London No. 1 Gin verkozen tot beste gin voor een G&T

London No. 1 Gin verkozen tot beste gin voor een G&T

Londen is zonder twijfel de cocktailhoofdstad van Europa. Met 9 bars in de World’s 50 best bars, komt enkel New York met 8 vermeldingen in de buurt van Londen. De top 5 bestaat dan ook uit 3 Londense en 2 New Yorkse bars. Verder is Londen ook een van de belangrijkste ginsteden ter wereld. De populairste stijl van gin, de London Dry Gin, is zelfs vernoemd naar de stad. Londen was dus zeker en vast de geschikte plaats voor een onderzoek naar de beste gin voor een Gin & Tonic.

Ik werd door Cinoco Spirits genomineerd om als Belgisch panellid deel te nemen aan deze internationale wedstrijd. Enkele weken later kreeg ik bevestiging. Ik mocht naar London. De rest van de onafhankelijke en internationale jury zou bestaan uit:

 • Walter Pintus : Head Bartender van The Connaught Bar (4e plaats World’s 50 best bars en 1e plaats World’s Best Cocktail Bar)
 • Alexander Thürer : journalist voor het Duitse Fizz magazine en ISW certified advisor of spirits
 • Peter Grunewald : cocktailcateraar en bezieler van cocktailsopmensenmaat.be
 • William Solorzano : Bar Manager van Hush (People’s choice World’s Best Bars : Best of London)
 • Richard Woodard : Trade Journalist & Spirits Specialist van Whiskey.com
 • Jury-voorzitter Christian Davis : Trade Journalist van Drinks International en jury-lid van IWSC en ISC spirit competitions

Bij de start legde chairman Christian Davis de spelregels uit. We proefden de best verkochte gins van de Londense markt, blind en zonder op voorhand te weten over welke gins het ging. De gins werden eerst puur geproefd. Elke gin werd netjes afgemeten (1,5 cl.) en op dezelfde temperatuur geserveerd in zwarte glazen. Zwarte glazen, dat was belangrijk omdat een van de deelnemende gins een kenmerkende blauwe kleur heeft en dat mocht het resultaat niet beïnvloeden. De gins werden niet in groep maar afzonderlijk gequoteerd en pas later in groep beoordeeld zodat ook eventuele groepsdruk geen invloed kon hebben op het resultaat. Een spit bucket, droge koekjes en water om de mond te spoelen werd uiteraard niet ook niet vergeten.

Best Gin Competition

Na een pauze om de smaakpapillen wat te laten bekomen begon deel twee van de test: de gins proeven in Gin & Tonics. Alle gins werden gemixt met een neutrale tonic. Dit gebeurde door een professionele bartender om consistentie te garanderen. Zowel de gins als de tonic werden weer netjes afgemeten, bereid op dezelfde wijze en afgekoeld met een zelfde hoeveelheid ijs. We kregen ze een per een geserveerd zodat er ook geen verschil door verwatering zou optreden. Er werd dus alles aan gedaan om appels met appels te vergelijken.

Pas na de puntentelling werden de gins bekend gemaakt en aansluitend maakte de chairman meteen ook de resultaten bekend. London No. 1 Gin en Tanqueray No. Ten haalden met een ex-aequo de hoogste quotering, maar London No. 1 kreeg vaker het meeste aantal punten. Zo kwam de jury tot de volgende rangschikking:

 1. London No. 1 Gin
 2. Tanqueray No. Ten
 3. Martin Miller’s Gin
 4. Hendricks’s Gin
 5. No. 3 London Dry Gin

London No. 1 Gin wordt in België verdeeld door Cinoco Spirits. Laat dat nu net de partij zijn die me uitnodigde om deze wedstrijd te jureren, maar ik kan in alle eer en geweten zeggen dat dit geen invloed had op het resultaat. Dat kon ook niet in deze blind tasting. Van harte proficiat met het mooie resultaat, London No. 1 Gin!

Best Gin Competition

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *