8 ideale cocktails voor Valentijn

8 ideale cocktails voor Valentijn

We weten allemaal dat de liefde van de man door de maag gaat. En welke vrouw houdt er nu niet van een partner die als verrassing een heerlijk diner in elkaar steekt? Maar wat met Valentijn zeker niet mag ontbreken is een heerlijke drankje daarbij. We maakten een selectie van de ideale cocktails en mocktails voor een geslaagd Valentijn-diner.

1) Clover Club

Clover Club

Deze cocktail werd voor de drooglegging gedronken door gedistingeerde heren in de Clover Club in Philadephia. Door de mooie kleur en nog mooiere schuimlaag zal je met deze cocktail echter zowel bij man en vrouw scoren op Valentijn. De cocktail combineert verschillende technieken: muddlen, dry shaken, shaken en double strainen. Een ideale cocktail om je partner te imponeren met je skills.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 6 cl London Dry gin
  • 2 cl citroensap
  • 4 verse frambozen
  • 2 cl suikerwater
  • 1 eiwit
  • Gepileerd ijs en ijsblokjes

Bereidingswijze:

  • Doe 4 frambozen en het suikerwater in de shaker en plet de frambozen met een muddler
  • Voeg het citroensap, de gin en het eiwit toe
  • Haal de spiraal van de cocktailzeef en plaats deze in de shaker – de spiraal fungeert als garde in de shaker
  • Sluit de shaker en shake gedurende 10 seconden zonder ijs
  • Open de shaker, voeg ijs toe en shake opnieuw 10 seconden
  • Zeef de cocktail door een cocktailzeef én fijne zeef in een voorgekoeld cocktailglas
  • Garneer met de resterende frambozen op een cocktailprikker

 

2) Canaletto

Canaletto

De Canaletto is wellicht de ultieme Valentijn-cocktail. De cocktail is feestelijk, heeft de kleur van de liefde en komt uit het romantische Venetië. De Canaletto is een twist op een bekendere Venetiaanse cocktail, de Bellini. Beide cocktails zijn genoemd naar Venetiaanse schilders. De Bellini is een cocktail op basis van witte perzik, een ingrediënt dat bij ons enkel in de zomer vers verkrijgbaar is. De Canaletto wordt op een gelijkaardige manier gemaakt, maar met frambozen. Een lekkere cocktail met een artistieke naam!

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 8 frambozen
  • ½ tl griessuiker
  • 1 partje citroen
  • 1 cl suikerwater
  • IJsblokjes
  • 12 cl Prosecco (of andere schuimwijn)

 Bereidingswijze:

  •  Kneus de frambozen met de griessuiker in een mixglas tot het sap goed zichtbaar is
  •  Doe het citroensap, suikerwater en het ijs erbij en voeg er langzaam de Prosecco aan toe
  •  Roer alles langzaam door elkaar en zeef met een strainer in het champagneglas

Klik hier voor een video van het recept.

 

3) Passionata / Virgin Passionata

De Passionata is een toegankelijke cocktail met frisse zuren. Een cocktail vol passie die meer dan geschikt is voor Sint-Valentijn. Drink je geen alcohol? Probeer dan zeker de Virgin-versie van deze cocktail waarbij de sterkedrank door een neutrale tonic vervangen wordt. Let op: voeg de tonic pas op het einde toe. Als je de tonic mee shaket bruist de cocktail over.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 4,5 cl wodka
  • 2 cl limoensap
  • 2 cl passievruchtensiroop
  • 1 cl suikerwater
  • 1/4e limoen
  • ½ passievrucht
  • 1 tl rietsuiker
  • Gepileerd ijs en ijsblokjes
  • Virgin Passionata: vervang de wodka door een neutrale tonic

Bereidingswijze:

  • Leg het partje limoen in de shaker en knijp de passievrucht er over uit
  • Kneus de vruchten met de suiker
  • Voeg de wodka, het limoensap, de passievruchtensiroop en het suikerwater toe en vul de shaker op met ijs
  • Shake krachtig en strain de cocktail in een voorgekoeld Martini-glas
  • Virgin Passionata : top het glas na het strainen af met de tonic

Klik hier voor een video van het recept.

 

4) Cloister Cocktail

Cloister

Deze opwindende cocktail komt uit de Playboy Bartender Guide uit 1971. Een aanwezige bittere smaak, een beetje zoet, een fris zuurtje en een beetje kruidigheid.. this cocktail has it all!

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 6 cl London Dry gin
  • 1,5 cl Chartreuse Jaune
  • 1,5 cl roze pompelmoessap
  • 1 cl citroensap
  • 1,5 cl suikerwater
  • Gepileerd ijs en ijsblokjes

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten in een met ijsblokjes gevulde shaker
  • Sluit de shaker en schud de ingrediënten krachtig.
  • Strain de Cloister Cocktail in een voorgekoelde coupette

 

5) Bloody Mary / Virgin Mary

BloodyCaesar

De Bloody Mary is een perfect aperitief voor een romantisch diner.  De hartige smaak opent de eetlust en wie weet ook andere lusten. De Bloody Mary kan met verschillende spirits gemaakt worden. In het originele recept wordt wodka gebruikt, maar probeer zeker ook eens een goede tequila, mezcal, gin of Cognac. De Virgin Mary is een non-alcoholisch alternatief. Je kan daarin de spirit vervangen door wat bietensap en/of Lapsang Souchong thee.

De Bloody Mary is een leuke cocktail om mee te experimenteren. Heb je thuis een sapcentrifuge? Probeer dan zelf een leuk recept te vinden met mierikswortel, wortel, selder of andere groenten.

Nog een leuke variant is de Bloody Ceasar. Dit is een Bloody Mary waar het sap van venusschelpen of oesters wordt aan toegevoegd. De Bloody Caesar is enorm populair in Canada, daar worden jaarlijks meer dan 350 miljoen Bloody Caesars gedronken. Serveer de Bloody Caesar op Sint-Valentijn met oesters, we weten allemaal waar dat goed voor is.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 4,5 cl mezcal 100% agave
  • 8 cl tomatensap
  • 1,5 cl citroensap
  • 1 cl suikerwater
  • 2 dashes Tabasco
  • 1 dash Tabasco Chipotle
  • 6 dashes Worcestershire-saus
  • 1 snuifje peper en zout
  • Selderijzout
  • IJsblokjes
  • Virgin Mary:  3 cl rode bietensap en 1,5 cl Lapsang Souchong in plaats van sterkedrank
  • Bloody Caesar : 2 cl citroensap in plaats van 3 cl en het sap van 2 of 3 venus-schelpen

Bereidingswijze:

  •  Neem een longdrink glas en bevochtig de rand met een limoenpartje
  • Dip het glas in het selderijzout om een mooie zoutrand te maken op het glas
  • Vul het glas met ijs en voeg alle ingrediënten toe en roer voorzichtig
  • Garneer met een limoenpartje, een selderstengel, een stukje spek of een olijf

 

6) Passione

De Passione is een Valentijn-variant van de Pessione cocktail. Pessione is de bakermat van het bekende vermoutmerk Martini. Het is dus niet verwonderlijk dat deze cocktail een flink dosis vermout bevat. Het is een cocktail met een laag alcoholgehalte, je kan er dus gerust 2 of 3 drinken.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 1 takje lavendel
  • 1 tl kristalsuiker
  • 6 cl rode vermout
  • 2 cl suikerwater
  • 4cl vers pompelmoessap
  • 1 takje verse munt
  • IJsblokjes

Bereidingswijze:

  • Kneus de lavendel zachtjes met de suiker in een shaker
  • Giet de vermout, suikersiroop en pompelmoessap er bij
  • Vul op met ijsblokjes, sluit de shaker en shake krachtig
  • Vul een tumblerglas met ijsblokjes en double strain de cocktail langs een fijne zeef in het glas
  • Garneer met een takje munt

 

7) Victoria’s Secret

Victoria's Secret

De Victoria’s Secret is een cocktail van njam!-mixoloog Manuel Wouters. Een sexy en spicy cocktail met een pikante naam.

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • ½ schijf verse ananas
  • ½ tl rietsuiker
  • ½ cocktaillepel
  • 2 dashes Angostura bitters
  • 2 cl kaneelsiroop
  • 1 cl suikerwater
  • 4,5 cl spiced rum
  • 2 cl vers limoensap
  • Gepileerd ijs
  • 1 kaneelstokje als garnituur

Bereidingswijze:

  • Neem een halve schijf verse ananas, snij de rand en het hart weg.
  • Snij de halve ananas in 2 of 3 stukken en leg ze op de bodem van een breed glas
  • Doe de rietsuiker erbij en kneus zodat er gesuikerd ananassap ontstaat
  • Voeg de kaneelsiroop en Angostura bitters er aan toe en roer even
  • Voeg nu ook de spiced rum, het suikerwater en het limoensap toe en roer opnieuw
  • Vul het glas met gepileerd ijs en garneer met een kaneelstokje en een rietje

Klik hier voor een video van het recept.

 

8) Pornstar Martini

Een cocktail met zo’n naam, daar hoeven we geen verdere uitleg bij te geven. Only for stars!

Ingrediënten voor 1 cocktail:

  • 3 cl wodka
  • 2 cl vanillelikeur (zoals Licor 43 of Galliano Vanilla)
  • 1 cl limoensap
  • 2 cl passievruchtensiroop
  • 2 cl passievruchtensap
  • 1/2e eiwit
  • IJsblokjes
  • 1/2e passievrucht als garnituur

Bereidingwijze:

  • Doe de ingrediënten (behalve de garnituur) in een shaker
  • Sluit de shaker en shake stevig gedurende 5 seconden
  • Voeg een 8-tal ijsblokjes toe en shake opnieuw 10 seconden
  • Giet de cocktail door een cocktailzeef in een voorgekoeld Martini-glas
  • Plaats de halve passievrucht voorzichtig in het glas

 

Cheers!

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Njam.tv en daar gepubliceerd op 13/02/2017.
Foto’s ©njam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *