Rum Special day 1 : Dos Maderas 5+5 PX

Rum Special day 1 : Dos Maderas 5+5 PX

“Start to Run? I thought you said Rum”, iedereen kent het grapje intussen wel. Maar toch blijft rum een spirit-categorie waarin de gemiddelde consument vaak blijft steken bij de merken die ze kennen. Nochtans is rum net een van de meest interessante categorieën om nieuwe dingen te ontdekken.

Rum is een van de minst gereglementeerde spirits ter wereld. Er zijn geen strikte regels te volgen: All is fair in love, war and rum! Dat zorgt occasioneel voor minder geslaagde producten, maar langs de andere kant ook voor heel uiteenlopende smaken en stijlen. Van witte rum tot bruine rum, of zelfs zwarte rum. Van de Franse stijl, tot de Engelse stijl en de Spaanse stijl. Vele rums kan je zelfs niet in deze stijlen indelen. Sommige rums worden gemaakt op basis van suikerriet, andere op basis van melasse. Er zijn rums met het alcoholgehalte van een likeur, maar ook de sterk alcoholische overproof rums. De moeite dus om de ontdekkingsreis aan te gaan. Daarom zet ik in deze Rum Special op 7 dagen 7 unieke rums in de kijker. Als cocktailliefhebber ben ik aan de slag gegaan om voor elke rum een leuke cocktail te ontwikkelen.

Rum special day 1 : Dos Maderas 5+5 PX

Corn n Grape

We starten meteen met een buitenbeentje! Dos Maderos staat voor 2 rijpingen. Dat is dan ook het concept van het merk. Alle rums van Dos Maderos worden eerst gerijpt in de Caraïben om vervolgens een tweede rijping te krijgen in Jerez (Spanje), een streek die bekend staat voor de productie van Sherry. Het verbaast dus niet dat de tweede rijping op Sherry-vaten gebeurt. Na een vijfjarige rijping in de Caraïben gaat de rum voor drie jaar op vaten die eerder Dos Cortados, een Palo Cortado-Sherry, gerijpt hebben. Deze rum komt op de markt als ‘Dos Maderas 5+3’.

De ‘5+5 PX’ is ook binnen het gamma van Dos Maderos nog een buitenbeentje. Deze rum wordt namelijk niet twee- maar driemaal gerijpt. Dos Maderas 5+5 PX bouwt voort op de ‘5+3’ maar krijgt nog een derde rijping, ditmaal op Don Guido-vaten. Don Guido is een Pedro Ximénez-Sherry, een zoetere Sherry-stijl vaak afgekort tot ‘PX’. Deze derde rijping duurt twee jaar. De bijkomende rijping zorgt voor een leuke ‘PX’-toets. In totaal wordt er dus vijf jaar in de Caraïben en vijf jaar in Jerez gerijpt, met een finish van PX-Sherry. En zo is meteen de naam ‘5+5 PX’ verklaard.

De ‘5+3’ is op zich al een zachte rum, maar in de ‘5+5 PX’ zitten nog extra, zoetere toetsen zoals vijg en rozijn. Het is absoluut een heel interessante rum die zich vlot neat of on the rocks laat drinken. Een rum zoals deze ga je uiteraard niet gebruiken voor een Rum-Cola, maar hij is wel geschikt voor cocktails waarin de rum de hoofdrol bedeeld krijgt en niet teveel naar de achtergrond geduwd wordt door andere ingrediënten. De subtiele zoete toetsen van de PX-rijping zorgen voor een leuke finish. Ik maakte een heerlijke Rum Old Fashioned met deze cocktail, maar mijn favoriet werd de Corn & Grapes, een twist op de bekende Corn & Oil.

De originele Corn & Oil verkreeg zijn naam door zijn kleurenschakering, die deed denken aan mais en ruwe olie. In de Corn & Grapes gebruik ik geen dark rum. Deze cocktail krijgt dus ook niet de olie-achtige zwarte kleur uit de originele cocktail. De kleur van mais blijft wel behouden. De grapes zijn niet terug te vinden in de kleur, maar verwijzen uiteraard naar de Sherry-rijping.

Corn n Grape

Corn & Grapes

Recept:
6 cl. Dos Maderas 5+5 PX
1,5 cl. Falernum
1 cl. vers limoensap
3 dashes Angostura Bitters
Garnituur: een gedroogd limoenschijfje

Techniek:
Stirring

Garnituur:
Een gedroogd limoenschijfje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *