Orkaan Donald strijkt neer in Martinique

Orkaan Donald strijkt neer in Martinique

Opgelet: Orkaan Donald strijkt neer in Martinique! Dit is geen meteorologisch bericht, we hebben het weldegelijk over bartender Donald “The Hurricane” Simons. De Antwerpse barman van Black Smoke vertrok deze ochtend vanuit de Aéroport de Paris-Orly naar het Franse eiland in de Caribische Zee. In Martinique zal Simons de Belgische eer verdedigen op de Ti Punch Cup Global Finals. Het WK Ti Punch maken, zeg maar.

Afgelopen zomer imponeerde Donald Simons de jury van de nationale finale. Met zijn winnende cocktail, de “Ti Punch à l’ancienne”, toonde hij creativiteit maar vergat hij ook de tradities van de nationale cocktail van Martinique niet uit het oog. In Black Smoke raast hij als een orkaan door de bar. Zo kreeg hij ook zijn bijnaam ‘the hurricane’, maar in de finale bewaarde hij zijn cool. Een uitgebreider verslag daarvan lees je hier.

Morgen staat er voor Donald nog een workshop in Habitation Clément op de agenda. Hier zal hij de ins & outs kunnen ontdekken van Rhum Clément, een van de toonaangevende rhum agricole-merken en organisator van dit WK. Kenmerkend aan rhum agricole, ook wel eens de Franse stijl van rum genoemd, is dat het gemaakt wordt van vers suikerriet-sap in plaats van molasse. Die puurheid zien we ook terug in de klassieke Ti Punch, de bekendste cocktail op basis van rhum agricole. Met de Ti Punch à l’ancienne slaagt Donald er in om die essentie vast te leggen in een glas. En daarom schatten we de kansen van Donald in Martinique hoog in!

Ti Punch à l'ancienne by Donald Simons
Ti Punch à l’ancienne

Recept : Le Ti’Punch à l’Ancienne

  • 5 cl Rhum Clément VSOP
  • 3 cl vers limoensap
  • 2 cl Falernum mix (50% Monin Falernum-siroop / 50% Taylor’s Velvet Falernum-likeur)

Voeg alle ingrediënten toe in een shaker gevuld met double frozen ijs. Strain de cocktail door een fijn zeefje in een voorgekoeld glas. Garneer tot slot met een aangebrand kaneelstokje, een takje munt en een fijne limoenzeste of met een schijfje gember.

Donald Simons Ti Punch Cup
Donald Simons in de Belgische finale van de Ti Punch Cup

Wereldwijde finale

Op woensdag staat de grote wereldwijde finale op de planning. Hierin zal Donald het opnemen tegen de winnaars uit veertien andere landen: China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Vietnam, Nederland, Spanje, Martinique, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, USA en de Caraïben.

In de eerste ronde serveren alle finalisten hun signature Ti Punch. De top tien stoot door naar de volgende ronde, de Market Challenge.  Hierin mogen alle deelnemers een keuze maken uit voorradige ingrediënten. Als Donald ook daar goed scoort, mag hij door naar de Secret Challenge. In deze ronde nemen de drie beste kandidaten het tegen elkaar op, in de ultieme finale.

Donald laat niets aan het toeval over. Hij is voorbereid tot in de puntjes van zijn tenen. Dat mag je bijna letterlijk nemen want Donald zal deelnemen in (door een graffiti-artiest) gepersonaliseerde Clément sneakers.

Maar winst of geen winst, het wordt alvast een onvergetelijke ervaring voor Donald Simons. Op donderdag en vrijdag staan er immers nog een tropische jungle-excursie en een zeiltocht op de Caribische Zee op de planning.

Veel succes Donald!


Tekst: Yannick Van Dyck
Recept: Donald Simons
Foto’s: Adira Design

Niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *