Santa Teresa Bartending Jam

Santa Teresa Bartending Jam

Ron Santa Teresa 1796 Solera, het was voor mij een onbekende rum. Maar toen ik hoorde hoe enthousiast brand advocate Marc Colfs was over de nieuwe telg in de Bacardi-Martini portfolio was ik helemaal getriggerd.

Om de Venezolaanse rum Santa Teresa te introduceren aan de Belgische barscène organiseerde Colfs samen met enkele collega’s een bartending jamsessie in de Antwerpse Private Bar, de speakeasy bar boven brasserie Appelmans.

Santa Teresa - Caracas Cobbler

Net zoals Bacardi is Santa Teresa een familiebedrijf. Om te overleven in de huidige economische malaise in Venezuela besloot Santa Teresa op zoek te gaan naar een grote partner voor wereldwijde distributie. Hierbij was het voor hen belangrijk dat het bedrijf in handen van de familie bleef. Van een overname was er geen sprake voor hen. In januari 2018 kwamen ze tot een akkoord met Bacardi-Martini. Het merk, inclusief alle lokale distributie bleef in handen van de familie Vollmer. Bacardi-Martini werd gekozen als partner voor de internationale distributie. Op de jamsessie getuigde de aanwezigheid van Sofia Vollmer (5e generatie) van dit belang en van het feit dat Bacardi-Martini dit ook eert.

Het verhaal van Santa Teresa begint in 1796 wanneer de graaf van Tovar de Hacienda Santa Teresa in de vallei van Aragua oprichtte. Initieel om koffiebonen, cacaobonen en suikerriet te kweken, maar dat laatste is uiteraard het belangrijkste ingrediënt van rum.

Door de talloze plunderingen tijdens de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog werden nagenoeg alle haciënda’s in Aragua verwoest. Enkele jaren na de oorlog arriveerde een jonge Duitse handelaar, Gustav Julius Vollmer, in Venezuela. In de vallei van Aragua leerde hij Panchita Ribas kennen. Als nichtje en erfgename van oorlogsheld José Felix Ribas had ze een stuk land in de vallei geërfd. Het koppel trouwde in 1830 en zorgde voor een heropleving van de domeinen in de vallei. Ze kregen een zoon, Gustavo Julio Vollmer Ribas, die rum begon te produceren op de Hacienda Santa Teresa. Bij de oprichting van het nationale merkregister van Venezuela, in 1909, registreerde hij Santa Teresa als eerste Venezolaanse rum.

Een kleine eeuw later, in 1996, was het Gustavo’s kleinzoon Alberto Vollmer Herrara die Santa Teresa 1796 Solera op de markt bracht. De rum werd ontwikkeld om het tweehonderdjarig bestaan van de haciënda te eren en werd meteen het paradepaardje van Santa Teresa. De ‘1796’ is een single estate rum, volledig geproduceerd op de haciënda, die eerst een Solera-rijping krijgt en nadien nog een laatste aparte rijping in grote houten vaten krijgt. Het eindresultaat is een zeer verfijnd product met toetsen van koffie en rijp fruit.

Geoff Robinson
Geoff Robinson

Bartending jam

Voor de jamsessie had Bacardi-Martini Geoff Robinson, (ex-)bar manager van onder andere Happiness Forgets, Experimental Cocktail Club, Satan’s Whisker en Sosharu, uitgenodigd. Robinson ging zelf van start met twee cocktails: de fruitige Caracas Cobbler en de stevigere Mano Derecha, een twist op de Right Hand Cocktail.

Een jam zou geen jam zijn als niet iedereen aan de slag mocht en zo gingen zowat alle aanwezige bartenders aan het werk. Ik proefde lekkere cocktails van onder meer Bart Capoen en Jesse Den Dulk (Jigger’s), Rob Biesmans (Koks&Tales), Donald Simons (Black Smoke) en Jonathan Scheerlinck (Bible of drinks).  De cocktail van Jan Van Ongevalle (The Pharmacy) was voor mij meteen een schot in de roos. Jan slaagde er in het profiel van de rum heel mooi na te bootsen. Hij creëerde een cocktail waarin je eerst koffie proeft en afsluit met een fruitige nasmaak van banaan.

Bart Capoen (Jigger's)
Bart Capoen (Jigger’s)

 

Rob Biesmans (Koks&Tales) & Geoff Robinson
Rob Biesmans (Koks&Tales) & Geoff Robinson

Bar crawl

Na een diner in Brasserie Appelmans was het tijd voor een kleine bar crawl. We zakten eerst af naar BelRoy’s Bijou om te ontdekken welke cocktails ze daar hadden gemaakt met Santa Teresa 1796. Dieter Van Roy en Dries Botty had een trio van cocktails voorzien. Twee lichtere cocktails, de Teresa Cooler en de Marc-qui-rit, en voor de die-hards de stevige El Consejo, door het BelRoy’s team vernoemd naar de stad waar de rum gemaakt wordt.

Als laatste stop van de kleine kroegentocht kwamen we bij Bar Zar terecht. Zartenders Maxime Biot en Bruno Simons  zijn nooit vies geweest van rum, maar sinds Bar Zar omgetoverd werd tot full-blown Tiki-bar staat rum er nog meer in de kijker. Net zoals in BelRoy’s kregen we in Bar Zar drie lekkere cocktails voor de kiezen. Santa Teresa bleek een heel veelzijdige rum. Zo sloten we een fijne avond af in een van de leukste bars van Antwerpen. Safety first, dachten ze bij Santa Teresa, voor iedereen die niet veilig thuis geraakte werd een hotelovernachting voorzien. Chapeau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *