challenge kreeg hij te maken met Alex Kratena (Pour en ex-head bartender Artesian, Londen) en Anu Epte-Elford (eigenaar Rob Roy, Seattle) als juryleden. De opdracht voor de 56 finalisten: een cocktail maken met een sterke link naar eigen land. David koos er voor de biercultuur van België in de verf te zetten. Hij kroop even in de rol van David Le Bier. Hij presenteerde aan de jury zijn cocktail, de “Magruut – ceci n’est pas une bière”, een drankje dat er uitziet zoals bier, smaakt naar een geuzebier, maar geen druppel bier bevat. Hij combineerde zelfgemaakte mede (honingwijn) met een balsamico azijn (geïnfuseerd met kweepeer), een tinctuur van alsem en met Johnnie Walker Black Label whisky om de granen van bier na te bootsen. De schuimkraag van zijn Magruut maakte hij met een espuma van thee gemaakt van gedroogde dennentoppen.

DavidLebeer3_BE

 Als tweede drankje presenteerde de vrolijke Gentenaar een variant op de Rob Roy. Deze klassieke cocktail combineert Scotch whisky met zoete vermout. Om er een eigen draai aan te geven infuseerde David de Scotch met kweepeer. Hij verving de zoete vermout door een zelfgemaakte likeur met dezelfde karakteristieken. Hij versterkte honingwijn met een distillaat van hop en kruidde het af met onder meer tonkabonen, mirre, saffraan en gember. Zoals de klassieke Rob Roy presenteerde David zijn twist in een martini-glas. Hij garneerde zijn cocktail Tears in the rain met gedroogde hop.

 Op het einde van de avond werd het deelnemersveld meer dan gehalveerd, van 56 naar 20. Ondanks zijn sterke prestatie werd de Belgische deelnemer David Lebeer niet meegenomen naar de volgende rondes. De Deen Michael Hajiyiannis (Ruby, Kopenhagen) werd tot winnaar van de Flavours of a nation-proef uitgeroepen.

 In de Zacapa ‘Before & After’ challenge, op dag 3, presteerde de Nederlandse finalist Ben Lobos heel sterk. Ben werkt in de Rotterdamse cocktailbar Dr. (lees: dokter) en staat daar bekend als de ‘mixer of medicines’. Dit thema trok hij ook door in de challenge. Ben verscheen in een doktersjasje en begon zijn presentatie met een medisch consult voor juryleden Oliver Lange (executive chef Zuma) en Lorena Vasquez (master blender Zacapa). Met uiteraard enkele rum-cocktails als remedie.  De jury loofde zijn cocktails met de woorden: “a perfect balance between freshness & crispiness”. De eindoverwinning in deze proef ging naar de Australische finalist Orlando Marzo.

BenLobos2_NL

 

Na de Tanqueray ‘Search for signature’ challenge, die opnieuw door Orlando Marzo werd gewonnen, werd de top 20 verder uitgedund naar een top 4. Enkel Turkije, Australië, USA en Groot-Brittannië bleven in de running.

 De grote finale werd een drievoudige cocktail clash. De 4 overgebleven finalisten bestreden elkaar eerst in een remixology-proef waarin ze twee minuten kregen om een hedendaagse variant op een klassieke cocktail te maken. Vervolgens de befaamde en gevreesde speed round, waarin de deelnemers in een tijdspanne van 5 minuten minstens 6 smaakvolle cocktails tevoorschijn moeten toveren. Méér mag, dus besloten de 4 finalisten er 8 of meer te maken om de jury te imponeren. Voor de slotproef, de Battle, kregen de 4 bartenders een budget van 1.000 euro om niet enkel een cocktail te maken maar ook een spektakel op te voeren. In deze proef was het de Turkse deelnemer Gökhan Kuşoĝlu die de show stal. Hij kreeg heel de zaal mee met een act die soms een beetje aan Borat deed denken. Desondanks de fantastische act van de Turk werd de Amerikaanse Laura Newman tot winnaar uitgeroepen van de cocktail clash. Zij koos voor het thema “Party in the USA”.

 OrlandoMarzo-photocreditWorldClass (4)

Nadat Orlando Marzo twee proeven won grapte de barman met Italiaanse roots dat hij op het podium kon blijven staan om de hoofdprijs als finale winnaar in ontvangst te nemen. Het bleken profetische woorden want in de apotheose van de award show werd Orlando Marzo inderdaad tot World Class 2018 winner uitgeroepen. Hij mag zichzelf na een fantastische lustrum-editie van de grootste cocktailwedstrijd ter wereld de tiende World Class Bartender noemen.  

Cheers!

Yannick

Tekst en foto’s: Yannick Van Dyck iov. njam!
muv. de foto’s van Orlando Marzo: photo credit Diageo World Class.
Gepubliceerd op njam.tv – niets mag overgenomen worden zonder toestemming.

 

OrlandoMarzo-photocreditWorldClass (3)

 

OrlandoMarzo-photocreditWorldClass (2)

 

BenLobos4_NL

 

BenLobos3_NL

 

Orlando Marzo has been crowned the World Class Global

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *