Rum Special day 5 : Ron Barceló Gran Añejo

Rum Special day 5 : Ron Barceló Gran Añejo

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om voor elke rum een leuke cocktail te ontwikkelen.

Rum Special day 5 : Ron Barceló Gran Añejo

Ron Barceló

Op dag 4 waren de spots gericht op Angostura 1919, een blend die ik omschreef als een rum die niet eerder gericht was op ervaren rum-drinkers dan op mensen die hun eerste stappen zetten in de ontdekkingstocht in de wereld van rum. Voor dag 5 draaien we de rollen om en bespreken we een heel toegankelijk rum: Ron Barceló Gran Añejo. Deze rum is laag geprijsd, niet zo moeilijk om te vinden en ook op gebied van smaak heel toegankelijk. Aan de Spaanse schrijfwijze ‘Ron’ kan je ook zien dat we intussen aan de Spaanse stijl van rums zijn beland.

Vooraleer ik aan cocktails begin proef ik elke spirit altijd eerst puur. Ik moet eerlijk bekennen dat deze rum zowel neat als on the rocks eigenlijk niet aan mij besteed was. Slecht is het zeker niet maar voor mij is dit eerder een rum om te mixen dan om puur te drinken. De rum is heel zoet en toegankelijk, maar het smaakprofiel is voor mij niet uitgesproken genoeg om deze rum te kiezen als sipping rum. Los van de toegankelijke smaak maakt de lage prijs deze rum ook heel geschikt als cocktail-ingrediënt. Bovendien gaan in cocktails met (verschillende) fruitsappen de fijne nuances, die ik zoek in een sipping rum, toch verloren in het geheel.

De rum heeft voldoende punch, maar een redelijk fruitige en redelijk zoete smaak en leuke rijpingstoetsen. Zoet maar niet te zoet, en ook de rijpingstoetsen zijn niet overdreven aanwezig. Een heel gebalanceerde aged rum dus.  Vanwege de fruitige toetsen ging ik mijn cocktailinspiratie in de Tiki cocktails zoeken. Ik maakte een leuke ‘Three dots & and a dash‘, die cocktail kan je hierboven zien. Verder maakte ik een twist op de Mai Tai, zodat we bekendste Tiki cocktail ter wereld. Mai Tai betekent letterlijk ‘heel lekker’ en de twist die ik maakte werd een heuse smaakbom, de A’mai Tai! De bombastische Tiki Mug en grote hoeveelheid aan ingrediënten en garnituren zijn een beetje over-the-top, maar in Tiki is dat allemaal toegestaan. Zeker met een naam als de A’mai Tai.

Amai Tai

A’mai Tai

Recept:
3 cl Ron Barcélo Gran Anejo
1,5 cl Chairman’s Reserve Spiced Rum
1,5 cl Clément Créole Shrubb orange liqueur
3 cl ananassap
1,5 cl limoensap
1,5 cl sinaasappelsap
1,5 cl orgeat-siroop
1 cl suikersiroop (2:1)
2 dashes Angostura Bitters

Techniek:
Stirring

Garnituur:
Tiki Style

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *