The legend of Red Hand

The legend of Red Hand

De Campari-kalender hoeft wellicht geen introductie. De jaarlijkse kalender vol prachtige foto’s met een rode toets werd bijna even iconisch als het Italiaanse merk zelf. Bij grafisch ontwerpers en modeontwikkelaars werd “Campari Rood” een gekende kleur. Stijlvolle dames zoals Penelope Cruz, Kate Hudson, Selma Hayek, Jessica Alba en Eva Green sierden de cover. Ook Benicio Del Toro kreeg die eer toegekend. Maar man of vrouw op de cover, de foto’s waren altijd zo sterk en stijlvol dat ze zowel man als vrouw aanspraken.

In 2017 besloot Campari een stapje verder te gaan met de campagne door met de Italiaanse topregisseur Paolo Sorrentino en Hollywoodster Clive Owen in zee te gaan om een kortfilm te maken. De kortfilm “Killer in Red” werd een succes en zo besloot Campari om ook in 2018 de wereldwijde campagne opnieuw op gang te trekken met een spannende kortfilm. De nieuwe film kreeg de titel “The Legend of Red Hand”.

The Legend of Red Hand

Samen met Hannah Van Ongevalle & Sofie Ketels (de twee leading ladies van de Belgische barscène) en Jan Van Ongevalle (de Vlaamse godfather van de Negroni) zakte ik af naar Milaan voor de première van de nieuwe kortfilm. Milaan is uiteraard geen toevallige keuze. De bruisende stad is niet enkel een van de hoofdsteden van stijl en mode, het is ook de bakermat van Campari. In de schaduw van de Duomo van Milaan huist de befaamde oude cocktailbar “Il Camparino in Galleria”. Een bezoekje mocht uiteraard niet ontbreken. Op de vooravond van de première trok ik met Sofie, Hannah en Jan naar de historische bar die in 1915 door Davide Campari opgericht werd in de Galeria de Vittorio Emmanuele II. Nu nog steeds is ‘Il Camparino’ het kloppende hart van de aperitivo-cocktail. Het is een plaats waar nostalgisch wordt teruggekeken naar het verleden, hedendaagse trends worden omgezet in vloeibare creaties en waar wordt nagedacht over de toekomst van aperitiefcocktails. En dat uiteraard met de nodige Italiaanse sprezzatura en eleganza.

De buitenzijde van de bar is niet echt indrukwekkend te noemen. Integendeel, je zou er zo voorbij lopen. Maar binnen, dààr gebeurt het. Mooie, stijlvolle mensen in een mooie, stijlvolle setting. Typisch Milaan. Ik was meteen benieuwd of de drankjes die we zouden drinken ook van het zelfde niveau zouden zijn. Ik maakte me weinig zorgen want voor de gelegenheid had Campari zes topbartenders van verschillende uithoeken van de wereld ingezet. Alle zes zouden ze hun beste Campari-cocktails voor ons maken op de vooravond van de campagnestart. Campari doopte ze tot “Red Hand bartenders”.

Mattia Pastori
Mattia Pastori

De eerste bartenders die ik zag waren net zo stijlvol als de klanten: Mattia Pastori en Rich Woods. Pastori is de Bar Director van Il Camparino. Piekfijn uitgedost en zijn haar perfect in de plooi. Zijn werkwijze is minutieus en nonchalant tegelijk. De stijl van de klassieke hotelbar-bartender gemixt met de flair van een echte Italiaan. Ik praatte even met hem en hij omschreef zichzelf ook als een klassieke bartender met moderne toets. Als vaste bartender van Il Camparino kan Mattia Pastori uiteraard als geen ander toveren met Campari. Voor deze avond had Pastori een ‘Spy Americano’ in petto, een frisse twist op de klassieke Americano die helemaal bij zijn karakter en voorkomen past. Naast hem ontmoette ik Rich Woods, Head of spirits & cocktail development bij Duck & Waffle, in London. Hannah Van Ongevalle verklapte me dat Rich Woods een van haar cocktail-idolen is. Ze had stiekem zijn boek bij, om door hem te laten tekenen. Net zoals buurman Pastori is de Britse Rich Woods een stijlvolle man, maar met zijn baard en tattoos scoort hij wat hoger op de hipster-schaal. Woods staat bekend als een creatieve bartender en het bewijs daarvan volgde snel. Zijn ‘Silk & Stone Negroni’ is een creatie met Campari gewashed met olijfolie en gin op smaak gebracht met cacaoboter.

Hannah & Jan Van Ongevalle met Rich Woods
Hannah & Jan Van Ongevalle met Rich Woods

Van Milaan & London naar Córdoba City & New York: ik volgde de L-vormige bar naar de Argentijnse Pipi Yalour en stoere Amerikaan Leo Robitschek. Op het eerste zicht was het een grappige combinatie: een klein fijn meisje met daarnaast een bonkige kleerkast. Maar het thema van hun hoekje was meteen duidelijk. Zowel Pipi als Leo kozen voor trendy ingrediënten. Denk aan cold brew koffie, mezcal en hisbiscus. Leo Robitschek is het creatieve brein achter The NoMad Bar in NYC, ook een wereldtopper dus. Hij omschrijf zijn “Jitney Negroni” als een ‘very 2018 Negroni’. In deze cocktail mengde hij gelijke delen mezcal en Campari met een grotere maat vermout-mix. Deze mix bestond uit witte vermout en met koffie geïnfuseerde droge vermout. Afgewerkt met een ferme dash absint. Twee meter verderop vond ik Pipi Yalour, een sympathieke bartender van Apartamento in Córdoba. Córdoba in Argentinië voor alle duidelijkheid, niet het bij ons bekendere Córdoba in Spanje. Net zoals mijn reisgezel Sofie Ketels en ikzelf is Pipi recent op ontdekkingstocht in México geweest. Ik merkte in México de populariteit van hibiscus op en dat was Pipi ook niet ontgaan, verklapte ze. Voor haar Red Hand signature cocktail gebruikt ze hibiscus niet enkel om af te kruiden maar ook als garnituur. Met de “Tonica Italiana” creëerde ze een verfrissende long drink met Campari, cold brew, tonic en een hibiscus-tinctuur. Een redelijk vrouwelijk drankje in presentatie en afwerking maar het werd een van mijn favoriete cocktails van die avond. De eerste smaak op de tong was resoluut de bittere combinatie van cold brew koffie met Campari, maar snel daarna werd je overvallen door de frisse bubbels van tonic met hibiscus. De verfijnde vrouwelijke Tonica Italiana naast de stevige Jitney Negroni, het paste perfect in het plaatje van dat fijne meisje naast die struise kerel.

Tijd om in de mooie oude lift te stappen om de rest van de bar te ontdekken. Boven aangekomen bewonderde ik de prachtige bar. Ik heb een sterk vermoeden dat de sierlijke houten bar en ditto meubels nog steeds dezelfde zijn als bij de opening in 1915. Zo zien er alleszins uit en dat bedoel ik in de meeste positieve zin. De muren en plafonds waren een beetje aan de kale kant maar dat was 104 jaar geleden misschien ook zo. De buitenkant van Il Camparino kon me niet meteen imponeren, de binnenzijde des te meer. En ik heb het liever zo dan andersom.

Red Dot Campari Cocktail

Boven waren we in de goede handen van Marcio Silva (São Paulo, Brazilië) en Marie Rausch (Münster, Duitsland). Ik ontmoette Marie Rausch enkele maanden geleden in Gaspare, de Campari Pop-up bar in Antwerpen. Ik herinnerde me twee zaken van Marie Rausch: haar zwarte bolhoedje en haar passie voor keukentechnieken te gebruiken in de bar. Dat zwarte bolhoedje droeg ze nu in Milaan ook. En de inspiratie voor haar Red Hand signature cocktail had ze duidelijk ook deze keer in de keuken gevonden. De blikvanger van haar cocktail, de “Red Dot”, was een eetbaar rood gelei-bolletje. Dat bolletje, gemaakt van Campari en gelatine, zweefde mooi bovenaan in een glas gevuld met droge vermout (geïnfuseerd met rijst en saffraan) en tonic, en bovendien geparfumeerd met vijgenblad. Last but not least kwam ik aan bij de zesde Red Hand bartender Marcio Silva. Een opvallende verschijning met een petje en een short. Een stijlbreuk met de andere bartenders die avond, maar Marcio is zo cool dat hij er zeker en vast mee weg kwam. Marcio Silva noemde zijn creatie de “Lampone Sbagliato”. Wie een woordje Italiaans spreekt weet dat Lampone vertaald wordt als framboos. En wie thuis is in cocktails weet dat er aan een Sbagliato een fles bubbels aan te pas komt. Die Prosecco-bubbels komen er overigens pas op het einde bij om te vermijden dat de cocktail te hard zou bruisen tijdens het klaarmaken. De Lampone Sbagliato is een zoete(re) variant op de Negroni Sbagliato. Marcio raadt echter aan om ‘m te throwen in plaats van te stirren zodat het sap van de gekneusde frambozen zich voldoende kan mengen met de overige ingrediënten. Tot slot besloten Sofie en ik ook nog een klassieke Negroni te vragen, dat kon toch niet anders in Il Camparino.

IMG_8259xxxNEG

De volgende dag werden we uitgenodigd in het chique Odeon theatre voor de wereldpremière van de kortfilm “The Legend of Red Hand”. Campari-CEO Bob Kunze-Concewitz hield ons niet lang in spanning en hield zijn obligatoire speech gelukkig kort. In de openingsscène van de film ontmoeten we aan de voet van de Duomo in Milaan ene Mia Parc, een charmante fotografe gespeeld door de even charmante Hollywoodster Zoe Saldana. Het is voor de fotografe de start van een zoektocht naar de identiteit van “Red Hand”, een legendarische bartender die de lekkerste cocktails ter wereld maakt. Niemand heeft ooit zijn gezicht gezien, enkel zijn handen, die bovendien verpakt zijn in knalrode handschoenen. Toegegeven, het is een dun verhaaltje maar regisseur Stefano Sollima (bekend van Gomorra) brengt het zeer knap in beeld. Kunnen werken met de beeldmooie Zoe Saldana en charismatische Adriano Giannini maakt het natuurlijk een stuk eenvoudiger om iets mooi in beeld te brengen. Zoe Saldana is goed op weg om een van de grootste sterren in Hollywood te worden. Ze speelde eerder hoofdrollen in blockbuster-films zoals Avatar, Star Trek en Guardians of the Galaxy. Binnenkort zal ze te zien zijn in de nieuwe Avengers-film en Avatar II en III. Adriano Giannini heeft wat minder Hollywood-films op zijn conto (‘Swept Away’, ‘Daylight’ en een klein rolletje in ‘Ocean’s Twelve’) maar is in Italië een gevierd acteur. Getuige daarvan waren de vele mensen die een selfie wilden nemen met hem, toen we hem even later in het hotel tegenkwamen. De twee protagonisten nemen ons in de film mee van Milaan naar New York, London, Brazilië, Argentinië en Duitsland. Niet toevallig de herkomst van de 6 Red Hand bartenders die we de avond voordien ontmoet hadden.

Zoe Saldana
Zoe Saldana

Als afsluiter van het korte tripje kreeg ik de kans om Zoe Saldana, Adriano Giannini en Stefano Sollima te ontmoeten. Een ontzettend toffe babbel, uiteraard even op de foto met de knappe Hollywoodster en een heel leuke ervaring. Bij een wereldpremière hoort natuurlijk een feestje en in een modieuze stad zoals Milaan mondt dat snel uit in een kruising tussen een gala en een modeshow. Hipsters, fashionistas en Instagram-queens, ze waren in grote getalen aanwezig. Ik deelde een taxi met een Dancehall-ster & Soca zanger uit Trinidad & Tobago, een fashion-blogger uit Parijs en een model/actrice uit Zwitserland. Het werd op z’n zachtst gezegd een interessante avond om nooit meer te vergeten. Waarvoor dank, Campari!

Bekijk de kortfilm hier.

Zoe Saldana

Stefano Sollima, Zoe Salanda & Adriano Giannini
Stefano Sollima, Zoe Salanda & Adriano Giannini

IMG_8255xxxNEG

IMG_8486xxxNEG

Foto’s & tekst: Yannick Van Dyck
Niets uit deze publicatie mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *