125 jaar Mandarine Napoléon werd gevierd in stijl

125 jaar Mandarine Napoléon werd gevierd in stijl

Mandarine Napoléon bestaat 125 jaar en waar kon dat beter gevierd worden dan in een mooie feestzaal met zicht op het Napoleon Bonapartedok van Antwerpen. Mandarine Napoléon is een likeur op basis van Cognac en mandarijnschillen en verwijst uiteraard, net zoals het Antwerpse dok, naar de bekende Franse generaal. Napoleon lustte graag zijn glaasje Cognac en pochte vaak met luxueuze zaken zoals uitheems fruit.  Mandarijnen waren zijn favoriete uitheemse fruitsoort want die deden hem terug denken aan Corsica, het eiland waar hij geboren werd. Een van zijn onderdanen kwam op het idee om beiden te combineren om Napoléon te plezieren: hij macereerde mandarijnen in Cognac. Nu weet je ook ineens waar de bekende Napoleon-bonbons hun vorm en kleur vandaan haalden!

chihota Mandarine napoleon

De snoepjes zijn echter niet het oudste product dat zijn oorsprong te danken heeft aan de gemacereerde mandarijnen. Ik verklapte het al: Mandarine Napoléon blaast 125 kaarsjes uit. De mandarijnenlikeur op basis van Cognac werd, net zoals de bonbons, door een Belg op de markt gebracht. Hoewel de firma nu in Nederlandse handen is, werd er dus toch toepasselijk geopteerd om de verjaardag in België te vieren. En ik mocht er bij zijn!

We werden verwelkomd in 9 Beaufort, de feestzaal op de 9e verdieping van het MAS. Voor de gelegenheid was er een bar opgebouwd en werd het team van Dr. Rotterdam ingehuurd om deze te bemannen. Bartenders Chi-Ho Ta, Ben Lobos, Helder Fortes Silva en Nederlands WorldClass-winnaar Alberto Matallana hadden enkele heel leuke Mandarine Napoléon-cocktails voor ons in petto. Onder meer de Dr. Mandoffee, een eigen creatie van ‘Dr.’ met Mandarine Napoléon en koffielikeur. We werden ook culinair in de watten gelegd met een diner van Tweesterrenchef Vicky Geunes (’t Zilte). Maar het moment suprême hadden we nog voor de boeg.

Mandarine Napoleon XO Gold

Mark De Witte, CEO van DeKuyper (de huidige eigenaar van Mandarine Napoléon), introduceerde ons aan een heel exclusieve uitvoering van de likeur: Mandarine Napoléon Gold XO. Hoe exclusief is die juist? Wel, de likeur is gemaakt op basis van 125 jaar (!!!) oude Grande Fine Champagne Cognac. Het neusje van de zalm onder de Cognacs, zeg maar. Bovendien is de fles volledig bedekt met 24 Karaat bladgoud. Er zijn slechts 125 flessen geproduceerd (een verwijzing naar het aantal jaren dat het merk bestaat) en eentje kost 1892 euro (een verwijzing naar het oprichtingsjaar). Goed nieuws: voor die prijs krijg je er wel een paar witte handschoenen bij.

Mandarine Napoleon XO Gold

Alle genodigden kregen de kans om te proeven en ik denk dat ik voor de hele zaal mag spreken dat we onder de indruk waren. Ik nam de tijd om er van te genieten want gezien de oplage en het prijskaartje zal het wellicht ook de laatste keer zijn dat ik dit kon proeven. Het resultaat is een likeur die iets zachter is op gebied van citrustoetsen in vergelijking met de reguliere Mandarine Napoléon. Enkele rijpingstoetsen zoals eik en chocolade zijn wat meer prominent aanwezig en op het einde volgt er nog een kleine kruidige nasmaak. Ondanks het hogere alcoholgehalte is deze likeur toch ook wat zachter dan de reguliere versie. Absoluut de moeite om te sippen.

Mandarine Napoleon XO Gold

 

We werden nog uitgenodigd voor een afterparty in het paleis op de Meir. Maar ik besloot huiswaarts te gaan, nagenietend van een heerlijke avond en keizerlijke Cognaclikeur.

Foto’s & tekst: copyright @Yannickvd
Niet te gebruiken zonder nadrukkelijke toestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *