The Alchemist Experience 2018 (2)

The Alchemist Experience 2018 (2)

September 2018: Aan boord van The Ark bestreden 11 internationale topbartenders elkaar in de wereldwijde finale van The Alchemist Experience, de unieke cocktailwedstrijd van Copperhead Gin.

Deel 1 nog niet gelezen? Klik dan even hier ūüėČ

Dag 4: Ibiza ‚Äď The Tiki Challenge

Na een korte nacht en in tropische temperaturen ging de alchemistische reis verder. Ditmaal voor een proef aan land. Niet zomaar de eerste de beste locatie echter. De Tiki Challenge vond plaats in het wondermooie Seven Pines Resort op het idyllische eiland Ibiza.

De Tiki-stijl staat voor escapisme en een tropische sfeer. De locatie en de temperatuur waren alvast meer dan Tiki proof. Net zoals de vorige dagen werd de beproeving vooraf gegaan door een workshop. Of zeg maar gerust masterclass, want opnieuw kregen de bartenders les van een echte meester in het vak. Ditmaal Tony Pescatori, headbartender van Nightjar. Tiki wordt meestal geassocieerd met rum, maar Tony toonde aan dat gin ook heel goed werkt in Tiki. Hij serveerde onder meer een cocktail in een zakje gemaakt van bijenwas.

IMG_0289_neg

IMG_0282_neg

copperhead_alchemist_experience_the_ark-132
Picture by Jonas Op de Beeck

De zon speelde vast ook een rol maar bij de 11 finalisten brak het zweet pas echt uit toen ze te horen kregen dat ze vandaag beoordeeld zouden worden door enkele van de beste bartenders ter wereld. Voor de Tiki-opdracht bestond de jury uit Tony Pescatori (Nightjar), Marian Beke en Martina Breznanova (The Gibson), Erik Lorincz (American Bar) en Rob Wood (18/81 Bar). The presence of greatness had zeker een invloed op de gemoedsrust van de finalisten. De Zweedse finalist Sharam kon niet verbergen dat hij stond te bibberen en beven. Ook de Franse finalist Benjamin Chiche, normaal niet snel uit zijn lood te slaan, was danig onder de indruk en raakte tijdens zijn presentatie helemaal de kluts kwijt. Ruben Patoor was zijn zenuwen de baas en presteerde sterk. Het was echter de sterke Duitse finalist Sembo Amirpour die de challenge won.

IMG_0449_neg

IMG_0524_neg

Terug aan boord werd er nog duchtig gefeest in een ongeziene sfeer. Feesten op open zee, met niemand in de buurt die geen zin heeft om te feesten,.. het doet wat met een mens. Ook de muziekartiesten aan boord genoten. Sister Bliss van Faithless stond na haar dj-set gewoon mee te feesten tussen het publiek. Fatman Scoop deed het zelfs tíjdens zijn optreden.

 

Dag 5: Palma de Mallorca ‚Äď The Savoury Challenge

De laatste uitdaging vond plaats in Palma de Mallorca. Meer bepaald in Door 13, de mooie speakeasy van Fransman Stephane Mélaerts. Dit type bar verwacht je niet meteen op dit eiland. Maar de meeste finalisten hadden hun huiswerk goed gedaan. Ze hadden de bar even op voorhand gegoogled en hun kledij aangepast naar de bijhorende roaring twenties stijl. Pro-activiteit, dat ziet de jury graag.

Ook deze laatste test werd voorafgegaan door een masterclass. Marian Beke en Erik Lorincz namen anderhalf uur de tijd voor een heel leerrijke les over hartige smaken in cocktails. Savoury, dat is helemaal Marian’s en Erik’s ding. Ze zouden er dagen over kunnen praten maar het strakke schema besliste er anders over.

copperhead_alchemist_experience_the_ark-263
Picture by Jonas Op de Beeck

De Savoury Challenge werd beoordeeld door Stéphane Melaerts (Door 13) en de juryleden van de nationale finales: Matthias Soberon (Served By Soberon), Keith Cuveele (Sprezza), Dyan Tjon (Barblog) en ikzelf. De jury werd verwend met een heel hoog niveau, sterke presentaties en heerlijke creaties. Bij de Duitse finalist Michelangelo Castaldo kwamen de Italiaanse roots even boven. Hij toverde bij zijn cocktail een heus pastagerecht tevoorschijn. Ruben Patoor had begrepen dat op dit niveau (bijna) alle drankjes heel lekker zijn en dat je het verschil dus op een andere manier moet maken. Hij toonde zich een meester in hospitality en had enkele handdoeken gekookt om de jury wat welgekomen verfrissing te bieden. Voor de tweede dag op rij was het echter de Duitse Sembo Amirpour die de challenge won, zij het op de hielen gezeten door Ruben Patoor en de Zwitser Martin Swidzinski.

copperhead_alchemist_experience_the_ark-259
Picture by Jonas Op de Beeck
copperhead_alchemist_experience_the_ark-253
Picture by Jonas Op de Beeck

De juryleden gingen in conclaaf om de punten van alle challenges samen te tellen en aansluitend was het tijd voor de laatste bar take-over van de trip. Ditmaal de grootmeester Marian Beke himself. Zijn signature Gibson Martini werd veelvuldig gesmaakt.

 

De prijsuitreiking

Een uurtje na de bar take-over was het verzamelen geblazen in het atrium van het schip. Eindelijk zouden we weten wie de beste gin-alchemist van het jaar zou worden. Zou het Sharam worden, die in de eerste twee challenges heel sterk scoorde? Of Sembo, die twee van de vier proeven won? Of toch onze Gentse Ruben, die een proef minder won dan Sembo, maar wel bij alle andere proeven in de top 3 eindigde.

Het was Yvan Vindevogel, de eigenaar en bezieler van Copperhead Gin, die de bartenders uit hun lijden mocht verlossen. Samen met Marian Beke maakte hij bekend dat Ruben Patoor de afgelopen 5 dagen het grootste aantal punten bij elkaar sprokkelde en dus als eindwinnaar van het schip mocht stappen.

IMG_0585_neg

Bij Copperhead vreesden ze even dat er geruchten zouden zijn dat het doorstoken kaart zou zijn, dat de Belgische finalist tot winnaar werd uitgeroepen van een wedstrijd met Belgische oorsprong. Maar die vrees was onterecht: iedereen was het er over eens dat Ruben Patoor de terechte winnaar was.  Niet alleen maakte hij in elke challenge een lekkere cocktails, hij nam ook in alle proeven de tips uit de masterclasses mee, alsof ze in zijn moustache waren blijven plakken. Hij toonde zich gedurende hele reis ook als de meest leergierige en meest toegewijde barman. Van iedereen aan boord moet Ruben zowat het minste gefeest hebben van iedereen, om de focus op de wedstrijd te behouden. Maar dat haalde hij op de laatste avond nog wel even in.

Naast de winst grijpen, het bracht bij enkele bartenders wat emoties naar boven. Maar¬†die initi√ęle ontgoocheling maakte heel snel plaats voor het besef dat er geen verliezers waren in deze wedstrijd. De opgedane kennis, de nieuwe smaken en vooral ook vriendschappen,..¬†Dat is de¬†grootste prijs van The Alchemist Experience. Een unieke ervaring die nooit zal vergeten worden door iedereen die er bij was.

Deel 1 gemist? Lees het hier!
Meer foto’s? Klik hier.

IMG_0378_neg

IMG_0277_neg

IMG_0499_neg

IMG_0445_neg

IMG_0477_neg

IMG_0481_neg

IMG_0483_neg

IMG_0431_neg

IMG_0554_neg

IMG_0557_neg

IMG_0561_neg

IMG_0593_neg

Deel 1 gemist? Lees het hier!
Meer foto’s? Klik hier.

Tekst: Yannick Van Dyck
Foto’s: Yannick Van Dyck & Jonas Op de Beeck

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder uitdrukkelijke toestemming.

One thought on “The Alchemist Experience 2018 (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *