BelRoy’s lanceert gamma van premium spirits en bottle aged cocktails

BelRoy’s lanceert gamma van premium spirits en bottle aged cocktails

BelRoy’s is op korte tijd uitgegroeid tot een van de bekendste namen in de Belgische cocktailwereld. Ben Belmans staat bekend als de godfather van de Belgische cocktailscene en Dieter Van Roy als een van ’s lands beste bartenders. Toen dit duo aankondigde dat ze samen een cocktailbar in Antwerpen zouden openen werd daar met grote ogen naar uitgekeken. Die verwachtingen werden ingelost want al in het eerste levensjaar van de bar won BelRoy’s Bijou de prestigieuze Venuez Best Bar award. Ook dit jaar vielen de BelRoy’s bartenders nog in de prijzen: Dieter Van Roy werd een week geleden door Venuez verkozen tot Best Bartender van 2017.

Toen hetzelfde duo bekend maakte dat ze een eigen lijn van dranken op de markt zou brengen, keken wij daar bij njam! met even hoge verwachtingen naar uit. BelRoy’s lanceert niet zomaar één, maar meteen zes nieuwe dranken. De keuze viel op drie spirits (vodka, London dry gin en rum) en drie bottled aged cocktails (Negroni, Vesper Martini en El Presidente).

Belroy's Negroni

Bottle aged cocktails

Ben Belmans: “Ik ben al ongeveer tien jaar bezig met de evolutie van bottle aged cocktails. Ik raakte geïnspireerd door Tony Conigliaro, een van de meest vermaarde bartenders ter wereld. Hij had tests gedaan om een Manhattan te laten rijpen in glas, op dat moment nog met weinig succes. Zelf had ik ook enkele cocktails ter beschikking die al enige tijd in glazen flessen gerijpt hadden. Eigenlijk niet bewust, het waren overschotjes van grote events waar we cocktails op voorhand maakten om ze snel te kunnen serveren.” Geïnspireerd door Conigliaro ging Belmans proeven en hij merkte op dat de smaak veel ronder geworden was. “Vergelijk het met een stoofpotje, dat is ook altijd lekkerder de dag na dat je het gemaakt hebt. Door de cocktails te laten rusten krijgen de smaken de tijd om beter te blenden. Dat wordt ondertussen ook onderschreven door specialisten zoals Tony Conigliaro.” aldus Belmans. “Ondertussen weten we dat het laten rusten van cocktail een positief effectief heeft op de smaak. Maar dat is niet het enige voordeel. Gastvrijheid is enorm belangrijk in de cocktailwereld. Door de cocktails te pre-batchen (op voorhand maken in grotere hoeveelheden, nvdr.) krijgen de bartenders meer tijd om zich te richten op de klant. Een derde voordeel is dat je heel consistent kan werken. In de cocktailwereld is het heel belangrijk dat wanneer een klant zijn favoriete cocktail bestelt, die keer op keer top is en niet elke keer anders smaakt.”

Eigen distillaten

Ben Belmans ging nog een stap verder. Hij volgde de afgelopen jaren een cursus distilleren om zelf kwalitatieve spirits te kunnen ontwikkelen. De combinatie van de ervaring en het uitgebreide smakenpallet van een deskundige bartender met de technische know-how om correct te distilleren is bijna uniek in de wereld. Er zijn nog bartenders die een spirit op de markt hebben gebracht, maar dat ze daadwerkelijk ook zelf die drank gedistilleerd hebben is heel uitzonderlijk. Door het proces van a tot z zelf in handen te hebben, kunnen Belmans en Van Roy het smaakprofiel van de spirit volledig zelf bepalen.

Belmans: “De doelstelling was om spirits te ontwikkelen die voldoende uitgebalanceerd zijn om te werken in élke cocktail, maar ook om puur te drinken. Kwaliteit primeert bij ons, we werken dan ook met de beste ingrediënten. Geen gedroogde maar verse jeneverbessen en ook alleen maar verse zestes zodat er niets van de smaak en het aroma verloren gaat.”

BelRoy's Vesper Martini

Bij deze lancering start BelRoy’s met 3 spirits: een vodka, een gin en een rum. De vodka wordt gemaakt op basis van Belgische aromatische rogge en zachte Franse tarwe. Dit resulteert in een heel zachte vodka die past in elke cocktail maar waar je ook gewoon puur van kan genieten. De BelRoy’s gin vertrekt van 3 klassieke botanicals: jeneverbes, koriander en engelwortel. Er is bewust gekozen om niet de zoveelste gin te maken met een ongebruikelijk kruid, maar wel een perfect gebalanceerde gin. Op die manier krijg je een gin die niet alleen lekker, maar ook ontzettend veelzijdig is. De rum is de enige spirit in het gamma die Belmans en Van Roy niet zelf gedistilleerd hebben. Voor de BelRoy’s rum creëerde het Antwerpse duo een eigen blend van gerijpte rums uit verschillende landen. Het eind resultaat  is een rum die chocolade- en koffietoetsen combineert met fruitige toetsen.

Belmans: “Het distilleren van eigen spirits past ook helemaal in het plaatje van onze visie op bottle aged cocktails. De puzzel valt in elkaar wanneer we onze eigen spirits gaan gebruiken voor deze cocktails. We gingen aan de slag en kozen voor 3 cocktails waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat de smaak beter wordt door ze te laten rusten. De eerste bottle aged cocktails die we in de markt brengen zijn een Negroni met BelRoy’s gin, een El Presidente met BelRoy’s rum en een Vesper Martini met zowel BelRoy’s gin als BelRoy’s vodka.”

BelRoy’s valt in de smaak

Met deze drie bottle aged cocktails kunnen de mensen thuis, of horecazaken die weinig ervaring hebben met cocktails, eenvoudig de kwaliteit van een professionele cocktailbar in huis halen. Dat concept slaat nu al aan bij de Vlaamse horeca, tal van Vlaamse topzaken haalden al BelRoy’s bottle aged cocktails en/of spirits in huis. Niet enkel sterrenzaken zoals ’t Zilte (**), The Glorious(*), Hostillerie Le Fox (**) en Bistro Vintage van njam-chef Thierry Theys bieden BelRoy’s aan, maar ook in de meeste Vlaamse high-end  cocktailbars staat BelRoy’s intussen in de bar. Van Antwerpen tot onder meer Knokke, Gent, Brussel en Hasselt valt BelRoy’s in de smaak.

Op njam!

Ook bij njam! waren we onder de indruk van de premium kwaliteit van het BelRoy’s gamma. Daarom viel onze keuze ook op BelRoy’s als een van de partners voor de tweede reeks van het populaire cocktailprogramma “It’s Aperotime”. Elke zaterdag om 17u30 en 23u30 neemt WorldClass bartender Naushad Rahamat de kijker meer in de geschiedenis van de cocktail.

 

Foto’s & tekst: Yannick Van Dyck – niets uit dit artikel mag overgenomen worden zonder expliciete toestemming.
Dit artikel werd geschreven in opdracht van njam.tv en daar gepubliceerd op 14/12/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *