Naushad Rahamat Winnaar World Class 2017 BeLux

Naushad Rahamat Winnaar World Class 2017 BeLux

De Diageo World Class Competition is de beroemdste en beruchtste cocktailwedstrijd ter wereld. Tienduizenden deelnemers van overal ter wereld schrijven zich in, maar slechts een handje vol bartenders mag deelnemen aan de Global Finals. Songfestival-gewijs mag elk deelnemend land 1 kandidaat afvaardigen, de bartender die de nationale World Class competitie.

De nationale wedstrijd begon met een training day waar 130 Belgische bartenders aan deelnamen. Daar werden de kandidaten opgeleid en klaargestoomd voor de volgende rondes. Na de eerste selectieronde bleven er nog een vijftigtal bartenders over die een bezoekje van de jury mochten verwachten. Die jury kreeg de moeilijke taak mee om de groep uit te dunnen tot slechts tien finalisten die het in de nationale finale tegen elkaar zouden opnemen.

World Class BeLux Finals
Foto copyright: Diageo

De 10 finalisten (in alfabetische volgorde) :

Charly Lebrun (Le Bistro des Anges, Moeskroen)
Frederic Geirnaert (Commotie, Kortrijk)
Naushad Rahamat (Cocktails At Nine, Antwerpen)
Ruben Patoor (Café Theatre, Gent)
Sofian Vlaminck (Cocktails At Nine, Antwerpen)
Thomas Begbie (Octans, Luxemburg)
Thomas Timmermans (Belroy’s Bijou, Antwerpen)
Victoria van Wassenhove (Vertigo, Brussel)
Yannick Draeyers (Cocktails At Nine, Antwerpen)
Yen Pham (Yi Chan, Brussel)

De nationale finale vond plaats in De Serre in Antwerpen. Daar werd reeds in de vroege ochtend gestart. Om 10u30 ging de wedstrijd van start met de Knowledge challenge, een theoretische ronde met 50 vragen waarin de deelnemers op de rooster gelegd werden over verschillende soorten sterkedranken zoals rum, whiskey en gin. Een half uurtje later was het al tijd voor de volgende proef: de Tasting Challenge waarin de finalisten de spirits uit de Diageo Reserve-portfolio moesten herkennen. Het grote aanbod van merken maakt deze ronde zeker geen sine cure!

In de derde ronde moesten de 10 finalisten hun cocktail in het opgelegde thema ‘sustainability‘ voorstellen aan de jury. Deze bestond uit Dries Botty (de Belgische winnaar van vorig jaar), Rolf Schollaert (cocktail blogger), Dieter Moeyaert (cocktail journalist) en Jennifer Le Nechet (de wereldwijde winnaar van vorig jaar).

In de namiddag werden de deuren geopend voor supporters en maakte presentator Spike Marchant (Global Ambassador World Class) bekend welke vier deelnemers het beste hadden gescoord in de challenges. De grote finale werd een Antwerps onderonsje en dat bevestigt opnieuw dat de Antwerpse cocktailscene enorm bloeit. Thomas Timmermans, Naushad Rahamat, Yannick Draeyers en Sofian Vlaminck scoorden de beste resultaten en zouden het dus tegen elkaar opnieuw in de twee laatste rondes van de finaledag.

De eerste proef voor de final four: de befaamde Speed & Efficiency Challenge. Een moeilijke maar spectaculaire proef waarin de finalisten in 7 minuten tijd 6 cocktails moeten bereiden. Alle cocktails werden beoordeeld op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en balans. De vier overgebleven finalisten zetten een heel mooie prestatie neer en leverde netjes op tijd 6 heerlijke cocktails af aan de jury. De jury halveerde voor de laatste keer het deelnemersveld en beslisten dat Naushad Rahamat en Yannick Draeyers mochten doorgaan naar de allerlaatste proef. Hierin moesten de 2 laatste bartenders hun sustainability-cocktail voorstellen aan het talrijk opgekomen publiek.

Leuk detail is dat Naushad en Yannick allebei in de Antwerpse bar Cocktails at Nine werken en elkaar dus door en door kennen. Voor Naushad was het de derde deelname en voor Yannick Draeyers de allereerste keer. Uiteindelijk was het Naushad die met zijn duurzame tequila-cocktail “Kiss to nature” de jury wist te overtuigen. Derde keer goede keer dus voor Naushad Rahamat, die van 21 tot 24 augustus ons land mag gaan vertegenwoordigen in de wereldwijde finale in Mexico City.

Cheers!

Yannick van de njam!-redactie
@yannickvd

 

** dit artikel werd geschreven in opdracht van Njam en gepubliceerd op Njam.tv op 31/05/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *