Bulleit Bourbon 10 Year Old

Bulleit Bourbon 10 Year Old

Lunchen met Tom Bulleit? Dat kon ik niet afslaan! De oprichter van de Bulleit Distilling Co. kwam niet zomaar voor de wafels naar België. Hij kwam zijn paradepaardje voorstellen: Bulleit Bourbon 10-Year-Old.

Bulleit Bourbon 10 Year Old

Tom Bulleit startte in 1987 Bulleit Frontier Whiskey op. Hij begon met een bourbon whiskey die gebaseerd was op een familierecept. Typisch aan deze bourbon is het hoge gehalte aan rogge in de mash, waardoor de whiskey wat minder zoet is dan de gemiddelde bourbon. Na een succesvolle groei van de bourbon bracht Tom Bulleit in 2011 ook een rogge-whiskey op de markt: Bulleit Rye. De derde variant van het merk, Bulleit Bourbon 10-Year-Old, werd in 2013 geïntroduceerd in beperkte oplage en enkel voor de Amerikaanse markt.

Tom Bulleit kwam naar de lage landen met het nieuws dat de 10-Year-Old vanaf augustus 2017 ook in andere landen wereldwijdverspreid te verkrijgen zal zijn, waaronder België en Nederland. Ik was benieuwd of deze extra-lang gerijpte versie van Bulleit Bourbon nog steeds die kenmerkende roggesmaak zou hebben.

Bulleit nodigde ons uit voor een lunch op de rooftop van Black Smoke, het restaurant van Kasper Stuart in de gebouwen van brouwerij De Koninck, in Berchem. Het was stralend weer en Black Smoke stond al enige tijd op mijn to-do lijstje. Bovendien hadden BBQ-Wereldkampioen Jord Althuizen en de Black Smoke pitmasters een aangepast Bulleit Bourbon menu voorzien voor de lunch in de stadsbrouwerij. Veel goede redenen dus naar Berchem af te zakken.

Suffering Bastard

Donald Simons, headbartender van Black Smoke, verwelkomde ons met een Suffering Bastard, een cocktail op basis van bourbon (Bulleit uiteraard), gin en ginger ale. Na de aperitief en enkele hapjes namen we plaats aan tafel. Tom Bulleit kwam naast me zitten en begon ronduit en gepassioneerd te vertellen over het vlaggenschip van zijn whiskey-portofolio. Elke tien minuten nam hij even een pauze om zich te excuseren: “I hope I’m not boring you with my whiskey stories.” Au contraire, Tom, au contraire.

Tom Bulleit

Zoals de naam al doet vermoeden rijpt de 10-year-old (minstens) 10 jaar en dat op Amerikaanse witte eiken vaten. De langere rijping zorgt voor rijke en zachte smaakervaring. Nog voor ik kon proeven verklapte Tom dat de kenmerkende smaak van het high rye recipe nog steeds sterk aanwezig was. Tom excuseerde zich nog een keertje nochtans heel boeiende uiteenzetting en dan was het tijd om de whiskey te proeven!

Me smelling the Bulleit (foto by Jens Mollenvanger)
Maar eerst ruik ik nog even..  (foto door Jens Mollenvanger)

De 10-Year-Old komt in dezelfde iconische Frontier-stijl fles als de jongere Bulleit Bourbon en Bulleit Rye maar kreeg een aangepast beige label. De kleur van de whiskey is wat donkerder dan zijn jongere broertjes en de langere rijping zorgt voor een grotere aanwezigheid van eik en vanille in de neus. De smaak is, wederom zoals zijn broertje, aan de droge kant voor een bourbon en krijgt wat meer aanwezigheid van karamel en gedroogd fruit op de tong. Zoals te verwachten van een langgerijpte bourbon is de finish zacht.

Tom vertelde ook trots over de nieuwe Bulleit-distilleerderij met visitor center in Shelbyville Kentucky. Een bouwproject van zo’n 115 miljoen dollar waarvan de bouw begon in 2014. Drie jaar later, in maart 2017, opende het nieuwe gebouw zijn deuren. Nadat Tom zich voor een laatste keer excuseerde konden we beginnen smullen van het aangepaste Bulleit Bourbon menu. En smullen hebben we gedaan!

Old Fashioned

Van een lekker visje als voorgerecht naar een gerookte Texas Style Brisket met Bulleit-sausje als hoofdgerecht. Met een Old Fashioned op basis van Bulleit 10-year-Old als gepast tussendoortje. Het meest verrassende gerecht vond ik de éclair als dessert. Een dessert dat je niet meteen zou linken aan een wereldkampioen BBQ. De éclair was opgevuld met een crème suisse met bourbon en de glanzende chocolade-laag werd vervangen door een glaze van dulce de leche met een crumble van spek en pecannoten. De éclair kreeg van Jord Althuizen de toepasselijke naam “The Heart Stopper” mee maar was absoluut een van de lekkerste desserts die ik ooit at. Aan de tafel naast mij zat The Jane-chef Nick Bril met evenveel smaak te smullen van deze caloriebom.

Een fijne namiddag met uiterst aangenaam gezelschap, uitstekende whiskey, heerlijk eten en een stralend zonnetje. Dit zal ik niet snel vergeten! Als afsluiter kreeg ik nog een leuk cadeau van Tom, een gehandtekende fles Bulleit Bourbon. Eentje voor de bovenste plank van mijn barkast.

IMG_0820bNEG

 

Tom Bulleit signeerde mijn fles met “To Yannick: Thank you, Tom”.
Maar ik zeg:

To Black Smoke and it’s pitmasters: thanks for the awesome food.
To Tom Bulleit & Diageo: thanks for the great afternoon and good luck with the global launch of Bulleit Bourbon 10-Year-Old.

 Tom Bulleit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *