Rum Special day 4 : Angostura 1919

Rum Special day 4 : Angostura 1919

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om met elke rum een leuke cocktail te maken.

Rum Special day 4 : Angostura 1919

1919 Manhattan

We verhuizen van Martinique naar Trinidad & Tobago, naar het House of Angostura meer bepaald. Angostura is vooral bekend omwille van zijn bitters, een flesje Angostura Bitters zal je in élke degelijke cocktailbar vinden. De bitters van Angostura zijn synoniem geworden voor het peper en zout van de bar. Maar meeste rum-liefhebbers weten ook dat Angostura buiten bitters ook fantastische rum produceert.

Angostura heeft een uitgebreid assortiment gaande van premium rums tot super premium rums. Ik ging aan de slag met Angostura 1919, een betaalbare rum van het super premium segment. Ik proefde enkele maanden geleden verschillende Angostura Rums en de 1919 is een van de rums die we nadien is bijgebleven. De 1919 had een heel verschillend smaakprofiel ten opzichte van de andere rums in het Angostura-gamma. Wat ik me vooral herinnerde is dat de rum een redelijke zoete geur had, maar in smaak niet heel zoet was. Eerst wel wat vanille maar op het einde krijg je een redelijk bittere nasmaak. Niet meteen een ‘beginners-rum’, maar zeker een leuke rum voor iemand die eens gerijpte niet-zoete rum wil proberen. Ik hou van cocktails met een bittere toets, dus dit leek me een interessante rum om mee te experimenteren.

Angostura 1919 is een blend van rums die elks 5 tot 10 jaar gerijpt hebben. Het blend-recept is gebaseerd op een kleine lading rum die in 1932 in een uitgebrand pakhuis werd gevonden. De rum in kwestie lag sinds 1919 te rijpen, vandaar de naam Angostura 1919 aged rum. De rum heeft een leuk aroma van vanille en cacao, in de smaak komt die vanille opnieuw boven maar ook hinten van geroosterde noten. Een smaak die me aan het begin van de herfstperiode doet denken. Op gebied van cocktail grijp ik in de herfst graag naar goed gerijpte spirits en stevige cocktails. Geen coolers, long drinks of fruitige cocktails, maar het kortere en straffere werk. Ik denk dan aan Boulevardiers of Manhattans. Ik ging dan ook in die richting met mijn cocktailkeuze voor de Angostura 1919.

Ik ben gek op Manhattans, niet enkel klassieke Manhattans met whiskey maar ook Rum Manhattans. De subtiele toets van geroosterde noten leek me ook zeer geschikt voor een Manhattan. Na wat experimenten met verschillende vermoutmerken en verschillende ratio’s kwam ik tot een recept van 6 cl. Angostura 1919 met 2 cl. Martini Riserva Speciale Rubino en een dash Angostura Bitters. Geen must, maar in een Rum Manhattan heb ik graag ook een heel lichte sinaasappeltoets. Ik voeg vaak een minieme hoeveelheid Orange Liqueur toe, meestal Pierre Ferrand Dry Curaçao maar in dit geval koos ik voor een sinaasappellikeur op basis van rum: Clément Créole Shrubb.

 

1919 Manhattan

Recept:
6 cl Angostura 1919
2 cl Martini Riserva Speciale Rubino
1 dash Angostura Bitters
Optioneel: 1 bar spoon Clément Créole Shrubb Orange Liqueur

Techniek:
Stirring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *