Rum Special day 2 : Bumbu Rum

Rum Special day 2 : Bumbu Rum

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om voor elke rum een leuke cocktail te ontwikkelen.

Rum Special day 2 : Bumbu Rum

Big Bumbu Swizzle

Voor dag 2 van de Rum Special koos ik voor Bumbu Rum, een rum-blend uit Barbados. Bumbu is gebaseerd op recepten uit de 16e en 17e eeuw, de tijd van de West Indies-vaarders die met Caraïbische ingrediënten hun eigen rum-blends maakten. Ze noemden het echter niet rum, maar ‘Bumbu’.

Net zoals vroeger worden er nu in Bumbu Rum geen artificiële kleuren en smaken toegevoegd, enkel natuurlijke kruiden en specerijen uit Barbados. Niet enkel de inhoud, maar ook de vormgeving van de fles is een mooie knipoog naar lang vervlogen tijden. De fles katapulteert ons zo naar de tijd van de piraten, zoals we ze kennen uit de films en boeken. Dat is ongetwijfeld bewust gedaan want vooraan op de fles staat ook een grote ‘X’. Als we Hollywood mogen geloven gebruikten piraten altijd een gelijkaardige grote ‘X’ om hun verborgen schatten aan te duiden op de kaart.  Deze fles staat ongetwijfeld mooi in elke barkast, maar is de inhoud ook even goed? Om een antwoord te krijgen op die vraag moest er natuurlijk geproefd worden. En ook dat stelde zeker niet teleur!

De smaak van Bumbu Rum is echter wellicht niet aan iedere rum-liefhebber besteed. De rum deed me sterk denken aan de zoete smaak van gedroogde bananenschijfjes. Om puur te drinken is dit meer een rum voor instappers dan voor doorwinterde rum-drinkers. De fruitige en zoete smaak maakt deze rum heel toegankelijk voor mensen die net beginnen met het ontdekken van rum. Wat mij betreft is het een tikkeltje té zoet om puur te drinken. Maar dit kan wel leuk zijn om on the rocks als after dinner drink te serveren voor wie graag een zoete afsluiter heeft. Ook in de zomer, als dessert na een barbecue, lijkt dit me een heel leuke rum om te gebruiken om gebakken banaan te macereren.

Het fruitige aspect van de rum maakt Bumbu Rum uitermate geschikt als smaakmaker in Tiki cocktails. Ik maakte enkel leuke Tiki’s met Bumbu Rum en moest vaststellen dat dit erg goed werkt. Mijn favoriete poging kreeg de naam Big Bumbu Swizzle. Big naar het formaat van het glas en het aantal ingrediënten, Swizzle naar de stijl van de cocktail en de gebruikte techniek en Bumba spreekt uiteraard voor zich. Ik gebruikte een tweede rum voor extra diepte te creëren en een kleine hoeveelheid mezcal voor een leuke rokerige toets. Heb je geen tweede rum, gebruik dan 6 cl. Bumbu Rum. Heb je geen mezcal, dan kan je dit eventueel vervangen door een gin die een frisse toets toevoegt.

Big Bumbu Swizzle

Big Bumbu Swizzle

Recept:
4,5 cl. Bumbu Rum
1,5 cl. Dos Maderas 5+5 PX
2,5 cl. vers limoensap
2,5 cl. suikersiroop (1:1)
2x barlepel Falernum
1x barlepel mezcal (bv. Ànimas Espadin)
2 dashes Angostura Bitters
garnituur: Munt, gedroogde sinaasappel en een eetbare bloem.

Techniek:
Swizzling

 

Garnituur:
Munt, gedroogde sinaasappel en een eetbare bloem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *