Roe & Co, de nieuwe Irish whiskey

Roe & Co, de nieuwe Irish whiskey

Binnen het segment van whisky is de Ierse whiskey (met een ‘e’!) aan een mooie opmars bezig, vooral in de USA. De Ierse whiskey vindt daar meer en meer zijn weg naar de bar en het gaat verder dan enkel de beruchte Irish Coffee. Dat ontging ook Diageo niet. Daarom gingen ze in zee met Peter O’Connor om een nieuwe premium Irish Whisky te lanceren. Wie op TV al eens kijkt naar ‘Bar Rescue’ weet dat Peter O’Connor niet de eerste de beste is als het op Irish whiskey aankomt. Hij is al jaren lang een van de leading experts wereldwijd binnen dit segment.

Enkele weken geleden kwam O’Connor naar België om ‘zijn’ whiskey voor te stellen in Cocktails at Nine. De whiskey kreeg de naam ‘Roe & Co‘ en is genoemd naar George Roe, de ooit wereldberoemde whiskeyproducent die meebouwde aan het gouden tijdperk van Irish Whiskey in de 19de eeuw. Zijn distilleerderij, George Roe and Co, strekte zich uit over 17 hectare in Thomas Street, Dublin, en was ooit Ierlands grootste distilleerderij.

Peter O'Connor
Peter O’Connor

Roe & Co is een blend van een resem fijne Ierse malt- en graanwhiskey’s, gerijpt in bourbonvaten. Het team van Diageo, onder leiding van Master Blender Caroline Martin, ging niet over 1 nacht ijs. Ze begonnen reeds in 2014 met de creatie van deze whiskey. Meer dan 100 blends passeerden de revue alvorens ze tot dit fijne eindresultaat kwamen. O’Connor vertelde ons dat de gekozen blend voor hem een perfect evenwicht bevat tussen de intense fruitigheid van de malt- en de zachte romigheid van de graanwhiskey’s. Door de rijping in ‘First Fill’ Bourbonvaten kreeg de whiskey ook leuke vanilletoetsen mee.

We kregen uiteraard ook de kans om de whiskey te proeven. Volgens O’Connor kan de whiskey zowel puur, on the rocks en in cocktails gedronken worden en dat konden we na de tasting zeker beamen. We proefden de whiskey eerst puur. Nog voor het proeven komt uiteraard het ruiken. De fruitigheid waar O’Connor over vertelde was makkelijk terug te vinden in de aroma’s. Vooral peer en appel, maar ook wat exotischer fruit zoals mango, kwamen naar boven. Maar ook de zoete geur van honing die je vaak in Ierse whiskeys kan vinden. In de diepere aroma’s komen de toetsen uit de rijping naar voor, voornamelijk vanille. Bij het proeven kwamen al deze smaken opnieuw boven, plus een hint van witte peper. Net zoals bij het ruiken komt eerst het fruit binnen en nadien de toetsen van de rijping. De toevoeging van ijs of een klein beetje water deden deze smaken nog meer opkomen. Enkel de vanille is wat minder aanwezig na het toevoegen van ijs of water.

Roe & Co Whiskey

 

Dat peer als smaak nadrukkelijk naar boven komt is geen toeval! Diageo maakte plannen bekend om een Irish Whiskey Distillery op te richten in de voormalige elektriciteitscentrale aan de Guinness-brouwerij. Deze centrale voorzag vroeger de stroom voor de oude Roe Distillery en werd aangedreven door een windmolen, nu bekend als de St. James Tower. Aan de voet van de toren werd in de hoogdagen van de Roe Distillery een perenboom geplant, die symbool werd voor de stokerij.

Om te bewijzen dat het ook in cocktails goed werkt had Dries Botty, winnaar van de Diageo World Class voor België en bartender in Belroy’s Bijou, een heerlijke creatie voor ons in petto. De Roe Milk Punch, met buiten de obligatoire Roe & Co whiskey ook melk, peer en vanille. Niet toevallig smaken die terug te vinden zijn in de whiskey. En ook de bartenders van Cocktail at Nine hadden enkele lekkere cocktails bedacht, zoals de Roe & Co Whiskey Sour, de Roe & Roots en de Fancy & Co.

Peter O'Connor & Dries Botty
Peter O’Connor & Dries Botty

 

De Roe & Co is voor mij niet de typische klassieke Irish Whiskey. Ik vind het iets tussen een Irish whiskey en een bourbon, maar dat kan zeker interessant zijn. Deze whiskey lijkt me interessant als alternatief voor bourbon en ook een combinatie met honing ga ik zeker eens proberen.

Nog een leuke weetje: de vorm van de fles is lichtjes gebaseerd op de vorm van de St. James Tower. En ook het label op de fles verwijst zowel naar de toren als naar de oude perenboom. De kleur van het label is een verwijzing naar de lichtgroen/turquoise koepel bovenaan de toren en in het design van het label is op een subtiele manier een fruitboom verwerkt.

Roe & Co Whiskey

Ik verwacht dat we de Roe & Co whiskey nog vaak gaan terug zien in allerlei cocktailbars. Mogelijks volgen er ook nog andere whiskey’s in het Roe & Co-gamma gezien de geplande investeringen van Diageo in de oude elektriciteitscentrale. Misschien een single malt?

Roe & Co Whiskey

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *