Happy Margarita Day

Happy Margarita Day

Tequila had lange tijd een slechte reputatie. De Mexicaanse spirit werd tot voor kort meestal geassocieerd met foute feestjes. Zo’n avonden waarbij iemand die al teveel gedronken heeft op het idee komt tequila-shots te gaan drinken. De combinatie van overmatig alcoholgebruik en goedkope minderwaardige spirits loopt zelden goed af. Gelukkig kan tequila stilaan die foute reputatie van zich afschudden. Cocktails met agave spirits zoals (kwalitatieve) tequila en mezcal winnen enorm aan populariteit. Professionele bartenders werken er graag mee en zo winnen tequila en mezcal stilaan ook de harten van hun klanten.

Margarita

De Margarita is de meest gedronken tequilacocktail ter wereld. Over de oorsprong van deze cocktail doen veel verhalen de ronde. Sommige van de verhalen spelen zich af in Mexico en andere in de Verenigde Staten. Welk verhaal het echte is, dat zullen we wellicht nooit weten. Wat we wel weten is dat het recept voor het eerst gepubliceerd werd in een Amerikaans magazine, Esquire, in 1953. De Verenigde Staten had toen al een enorme cocktailcultuur, Mexico niet. Dat is geen sluitend bewijs maar we zijn hierdoor geneigd om toch meer belang te hechten aan de verhalen uit de Verenigde Staten.

Tommy's Margarita

De Margarita cocktail kent intussen talloze recepten en variaties. De populairste variant is de Tommy’s Margarita. De cocktail werd bedacht door Julio Bermejo in Tommy’s Restaurant in San Francisco, maar wordt tegenwoordig wereldwijd geschonken. Bermejo gebruikt geen tequila blanco (ongerijpte tequila) maar een tequila reposado (2 tot 12 maanden gerijpt op vaten). Door de rijping op eiken vaten krijgt de tequila meer complexiciteit. De tequila neemt toetsen uit het hout op, zoals vanille of honing. Julio Bermejo prefereert het merk Arette, een tequila uit de vallei van Jalisco. Valley Tequilas hebben vaak een meer aardse smaak dan Highland tequilas. Om een lichte zoete toets in de cocktail te krijgen gebruikt hij geen sinaasappellikeur, zoals in het originele recept, maar agavesiroop. De Tommy’s Margarita wordt niet in een typisch Margarita-glas geserveerd, maar in een whiskey-tumbler met ijsblokjes.

Recept

-6 cl. tequila Arette Reposado

-3 cl. vers limoensap

-1,5 cl. agavesiroop

Bereidingswijze

– Giet alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs

– Shake stevig tot de shaker aangeslagen is door het ijs

– Strain de cocktail in een tumbler met vers ijs

Doet deze cocktail je watertanden naar meer? Probeer dan zeker ook de twist van njam!- Lady Bartender Hannah Van Ongevalle eens. De Daisy Loves Mexico is een variatie op de Margarita die tequila en mezcal combineert.

 

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Njam.tv en daar gepubliceerd op 22/02/2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *