Rum Special day 3 : Clément VSOP / Clément Canne Bleue

Rum Special day 3 : Clément VSOP / Clément Canne Bleue

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om met elke rum een leuke cocktail te maken.

Rum Special day 3 : Clément VSOP / Clément Canne Bleue

Ti Punch

Op dag 3 van de Rum Special verhuizen we naar Martinique, het Franse eiland in de Caraïbische Zee. In Martinique spreken ze niet van rum maar van rhum, of voluit Rhum Agricole. Wat typisch is aan Rhum Agricole is dat het niet van molasse gemaakt is, maar van puur suikerriet-sap. Dit geeft een heel kenmerkende smaak. Als je een line-up maakt met 5 rums, waarvan 4 op basis van molasse en 1 op basis van suikerriet-sap, dan zal het niet zo moeilijk zijn om de Agricole er uit te halen. Een van de bekendste merken van deze rum-stijl is Rhum Clément. Deze stijl mocht voor mij niet ontbreken in een Rum Special en Clément was dan ook een voor de hand liggende keuze.

Ook in welke richting ik zou gaan voor cocktails was snel gekozen. De nationale cocktail van Martinique is de Ti Punch. Ti Punch, wat een afkorting is van Petit Punch, is voor vele inwoners van Martinique een dagelijks aperitief. Het drankje wordt, zoals de naam al doet vermoeden, in kleine porties geserveerd. De authentieke Ti Punch wordt als een doe-het-zelf pakket geserveerd, onder het motto “Chacun prépare sa propre mort”. Je krijgt een fles rum, wat rietsuiker en een limoen op je tafel en je mag er zelf mee aan de slag.

De Ti Punch is misschien klein, maar wel heel pittig. De authentieke Ti Punch is voor velen zelfs iets te pittig. Een stevige portie ongerijpte rum wordt gemengd met een kleine hoeveelheid rietsuiker en enkele druppels limoensap, zonder ijs! Ik drink het persoonlijk liever in een zachtere vorm. Bijvoorbeeld met een zachtere Rhum Agricole, zoals de gerijpte Clément VSOP, met een extra lepeltje rietsuiker en lichtjes verdund met ijs. Een andere leuke variant is een gelijkaardige cocktail met Clément Canne Bleue, gemaakt met het sap van blauwe rietsuiker wat een iets zoeter en aromatischer resultaat geeft dan de gewone ongerijpte rhum van Clément.

Vieux Ti Punch

Recept:
6 cl. Clément VSOP
1 à 2 barlepels rietsuiker
1 partje limoen (van de zijkant gesneden)

Techniek:
Swizzling

 

Ti Punch

Ti Punch Bleu

Recept:
6 cl. Clément Canne Bleue
2 barlepels rietsuiker
1 partje limoen (van de zijkant gesneden)

Techniek:
Swizzling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *