Tequila Festival Antwerpen

Tequila Festival Antwerpen

Voor liefhebbers van tequila en mezcal was het afgelopen zaterdag verzamelen geblazen op het eerste Belgische Tequila Festival. Het festival vond plaats in CADx, aan het Antwerpse Eilandje. Toeval of niet, CADx bevindt zich op een steenworp van Bar Tikila.

Het doel van het festival was de consument op een leuke manier aan te leren dat tequila méér is dan dat shotje met zout en een partje limoen. En hoe kan je dit beter doen dat met een festival? Het was dus niet enkel een tequila-proeverij maar een totaalbeleving met (live) Mexicaanse muziek, Mexicaanse bites en enkele workshops.

De eerste workshop van de dag werd gegeven door Christophe Roes van Bar Tikila. Die leerde de bezoekers enkele tips & tricks voor een lekkere margarita te maken. De margarita is nog steeds de populairste en bekendste tequilacocktail ter wereld. Niet onterecht want een goede margarita kan mij ook altijd bekoren.

Jesse Estes - Tequila Ocho
Jesse Estes

Een half uurtje na de workshop van Roes was het de beurt aan Jesse Estes. Estes leerde de kneepjes van het vak in cocktailbars zoals Callooh Callay en Luggage Room. Sinds 2013 werkt hij als Brand Ambassador voor Tequila Ocho en hielp hij de eerste Londense Agaveria, El Nivel, oprichten. Als tequila-expert wordt hij veel gevraagd als spreker op spirits-evenementen. Enkele maanden geleden sprak hij op het Tequila Fest in Londen en afgelopen zaterdag introduceerde hij zijn favoriete sterkedrank aan Antwerpen.

Uiteraard kon er ook veel geproefd worden. Onder meer Patrón, Marca Negra, Derrumbes, Tequila Ocho, Del Maguey, Don Fulano, Ilegal, 30-30 Tequila, TU Tequila, Tequila 29, La Medida, La Purita Verda, Mezcal Meteoro, Piedre Almas Mezcal, Corralejo, Fortaleza, Mexcal Burrito Fiestero, El Conde Azul, Padre Azul, Espolòn, Calle 23, Tequila Villa Lobos, San Cosme en Koch mezcal waren te proef. In totaal maar liefst een 70-tal variaties. Een mooie verzameling om aan te tonen dat verschillen in productiemethodes, in gebruikte agavesoorten en in terroir een sterk verschil kunnen veroorzaken in de smaak en aroma’s van de spirit.

Wie even genoeg tequila en mezcal geproefd had kon zich wagen aan enkele Mexicaanse hapjes met deuntjes van Mariachi-band Los Tarascos op de achtergrond. Loco Mexicano stond in voor de hapjes. Zij serveerden hapjes zoals nachos met gaucamole en tomatensalsa. Pozolo de pollo rojo (maissoep met pepers en kip) en Tacos al pastor. Spek naar mijn bek!

IMG_2789xxx

De avond werd afgesloten met meer Mexicaanse muziek van liveband Blind Horney Toads. Helaas was ik toen niet meer aanwezig.

Ik hoorde verschillende bezoekers zeggen dat ze niet wisten dat tequila zo lekker kon zijn. Mission accomplished dus wat betreft het wegnemen van het slechte beeld dat tequila en mezcal nog steeds heeft bij vele mensen. Qua bezoekersaantallen was het zeker nog geen overrompeling, maar het feit dat zo’n festival georganiseerd wordt op Belgische bodem is een duidelijk teken dat tequila en mezcal ook bij ons aan populariteit winnen. De Belgische barscene heeft tequila en mezcal al een hele tijd in de armen gesloten en zijn de perfecte ambassadeurs om het woord te verkondigen. Elke deftige cocktailbar heeft intussen minstens 1 mezcal-cocktail op de kaart en de klant smaakt het meer en meer.

Als liefhebber van agave spirits zeg ik: “Op naar het volgende Tequila Festival!”

IMG_2759xxx
IMG_2811xxx

IMG_2781xxx

 

IMG_2802xxx
Voor meer foto’s kan je terecht op onze Facebook-pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *