Rum Special day 6 : Appleton Estate Signature Blend

Rum Special day 6 : Appleton Estate Signature Blend

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om voor elke rum een leuke cocktail te ontwikkelen.

Rum Special day 6 : Appleton Estate Signature Blend

Appleton Estate

Op dag 6 blijven we in de sfeer van degelijke betaalbare rum en speelse Tiki cocktails! Vandaag staat Appleton Estate in de kijker, een rum die ik aan iedereen kan aanraden vanwege zijn heel interessante prijs/kwaliteit-verhouding. Appleton Estate heeft 4 verschillende rums in de aanbieding, vandaag ga ik aan de slag met de instapper: de Appleton Estate Signature Blend. Deze rum is een blend maar liefst 15 verschillende rums, met een gemiddelde leeftijd van 4 jaar. Hierdoor krijg je een heel uitgebreid pallet van smaken. Citrus, zoet fruit, wat hout,.. Appleton Estate omschrijft de rum zelf als een rum voor iedereen en voor elk moment. En dat klopt helemaal, met deze rum zal je niemand van zijn sokken blazen maar je zal er ook niets verkeerd mee doen. Deze rum is een allemansvriend en daardoor ook veelzijdig. Ik gebruik deze rum zelf vaak in Tiki-cocktails en daarom vond ik dat deze niet mocht ontbreken in mijn Rum Special.

Ook vandaag gaat de Appleton Estate in een Tiki-cocktail, een Rum Punch meer bepaald. Punch is sanskriet voor ‘vijf’ en dat verwijst naar de 5 elementen van een authentieke punch cocktail: sterkedrank, suiker, citrus, kruiden en water (of ijs). Deze vijf elementen zal je dan ook terug vinden in mijn cocktail voor vandaag, de Jasper’s Rum Punch.

De cocktail wordt gemaakt met Jasper’s Basic Stock. Dat is een “geheime” mix van ingrediënten die je niet in de winkel zal vinden, maar redelijk eenvoudig zelf kan maken. De geheime mixen zijn iets typisch uit de Tiki-cultuur. Op het hoogtepunt van de hele Tiki-cultuur woedde er een sterke rivaliteit tussen 2 Tiki Masters, Donn Beach en Trader Vic, die allebei verschillende bars hadden. Vele van de cocktails die geserveerd werden in de bars werden gemaakt met deze geheimen mixen. Geen enkele bartender kende de exacte samenstelling van alle mixen, om te vermijden dat de bartenders zouden weggeplukt worden door de rivaliserende bars. Sinds enkele jaren is de samenstelling van meeste geheimen mixen bekend geraakt. Met dank aan Jeff ‘Beachbum’ Berry, die er zijn levenswerk van maakte om de inmiddels hoog-gepensioneerde bartenders en diens nazaten contacteren om de recepten te proberen te achterhalen.

 

Jasper’s Rum Punch

Recept:
6 cl Appleton Estate Signature Blend
3 cl Jasper’s Basic Stock*

Techniek:
Swizzling

Garnituur:
Tiki Style

 

*Jasper’s Basic stock voor 6 tot 8 cocktails:
18 cl limoensap
1/2e kop suiker
2,5 cl Angostura Bitters
1/2e Nootmuskaat

Los de suiker op in het limoensap. Rasp een halve nootmuskaat en voeg ook de Angostura bitters toe. Goed shaken en enkele uren in gekoeld laten trekken. Deze mix is beperkt houdbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *