Ran Van Ongevalle wint Bacardi Legacy 2017

Ran Van Ongevalle wint Bacardi Legacy 2017

He did it! Ran Van Ongevalle wint de Bacardi Legacy Global Competition 2017! Ran werd dinsdagavond in Berlijn gekroond tot absolute winnaar van de internationale wedstrijd en is zo de eerste Belg die een groot wereldwijd kampioenschap op zijn conto kan schrijven.

Ran Van Ongevalle

De Clan Van Ongevalle is sinds enige tijd een begrip in de Belgische cocktailscène. Vader Jan startte de succesvolle cocktailbar “The Pharmacy” op. Zus Hannah won de Belgische finale van de World Class competitie, publiceerde een cocktailboek en presenteerde “It’s Aperotime somewhere in the world” op onze zender. Ook Ran nam al deel aan verschillende grote cocktailwedstrijden maar strandde enkele keren op de tweede plaats. Ran is er echter in geslaagd om de reputatie van runner-up van zich af te schudden. En hoe!

Met zijn “Clarita”-cocktail koos Ran niet voor de eenvoudigste weg. De cocktail bevat sherry, een beetje absint en de obligatoire Bacardi-rum. Ran ging voor de gerijpte Bacardi Ocho. Maar verder koos hij voor enkele minder evidente ingrediënten zoals pindanootolie en (geclarifieerd) zeewater. Na maandenlang experimenteren met moderne technieken en toestellen uit de gastronomie, zoals de Rotavap (een draaiverdamper) en de Roner (een sous-vide), kwam Ran tot een perfect gebalanceerd resultaat.

Bacardi Clarita

Het reglement van de wedstrijd schreef echter voor dat de cocktail in elke bar zou kunnen nagemaakt worden. De bedoeling van de wedstrijd is namelijk een nieuwe classic cocktail met wereldwijde faam op de cocktailkaart te zetten. Een legacy cocktail waarvan men over honderd jaar nog steeds het recept kent. Daarom ontwikkelde Ran ook een vereenvoudigde versie met gelijkaardige smaken. De pindanootolie maakte plaats voor crème de cacao en het gezuiverde zeewater voor een zoutoplossing.

Nadat Ran The Man eerder als nationale winnaar uit de bus kwam, zakte hij enkele dagen geleden af naar de wereldwijde finale in Berlijn. Daar streden 37 bartenders, uit evenveel landen, voor de ultieme overwinning. Dinsdagavond was het tijd voor de grote finale waar Ran zich verzekerde van een plaats in de Top 3. Ran kreeg geduchte concurrentie, hij deelde het podium met Grace Tsai (Taiwan) en Kentaro Satoh (Japan).

De finale was te volgen via livestream op allerlei sociale kanalen. De presentator maakte bekend dat in de halve finale een piek van 300.000 kijkers werd bereikt, waarvan meer dan 200.000 fans uit Azië. Even werd gevreesd dat Ran weinig kans zou maken tegen 2 Oosterse mede-finalisten. De vierkoppige jury bestond namelijk uit Bacardi Maestro José Sanchez Gavito (Mexico), Julie Reiner (USA) maar ook uit Hidetsugu Ueno (Japan!) en de winnaar van vorig jaar, Gn Chan (Taiwan!). De afkomst van de finalisten had gelukkig geen invloed op de resultaten. Iets voor middernacht werd onze Ran met zijn Clarita uitgeroepen tot absolute kampioen!

IMG_1872

Dit hoogtepunt zal ongetwijfeld niet het laatste wapenfeit zijn van de Van Ongevalles. Inmiddels stapte ook Noa, de jongste telg van de clan, in de zaak. Net als enkele leden van de schoonfamilie. Stilaan tijd om de naam van de bar officieel te veranderen naar “The Pharmily”?

We zijn benieuwd wat de familie Van Ongevalle nog allemaal in petto heeft voor ons. Maar tot dan: van harte proficiat met je knalprestatie, Ran Van Ongevalle!

Cheers!
Yannick van de njam-redactie.
@Yannickvd

 

** dit artikel werd geschreven in opdracht van njam en gepubliceerd op njam.tv op 24/05/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *