150 bars you need to visit

150 bars you need to visit

Vorige week lanceerde Jurgen Lijcops zijn boek “150 Bars you need to visit before you die” in zijn eigen cocktailbar Bar Burbure. Het boek is de ultieme bucket list voor de cocktailliefhebber, zeg maar. Handig als je op reis gaat naar een van de bestemmingen in het boek, maar ook gewoon leuk om te lezen en te dromen dat je er ooit naar toe zou gaan. In het boek neemt Jurgen je mee op reis naar alle uithoeken van de wereld, van Amerika naar Europa en vervolgens van Azië naar Australië. Londen en New York komen uitgebreid aan bod, maar het boek maakt duidelijk dat Aziatische grootsteden zoals Hong Kong, Singapore en Tokio ook in de lift zitten.

De beste cocktailbars van België

Dichter bij huis doet Jurgen Amsterdam, Antwerpen, Gent en Brussel aan. En vooral dat was moeilijk kiezen, verklapte Jurgen op de feestelijke lancering van het boek. Kill your darlings, het is niet leuk, maar het is nodig. Hij zou makkelijk 15 tot 20 Belgische bars in het boek kunnen opnoemen, die zeker en vast hun plaats verdienen in het rijtje. Maar als je heel de wereld aandoet, dan moet je je helaas beperken tot een heel select aantal bars per land. Zeker als je weet dat metropolen zoals Londen en New York makkelijk 20 steengoede bars per stad voortbrengen in plaats van per land. Antwerpen en Gent staan bekend als de cocktailhoofdsteden van ons land, op de hielen gezeten door een opkomende Brusselse scène. Dat vertaalt zich ook in het boek, waarin Jurgen 2 Antwerpse, 2 Gentse en 1 Brusselse bar beschrijft.

150 bars you need to visit

Antwerpse arrogantie?

Van Antwerpse arrogantie is er weinig te bespeuren in het boek, want Jurgen Lijcops plaatst zijn eigen cocktailbar Bar Burbure niet in het lijstje van ‘150 bars you need to visit before you die’. Enkel in een korte voetnoot achteraan in het boek staat een korte vermelding. Ik bezocht zelf al een heel aantal bars die de lijst wel haalden en mag gerust stellen dat Bar Burbure, met zijn piekfijn interieur, sterke hospitality en heel lekkere drankjes, voor een heel aantal van die bars niet moet onderdoen. Op de persconferentie stond Jurgen er op zijn team uitgebreid te bedanken. Zowel voor de samenwerking in de bar, als voor hun hulp met het boek. De lijst van 150 bars wordt, min of meer per continent, gescheiden door een aantal cocktailrecepten van Jurgen en zijn team. Jurgen stond overigens zelf in voor de fotografie hiervan.

Niet enkel de lekkerste drankjes

Leuk om weten is dat het in het boek niet altijd enkel om de lekkerste drankjes gaat. Er staan bijvoorbeeld ook bars in die vooral bekend staan om hun mooi uitzicht of unieke locatie. Of om hun geschiedenis. Zo kwam Jurgen tot een lijst van 150 bars die ook aanspreekt voor mensen die niet dagdagelijks bezig zijn met cocktails, maar vooral van genieten houden. Over genieten gesproken: voor de lancering van het boek had Jurgen een assortiment topkaviaar (Imperial Heritage) en exclusieve champagnes voorzien. Moeten we nog eens zeggen dat Bar Burbure eigenlijk gewoon in die lijst had moeten staan?

Het boek is vanaf nu te koop bij de betere boekhandel voor €24,99.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *