Rum Special day 7 : Rhum J.M. Jungle Macouba

Rum Special day 7 : Rhum J.M. Jungle Macouba

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om voor elke rum een leuke cocktail te ontwikkelen.

Rum Special day 7 : Rhum J.M. Jungle Macouba

Oleo Saccha Rhum Punch

De aandachtige lezer heeft het al gezien: Rhum met een ‘h’, dus we zitten opnieuw in de Franse stijl van rums. Net zoals de Rhum Clément die eerder deze week aan bod kwam, is J.M. een Rhum Agricole. Een rum op basis van rietsuiker-sap dus. Deze J.M. Jungle Macouba is een stevige knaap met een alcohol gehalte van 51,2% ABV.
We zijn dus ook tot bij de High Proof Rums geraakt. De distilleerderij van J.M. bevindt zich in het noorden van het eiland Martinique, pal in het hart van een tropisch woud. Op de fles staan allerlei tropische planten van Martinique, zoals alocasia, alpinia en heliconia afgebeeld.

Net zoals bij de Rhum Clément Canne Bleue en VSOP die ik eerder deze week besprak blijf ik in de buurt van de Ti Punch, de nationale cocktail van Martinique. Deze keer maak ik het iets arbeidsintensiever met een eigen gemaakte Oleo Saccharum, een verse siroop gemaakt met suiker en citrus-schillen. De suiker trekt de natuurlijke oliën uit de schillen van de citrus. Na een tijdje krijg je een olieachtige siroop. Oleo Saccharum betekent dan ook letterlijk ‘olie-suiker’.

De meest eenvoudige Oleo Saccharum maak je met witte suiker en citroenschillen. Maar om in de sfeer van de Ti Punch te blijven, koos ik voor rietsuiker en limoenschillen. Ik was op voorhand gewaarschuwd dat dit minder goed zou lukken. Rietsuiker werkt minder goed dan witte suiker en citroen geeft sowieso meer oliën vrij dan limoen. Ik deed de limoenschillen en rietsuiker in een kom, mengde het goed door elkaar en plaatste de mix enkele uurtjes in de zon, met een geperforeerde plastic folie over de kom. Zoals verwacht duurde het wel langer voor ik voldoende resultaat kreeg, maar uiteindelijk was het toch gelukt. Ik voegde nog enkele druppels limoensap toe om het iets dunner te maken.

De Oleo Saccharum inspireerde me ook voor de naam van de cocktail, de Oleo Saccha Rhum Punch, oftewel een rum punch met Rhum Agricole en Oleo Saccharum.

Oleo Saccha Rhum Punch

Oleo Saccha Rhum Punch

Recept:
4,5 cl Rhum J.M. Jungle Macouba
3 cl Oleo Saccharum van limoen en rietsuiker
1,5 cl limoensap
3 dashes Angostura Bitters

Techniek:
Shaken

Garnituur:
Geraspte nootmuskaat
Gedroogde limoen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *