Gold Gin Mixology Competition

Gold Gin Mixology Competition

In de Antwerpse cocktailbar Bar Zar vond op maandag 31 juli de nationale finale van de Gold Gin 999.9 Mixology Competition plaats. Drie finalisten streden om een plaats in de wereldwijde finale in Madrid.

Voor Saif El Ouachem (Cocktail Dream) was het zijn eerste deelname aan een cocktailwedstrijd. Donald Simons (Black Smoke) nam eerder al deel aan enkele wedstrijden. Bruno Simons (Bar Zar) is al een ervaren rot in het wedstrijdcircuit.  Hij won al verschillende mooie wedstrijden.

Saif El Ouachem
Saif El Ouachem

Ze streden onder het waakzame oog van een strenge jury naar het ticket voor de globals. De jury bestond uit Rolf Schollaert (The Cocktail Nation), Maxime Biot (eigenaar Bar Zar) en mezelf. Bruno Simons speelde een thuiswedstrijd, maar als mede-jurylid kan ik getuigen dat hij daardoor extra streng beoordeeld werd door Maxime Biot.

De jury: Maxime Biot, Yannick Van Dyck, Rolf Schollaert.
De jury: Maxime Biot, Yannick Van Dyck, Rolf Schollaert.

In de eerste ronde moesten de finalisten hun Gold Gin 999.9 Signature Cocktail presenteren. Een cocktail die ze op voorhand goed voorbereid hadden. De enige vereisten in deze ronde was dat Gold Gin 999.9 als base spirit werd gebruikt en de cocktail goed aansloot bij de smaken en het karakter van de gin.

Nieuweling Saif mocht de spits afbijten. Hij begon zenuwachtig aan de wedstrijd maar kon na een tijdje toch zijn zenuwen onder controle krijgen. Hij presenteerde een cocktail op smaak gebracht met rucola sla. Alvast een mooie binnenkomer.

Als tweede was Donald Simons aan de beurt, die een heel frisse en zomerse cocktail serveerde. Een easy-sipper die zo op de kaart van elke bar kan. Hij speelde mooi met de kenmerkende smaken die in de Gold Gin 999.9 terug te vinden zijn. Hij bewees dat hij gewend is om aan een razend snel tempo. Misschien zelfs iets te snel voor een competitie. Hij imponeerde de jury met een ontzettend stevige double shake.

Bruno Simons mocht de eerste ronde afsluiten. Zijn cocktail was een twist op de White Negroni. Een Gold Negroni als het ware. Op gebied van creativiteit scoorde Donald in deze ronde iets hoger dan Bruno. Maar Bruno speelde zeker niet op veilig. Een stevige maat Suze (een Franse aperitief op basis van gentiaan) was heel compatibel met de gin, maar was wel heel aanwezig. Gentiaan is niet voor iedereen weggelegd, maar bij de jury scoorde hij er alvast mee.

Maar waar Bruno nog meer mee scoorde is dat de cocktail volledig past in het verhaal van de Gold Gin. De gin is zelf ook redelijk gewaagd. De cocktail kleurde mooi goudkleurig zonder dat Bruno kleurstoffen toevoegde. Een kleur die past bij het merk is een leuke gimmick maar zou niet werken als de smaak niet lekker zou zijn of niet bij het merk zou passen. Bij Bruno zat de smaak echter ook heel goed. De kenmerkende eigenschappen van de gin bleven goed in intact in de cocktail. Dat toonde aan dat Bruno de cocktail goed doordacht had.

In de tweede ronde ging de moeilijkheidsgraad naar boven. Tijd om improviseren. De 3 bartenders kregen een verzameling ingrediënten voorgeschoteld. Veelal minder bekende kruiden en fruitsoorten. Op deze ronde kon het drietal zich niet voorbereiden want ze kregen de ingrediënten pas bij de start van de tweede ronde te zien. Ze kregen enkele minuten om de ingrediënten te proeven en een cocktail te bedenken.

Opnieuw mocht Saif als eerste aan de beurt. In de deze ronde had hij zijn zenuwen veel beter onder controle. Hij schotelde de jury een fruitige twist op de klassieke Mojito voor. Uiteraard met Gold gin in plaats van rum. Niet de meest creatieve cocktail van de dag, maar wel eentje die door een breed publiek gesmaakt zou worden in de zomer. Lekker, maar een beetje te veel op veilig gespeeld voor een finale van een cocktailwedstrijd.

Queen Margaery
De “Queen Margaery” van Donald Simons (Black Smoke).

 

Donald Simons had duidelijk zin in deze uitdaging. Hij koos voor een Fizz gekruid met Wilde Marjolein. Hij noemde zijn cocktail “Queen Margaery”, naar het gelijknamige personage in Game of Thrones. Een toepasselijke naam want de smaken van de cocktail zouden zeker goed scoren bij een vrouwelijk publiek. Bovendien knipoogt de naam naar het gebruikte kruid (Wild Marjoram in het Engels) en als grote “Game of Thrones”-fan gaf Donald met deze naam een persoonlijke touch aan de cocktail.

Bruno Simons mocht de wedstrijd afsluiten en deed dat in zijn gekende goedlachse stijl. Tijdens de presentatie van Donald kreeg hij het even warm want hij had een gelijkaardige cocktail in gedachten. Bruno besloot om een gokje te wagen en last minute nog een volledig andere cocktail te bedenken. Hij bracht opnieuw een heel gewaagde cocktail, maar vergat niet te combineren met de smaken van de gin. Ook de garnituur was complementair met de gin. Gold Gin 999.9 staat bekend als een buitenbeetje dat niet op veilig speelt en dat had Bruno goed begrepen.

Voor de jury werd het geen makkelijke taak. Saif El Ouachem deed het voortreffelijk voor zijn eerste wedstrijd, maar moest de duimen leggen voor de meer ervaren deelnemers Bruno en Donald. De scores van het Antwerpse duo lagen ontzettend dicht bij elkaar. Maar uiteindelijk was het de signature cocktail uit de eerste ronde die het verschil maakte. In die eerste ronde was Bruno nog nét iets straffer dan Donald Simons. En zo werd Bruno Simons als winnaar van de nationale finale uitgeroepen. Hij mag binnenkort in Madrid onze Belgische eer gaan verdedigen.

Good luck in Madrid, Bruno!

Bedankt aan de finalisten voor hun inzet, aan Gold Gin 999.9 en ADS Group voor de organisatie, aan mijn mede-juryleden voor hun professioneel en objectief oordeel en aan Liese Keereman voor de foto’s. Gold Gin 999.9 is te verkrijgen in de betere drankenhandel en online stores.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *